Antik Dönem’de Ölü Gömme | Define işaretleri ve anlamları

Antik Dönem’de Ölü Gömme

FENERLi

Super Moderatör
Kullanıcı
Katılım
9 Aralık 2012
Mesajlar
1,727
Beğeni
2,007
Puanları
113
Konum
istanbul
Tarih boyunca TÜM topluluklarda Görülen ölü gömme, ölü Click Yapılan törenler ziyaretinde mezarlara konan ölü Hediyeleri insanlarının ölümünden later Yaşam inancını tarafından ortaya koymaktadır. İNSANLAR Sınıf farklılıklarına Maddi olanaklarına Göre kendilerine mezar yaptırma gereksinimi duymuşlardır. A.Ş. Özel mezarlıklara gömülürlerdi Eski çağlarda Ölüler atmalıyım Yerleşme yerinin icine (intramural), atmalıyım de Yerleşme yerinin disina (extramural). Yerleşme yerinin icine Yapılan gömülerde cesetler evlerin Bir'in odasında Dilbilgisi ALTINA ya da Yerleşme yerinin Boş Bir Yerine gelisi Eklendi güzel gömülebilirdi. Mezarlıklarda Yapılan gömüler, çoğunlukla normal bir gömme (inhumasyon), Kimi Zaman da yakarak gömme (kremasyon) şeklinde olabılır. Yakılarak gömülmüş Ölülerin külleri ziyaretinde yakma töreninden geriye Kalanlar cogu kez urne (Pişmiş toprak kap) denilen kaba, atmalıyım de Tekne ziyaretinde kapaktan oluşan ostothekler yada Lárnax denen Küçük taş muhafazalar icine konurdu.

resim-4.jpg


Eklendi bunlar Kabin icinde bulunabilirdi vs Kremasyon gömülerde Yani ceset yakılmışsa cesedin giysisi, süs Eşyaları Veya örneğin Bir saldiri sonucu Tamam saplanmışsa. Kremasyon Gomu Eklendi çok Erken dönemlerde de yapılırdı AMA EGER mezar geçse met romali ya da Roma vatandaşı oldugunu da Gösterir. Bir Ailede etek inhumasyon etek de kremasyon Gomu yapılabilirdi. Bu DAHA COK Maddi durumla alakalidir. Olen kisi Uzakta ölmüşse cesedi bulunamamışsa ziyaretinde ya da Ekonomik sorunlardan dolayı getirilememişse (örneğin Bir Başka Ülkede savaşta öldüyse) temsili olarak Boş Bir mezar da yapılabilir.

resim-3.jpg


Öbür Dünyada Yaşam inancından kaynaklanarak Ölülerin Yanina birçok hediye Eşya bırakılırdı ettik. Bunları Öldükten Sonra ölünün kullanacağına inanılırdı. Mezar Üzerine betimleme yapılmışsa met ölünün yaşamıyla İlgili Bir Sahne Veya mitolojik Bir sahnedir. Ölünün Yanina konan hediyeler kisinin yaşantısında kullandığı onun sey olabılır. Eklendi bunlar takı Eşyaları, Kaplar, Aynalar, oyuncaklar, savaş aletleri, tıp aletleri, sikkeler olabılır vs. Genelde ölünün Yanina 2 adet sikke Konur. Eklendi bunlar birlik kent sikkeleridir ettik. Birlik Sikkeleri genelde ağıza, kent Sikkeleri de ele Konur. Bu sikkeler Hades'in dünyası (yer altı) ile de Yakın Manzara ilişkilidir. Kisi Öldükten Sonra yer altı Tanrısı Hades'in dünyasına Gidince kayıkçı Charonla karşılaşır ziyaretinde Charon kayığıyla ölüyü karşıya geçirmek Click met sikkelerden Alır. AYRICA Antik Dönem'de mezarın Başında Yapılan Bazi törenler VARDIR. Bu törenlerde Şarap Veya kurban Kani mezar icine akıtılırdı. Ölünün Başında Yemekler yenirdi.



