azınlık vakıflarına ait malların iadesi kapsamında önemli bir açılıma imza atıyor. | Define işaretleri ve anlamları

azınlık vakıflarına ait malların iadesi kapsamında önemli bir açılıma imza atıyor.

xenon

Kullanıcı
Katılım
5 Mart 2013
Mesajlar
594
Beğeni
1,618
Puanları
93
Konum
ANKARA


TSK'dan kilise açılımı! Türk Silahlı Kuvvetleri Ermenileri mutlu etti...


09 Aralık 2013, 13:24
Azınlık vakıflarına ait malların iadesinde bir açılım da askerden geldi. Sivas Temeltepe tugay arazisindeki kilise restore edilip Sivas Ermeni Dostları Derneği'ne devredilecek.





Türk Silahlı Kuvvetleri, azınlık vakıflarına ait malların iadesi kapsamında önemli bir açılıma imza atıyor.
Sivas Temeltepe'deki 5'inci Piyade Er Eğitim Tugay Komutanlığı arazisinde bulunan Surp Kevork Kilisesi restore edildikten sonra Sivas Ermeni Dostları Derneği'ne devredilecek.
Sabah'a konuşan Sivas Ermeni Dostları Dernek Başkanı Sebuk Koçak memnuniyetlerini, "1940'lı yıllardan beri askeri alan içinde. Yıllarca yanına yaklaşmamıza bile izin vermediler. Kente gelen arkadaşlarımızla birlikte yazın tugaya gittik. Komutan bize izin verdi. Yıllar sonra kilisemizi görebildik. Açıkçası bu izni beklemiyorduk. Hepimiz mutlu olduk. Cenazemizi kaldıracağımız, ibadetimizi yapabileceğimiz bir kilisemiz yoktu" diyerek dile getirdi.


SAVUNMA BAKANI BİZZAT İLGİLENDİ
Ermenilerin 1915 öncesi Sivas ve bölgesinde 198 kilise, 21 manastırı vardı. Bunlar arasında tek ayakta kalan Surp Kevork Kilisesi oldu.
Tavra Boğazi denilen bölgede yer alan kiliseye yakın bir de Ermeni mezarlığı bulunuyor. Kilisenin iadesiyle ilgili çalışmalarla, Sivaslı olan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz bizzat ilgilendi.
Ekim ayında Bakan Yılmaz'ı ziyaret eden dernek yetkilileri, kilisenin onarımı ve iadesi için talepte bulundu. Yılmaz'ın "Hükümetimiz azınlıklara mülk iadeleri noktasında ciddi açılımlar, çalışmalar yaptı. Restorasyon süreci tamamlandıktan sonra iade için sürecin hızlandırılması noktasında destek olacağım" dediği öğrenildi.


Bakan Yılmaz daha sonra da Sivas'a giderek bölgede incelemeler yaptı. Gerekli çalışmaların baştılması için Sivas Valisi Zübeyir Kemelek ile Vali Yardımcısı Salih Ayhan'a talimat verdi.
73 yıldır askeri alanda kalan kilise, define avcılarından da bu sayede korunmuş oldu. Çok az hasar gören kilisenin restorasyonun da kısa zamanda tamamlanması öngörülüyor.


Sabah'a konuşan Vali Zübeyir Kemelek şunları anlattı: "İlimizde çatısıyla, duvarlarıyla ayakta kalan tek eser. Sayın bakan kendisine yapılan başvurudan hemen sonra bölgede incelemeler yaptı. Askeri alanın içerisinde olması kilisenin ayakta kalması için bir şans olmuş. Gerekli yazışmaların ardından ihale sürecini başlatacağız. Aslına uygun restorasyonu yapacağız. İlimizde yaşayan Ermeni vatandaşlarımıza da söyledim. Eski resimleri var ise getirsinler."
Restorasyon çalışmalarını koordine eden Sivas Vali Yardımcısı ve Sivas İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Salih Ayhan da kilisenin askeri koruma bandının dışına çıkarılacağını söyledi.


Ayhan, "Söz konusu askeri alan 1940'lı yıllardan beri bölgenin en büyük eğitim alanı. Sınır birliklerinin de eğitim yeri. Askeri alan içerisinde yaklaşık 5 dönümlük bir arazi. Söz konusu alanı Sivas Defterdarlığı'ndan talep ettik. Onlar da Milli Savunma Bakanlığı'na muvafakat için yazı yazdı. MSB'nin vereceği muvafakat ile birlikte tahsis bize verilecek. Gerekli ihale süreci tamamlandıktan sonra restorasyon işlemi başlayacak" diye konuştu.


ASKERİ ALANLARDA BAŞKA YAPILAR İADEYİ BEKLİYOR
Bakan İsmet Yılmaz'ı ziyaret eden heyette yer alan mimar Zakarya Mildanoğlu şöyle konuştu: "Vatandaşlarımızın Sivas'ta cenazelerini kaldıracakları, ibadet edebilecekleri bir yer yok. Bir mezarlık var. Tehcirden sonra Sivas'la birlikte Anadolu'nun birçok yerinde kiliseler çeşitli nedenlerle tahrip edildi. Başka askeri alanlarda da benzer yerler mevcut. Kısa sürede yasal prosedürlerin tamamlanacağını umut ediyorum."
 
Son düzenleme:

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Kullanıcı
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,705
Puanları
113
Yaş
68
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
Cevap: azınlık vakıflarına ait malların iadesi kapsamında önemli bir açılıma imza atıyor.

azınlık vakıflarına 1912 yılında gayri menkül sahibi olma hakkı verilir. 1935 dede bu gayri menküllerin,beyan ve kayıt zorunluluğu getirilerek,vakıflar g. müd.listesinin verilmesi istenir.
1974 y.da ulusal güvenlik gerekçesi ile ,beyan edilmeyen,niçin etmedilerse?kayıt altına alınamayan bu taşınmazların hazineye devrine ve azınlık vakıflarının,bu tarihten sonra mülk edinme hakkını Yargıtay ellerinden alır.acaba haksızmıdır.bu beyan edilmeyen devletin bilgisinden gizlenerek faaliyetlerini ,gayri nizami ,kendi keyfiyetlerine göre yürütme hakkını görenlerin bu taşınmazları tesbit edilerek hazineye devredilir.
şimdi sayın başbakan bu gayri menkülleri bakanlar kurulu kararı ile ,sahiplerine iade kararı almıştır. binlerce başvuru yapılmış,değerlendirilmektedir. işini sıkı takip edenlerin bir örneğini kıymetli kardeşimiz burda güzelce açıklamış.
gönlüne sağlık kardeşim.
kendi bölgelerinde nelerin olduğunu merak edenler,bilhassa ist.da nelerin olduğuna bir baksınlar. internette bulabileceklerini sanıyorum.
sağlıcakla..
 
Üst Alt