balballar | Define işaretleri ve anlamları

balballar

ASİAVCI

Kullanıcı
Katılım
10 Kasım 2012
Mesajlar
295
Beğeni
-26
Puanları
0
Konum
ankara




SONDAN ÜÇ RESİM DENİZLİ İLİMİZE AYİTTİR
Karadeniz üzerinden Avrupa’ya tarihin çeitli dönemlerinde Türk göçleri
olmutur. Avrupa’nın dou tarafı bu göçler esnasında merkezi üs konumundadır ve
Bulgarlar, Peçenekler, Kumanlar, Kıpçaklar, Hazarlar, Hunlar ve Göktürk’lerden
günümüze kalmı pek çok da eser vardır. Bu eserlerden en belirgin olanlar mezar
kitabeleri ve balballardır. Ukrayna’nın deiik yerlerinde bugün mevcudu binin
üzerinde balbal ve mezar taı mevcuttur. Ancak belirli bir katalogu yoktur.
Bu balbal veya ta heykeller o dönemin sosyal ve kültürel hayatı hakkında
da bilgi içermektedirler.
Balballar veya ta heykeller Türk göçlerinin yol haritası ile de ilgilidir.
Bulundukları alanın bilimsel literatürdeki ortak adı da Det-i Kıpçak’tır.
Det-i Kıpçak Bölgesi, bugünkü Ukrayna, Moldovya, Rusya’nın bir kısmı
ve Romanya’nın bir kısmını kaplayan çok geni bir alandır. Bu alanı Kıpçak
bozkırı olarak da adlandırabiliriz.
Ukrayna’daki balballar ile ilgili olarak daha önce bir yazı yayınlamıtık.
1
Çakmaktalı ta; kuvars; çakıl; pekmez topraı; demir cevherli gri tortu; aı boyalı
toprak ve çakıl; granit; tortul kaya ve kireçtaı malzemelerinden yapılan bu
balballardan birkaç tanesini Oktay Belli, hazırladıı kitabında resim olarak
vermitir.
2
Bu yazımızda ise, Ukrayna’daki Kıpçak balballarından hareketle,
balballara ilenen etnografik malzemeleri sunuyoruz.
Det-i Kıpçak bölgesinde altı tip balbal vardır.
3
I. Tip: Düz, dikdörtgen hacimli eklinde olanlar: Toprak levhadan
yapılmıtır. Oyma eklindedir. Genellikle maskelidirler. Bedenlerinde kol, göüs
ve kâse gösterilmitir. Heykellerin ön ve arka tarafları ilenmemitir. Kafa ekline
çok önem verilmitir. Bu kafa ekilleri 3 çeit olarak yapılmıtır. Bunlar: yuvarlak,
düz ve koni olarak ayrıtırılabilir. Bu heykellerin cinsiyeti belli olmamakla birlikte
bazılarında göüs ve bıyık belirgindir.
 

star21

Kullanıcı
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
2,733
Beğeni
430
Puanları
83
Cevap: balbarlar

yani bu gördümüz eski türk mezarımı?? emeğine sağlık
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Cevap: balbarlar

Güzel bilgi
Güzel paylaşım
Eline sağlık ustam:rolleyes:
 

TEVFiK

Vip Üye
Katılım
11 Haziran 2012
Mesajlar
3,904
Beğeni
7,678
Puanları
113
Yaş
65
Konum
FETHİYE,MANİSA,İZMİR.
Cevap: balballar

S.a. Paylaşımınız İçin Teşekkürler Sayın Ustam Saygılarımla.;)
 
Moderatör tarafında düzenlendi:

cantar

Vip Üye
Katılım
27 Ağustos 2012
Mesajlar
8,795
Beğeni
11,115
Puanları
113
Cevap: balballar

konuyu açan arkadaşımız konunun ismini balballar olarak düzeltirse sevinirim
saygı ile sevgi ile

Balbal, ( : балбал, ) Eski Türklerde kişinin anılması için veya bazı etrafına dikilen mezar taşına verilen isimdir. Türklerinde, geçerliliğini yaygın olarak koruduğu dönemde, ölen savaşçıların denilen mezarlarının etrafına dikilmiş, savaşçının öldürdüğü düşmanları ve bu kişilerin öbür dünyada onun hizmetçileri olacağına inanılacağını , genellikle bir taş parçasının üzerine yontulmuş, bir elinde , figürlerinden oluşan verilen ad. Bu taşların sayısının fazlalığı ölen kişinin sağ iken; gücünün, cesaretinin, kahramanlığının da simgesidir. öncesi dönemde yaygın olan balballar, İslam dininin kabulünden sonra yerini mezar taşlarına bırakmıştır.
'da Şatı ve köylerinin arasındaki bir alanda bulunan taş balballar Kara-Batkak müzesinde sergilenmektedir. Ayrıca şehrinin 10 kilometre güneyinde, 'ne yakın alandaki Burana Açıkhava Müzesinde ve kıyısındaki ve 'da, göçebe Türklerin pek çok taş savaşçıları (balbalları) bulunur. Balbalların 6. yüzyılda dikildiği tahmin edilir. içindeki ve tüm 'daki bu mezar işaretleri, göçebe Türk boyları tarafından dikilmiş, 'daki balbalların hemen hepsi dağılıdır.
Taş Ata