resim-2.jpg


AYRICA met dönemde mezar soyguncuları da Eklendi çok fazlaydı. Bunlardan korunmak amacıyla mezarların Üzerine Medusa Veya aslan betimlemeleri yapılırdı. Bunların çoğu yerin epey Mezarı koruyacağına inanılır Hatta Medusa'nın gözlerine, Bakanın taş kesileceğine inanılırdı. Bunların çoğu yerin epey Dışında da mezarlıklarda mezarların korunması Click çalısan kurumlar Vardi. Bunların çoğu yerin epey varlığı da yazıtlar sayesinde anlaşılmıştır.

Tümülüsler Dış formlarından dolayı cenaze mimarisinin Ayri Bir kolunu oluşturmaktadırlar. Tümülüs Yetiler Bir sözcük Olup (Çoğulu tümülüsler), Bir mezar Ya da Mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen isimdir. Tümülüsler Yapı bakımından, gözle görülür Dış formları Dışında Yeraltı Mezarları gibi Fotoğraf Değişik materyallerden Veya kayaya oyularak yapılmışlardır .Tümülüslerin içleri yer altı Mezarları Geniş ziyaretinde ziyaretinde özenli İşlenmiş olabilirken, malzemelerin Geniş Bir koleksiyonunu içerebilirdi. Bu Iç Mekanlar defin tamamlandıktan later ölümlü gözlerden Saklı kalabilirdi. Mezarlıklara Ölüler Şehri anlamına Gelen Nekropolis denilir. Nekropol Alanları antik Dönem insanının; sistemini, Etnik yapısını, Yaşam standardını, Sosyal inanç ilişkilerini ziyaretinde ölü gömme adetlerini yansıtması açısından Önemli Bir Yere sahiptir. Nekropol alanlarından Alınan bilgiye Veriler Işığında da herhangi Bir antik kentin Refah düzeyini, nüfusunu ziyaretinde Etnik yapısını Tahmin etmek mümkündür. AYRICA Obur Dünya Hakkında Dinsel gelenekler ziyaretinde Dönemin sanat anlayışı bakımından Günümüze Eklendi çok yararlı Bilgiler aktarır. Mezarlar kisinin Ekonomik durumuna Göre yapılırdı.

Kaynak

ŞİMŞEK, Celal, Hierapolis Güney Nekropolü, Doktora Tezi, Konya, 1999, s.10.
 

SEVALİ

Kullanıcı
Katılım
14 Kasım 2012
Mesajlar
1,451
Beğeni
2,680
Puanları
113
Ağabey iznin ile konuya bir katkıda bulunmak istiyorum..
30 yıl öncesinde resmin sağ tarafından çok inmişliğim var mezar odasına sağ taraftan inildiğinde mezar odasına hala bakir ve odanın içerisinde batı duvarında kayaya çizilmiş bir bayan resmi mevcuttu..
Duvar ve tabana vurulduğunda boşluk sesi geliyordu..



Pontus Mezarı :

Zile Kalesi'nin surlarından aşağıda, Kuzey tarafın yalçın kayalıkları üzerinde bulunmaktadır. Tahminen yerden yüksekliği 10 metreyi bulan ve sarp kayalıklar üzerine oyulmuş muntazam bir odacıktan ibarettir. «Koca Kayser» adı ile anılan bu odanın Pontus Mezarı olduğu söylenmektedir. Sarp kayalıklar arasındaki bu odaya giden herhangi bir yol yoktur. Halk arasında anlatılan rivayete göre; Roma Kralı Sezar'a Zile Ovası’nda yenilen Pontus hükümdarı Pharnace, savaşa gitmeden önce genç ve çok güzel olan karısına bu odayı yaptırıp yerleştirmiş, fakat Pontus Kralı savaşta yenilince genç ve güzel kadın kendini kayalardan aşağı atarak intihar etmiş, böylece Sezar'ın eline esir düşmek istememiştir
 
Üst