Alparslan’ı Arama Projesi Yarım Kaldı | Define işaretleri ve anlamları

Alparslan’ı Arama Projesi Yarım Kaldı

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,767
Beğeni
22,134
Puanları
113
Konum
Erzincan
Alparslan’ı arama projesi yarım kaldı
Ömer ERBİL
26 Aralık 2016 - 22:04Son Güncelleme : 26 Aralık 2016 - 22:07
TİKA tarafından Türkmenistan’da yürütülen Sultan ’ın yerini bulma projesi yarım kaldı. Üç eşbaşkan tarafından yürütülen kazılar Alman arkeoloji ekibinin havaalanında eser kaçırırken yakalanması neden gösterilerek durduruldu.
586169b2c03c0e33485359e3.jpg

  • Abdullah ile Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov arasında ‘ ’ın Mezarının Bulunması ve Türbe İnşası Projesi’ protokolü 2013 yılında imzalanmıştı. Alparslan’ın mezarının bulunması için daha önce İngiliz ve Ruslar çalışmalar yapmış, ancak mezarın yeri tam olarak tespit edilememişti. Tarihi kaynaklar Sultan Alparslan’ın Merv’de bilinen üç camisinden birisine gömüldüğünü gösteriyordu. Edebiyat Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Osman Eravşar ve Prof. Haşim Karpuz, ’nden Prof. Dr. Halit Çal, kazının üç eşbaşkanı olarak görevlendirildi.

    DÖRT AŞAMALI "Yasak Kelime"

    Kazılar dört farklı bölgede gerçekleştirildi. Bilim adamları Sultan Sencer Türbesi’nin güneydoğu köşesinin en güçlü tahmin edilen yer olduğunu düşünerek çalışmalara başladı. Kazılarda cami zemini olduğu düşünülen tuğla döşemeli zemin ve duvarlara ulaşıldı. Sultan Sencer Türbesi’nin kuzeyinde Çarlık Rusyası bilim adamlarından Jukovski’nin 1890 tarihinde yaptığı araştırmaya dayalı olarak bu bölgede Melikşah’ın taşı kitabesini bulunmuştu.

    MEZARI BULMAYA RAMAK VARDI

    Ekip 2015’ten sonra kazılara ara vermek zorunda kaldı. Türkmenistan ülkedeki tüm kazıları iptal etti. Alman ekibinin havaalanında eski eser kaçakçılığı yaparken yakalanması gerekçe gösterildi. Kazı ekibi Alparslan’ın mezarını bulmaya çok yakın olduklarını belirterek, 47 açma yaptıklarını, bazı yerlerde 12 metreye kadar arkeolojik kazıların sürdüğünü, bir sezon daha kazıları sürdürebilmiş olsalar mezara ulaşacaklarından emin olduklarını belirtiyorlar.

    İZİN ÇIKINCA DEVAM EDECEK

    Konuya ilişkin TİKA’dan yapılan açıklamada “Türkmenistan Kültür Bakanlığı ve TİKA işbirliğinde kazılar ile ilgili izin ve bürokratik süreçlerin el verdiği ölçüde çalışmalar sürdürülecektir” denildi.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Almanların el attığı işten hayır çıkar mı
Bizim o kadar arkeoloğumuz var
Bilim adamımız var
Ne diye o hırsızları aranıza alırsınız
Kardeş ülke ile bir protokol imzalamışsın madem
Arana neden başkasını alırsın

Paylaşım için çok sağ ol abi
Eline sağlık
 

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,767
Beğeni
22,134
Puanları
113
Konum
Erzincan
Onlar pervasızca bu soygunları yaparken sadece durup seyrediyor olmamız çok tuhaf değilmi? çalandan götürenden hesap sormak gibi bir derdimiz yok şükür...
 
Üst