Taş Ata (veya Taş Baba) – Eski Türk kabîlelerinde mezar taşı anlamına gelir. Orta Asya'nın göçebeleri (köçerileri) yerleşik düzenli halklardan çok farklı bir dünya görüşüne sahiptirler. Onlar ölülerini yerleşme yerlerinin dışındaki sıkışık mezarlıklara gömme anlayışını kabul etmezler. Ölenin atı, silahları, günlük hayatta kullandığı kimi eşyaları da mezara koyarlardı, soylular için en yaygın mezar türü kurganlardır. Bu tür mezarlarda, genellikle gömüldüğü odasının üzerine taş ve topraktan bir yığma tepe yükseltilirdi. Bunun üzerinde de ölen kişiyi temsil eden, kabaca insan biçimli heykeller dikilirdi. Bu heykellere daha çok Taş Ata denilmektedir. Kimi mezarlar taş levhalardan yapılmıştır ve oda biçimlidir. Bunlara çok sayıda ceset gömülüdür. Taştan bir duvarla çevrelenmiş bu mezarların önüne de yine çok sayıda "taş baba" dikilmiştir. Ölen kişilere ait bir çeşit resimli mezar taşıdır bunlar.
Orta Asya'da özellikle Altay ve Tuva’da İ.Ö. üçüncü binyılın sonları ile ikinci binyılın ilk yarısından beri yapılan bu taştan heykel biçimli mezar taşı (taş baba) kavramı, Göktürk döneminin balballarından farklıdır. Bu insan heykelleri, 2.5 metreden 30 santimetreye değişen boylardadır. Çoğu bıyıklıdır.


balbal.jpg



121.jpg



0ae35d63263d.jpg



Balbal.jpg



bir balbal mezarlığı her dinin her inanışın bir mezarlık anlayışı vardır bir mezar olan yerde başka bir mezar veya mezarların olabilmesi ihtimali çok fazladır.
i-24.jpg



tur-1.jpg



35331.jpeg



4_09.%20Pirin%C3%A7%C3%A7i%20Mezraz%C4%B1s%C4%B1%20Petek-Tunceli.jpg



ta4xl7.jpg

ta1kq2.jpg



Hakasya'da ayakta kalan Türk mezar taşlarından biri. Taşın yüzeyinde zamanla oluşan aşınmaya rağmen güneş çizimleri görülebiliyor. Mezarların tepe kısmının üçgen ya da düz olması, farklı dönemlere işaret ediyor. Tepesi düz olan mezar taşlarında resim ve yazı yok ama üçgenleşmeye başlayanlarda önce resim, sonra yazı belirginleşiyor.

ta2ji1.jpg


Gorno-Altay, Kalbaktaş kaya resmi alanındaki bu muhteşem panoda, 'mavi gök ile yağız yer' arasındaki hayat imge ve metaforlarla özetleniyor.

ta3hn3.jpg


Hayvan Donuna Bürünmek
Orta Asya'daki kaya resmi alanlarında ortak tema hayvanlardır. Geyik, at ve dağkeçisi sıklıkla öne çıkar. Bu resimler bir yandan bu hayvanların Orta Asya insanının hayatındaki önemine işaret eder, bir yandan da Şaman inanışına özgü bir ruh halini yansıtır. Şamanlıkta insanlar hayvan kılığına bürünür, 'kara boğa postu'na, 'kuş donu'na girer, 'geyik boynuzları' takar. Özellikle Sibirya Şamanları, geyik boynuzlu bir başlık kullanırlardı. Gorno-Altay, Yalbaktaş'taki bu geyik çizimi de 'don değiştirme'nin, bir hayvan kimliğine bürünme inanışının bir tezahürü olarak değerlendiriliyor.

ta4xl7.jpg


Tuva, Aktoprak bölgesindeki Yazılıkaya köyünde bulunan kare biçimli mezardaki balballar, mezarın önemli bir kadına ait olduğu izlenimini veriyor.

ta5ip7.jpg


On İki Şaman
Kalbaktaş alanındaki en çarpıcı resimlerin bulunduğu kısım, bir sunak alanı. Burada 12 şaman resmi var. İlk bakışta anlaşılmıyor ama şaman tören kıyafeti içinde ve ellerini gökyüzüne açarak dua ediyor.

ta6xb5.jpg


Altay, Calamantaş'taki bu resimde parlayan güneşin altında (belki de Gök Tengri'nin korumasında) ellerinde oklarıyla avcılar görülüyor. Belki de savaşçılar. Ya sürek avındalar ya da düşman peşinde. Üstteki güneş figürü, eski Türklerin Gök Tanrı inancına bağlanabileceği gibi, tüm göçebe kavimlerde yaygın güneş kültüyle de ilişkilendirilebilir. Sonuçta güneş, göksel olanın, en büyük güç kaynağının ortak ifadesi.

ta7vz1.jpg


Hakasya'daki Sülyek kaya resmi alanında taşa kazınmış bu yazı 'mengü kaya' olarak okunuyor. Göktürk alfabesiyle yazılan 'mengü kaya', Türkçe bir söz ve 'bengü taş', 'kutsal taş', 'sonsuz taş' gibi anlamları ifade ediyor. Ne de olsa taşlar, bozkır kavimlerinin belleği işlevini görüyor.



ta8bf9.jpg


Katun Nehri kıyısındaki Kalbaktaş'ta geniş bir alana yayılan kaya resimlerinde, en eski dönemlerden yakın zamanlara uzanan çizimler birbirini izliyor. Resimlerde insanın karşı cinsle, kendisiyle ve evrenle ilişkisi betimleniyor. Gerek insanların, gerekse hayvanların gergin bedenleri güç ve dinamizme, bereket ve üretkenliğe işaret ediyor.

ta9iz8.jpg


Hakasya'daki bu mezarda, birçok taş tek bir insan için dikilmiş. Taşların sayısı, ölen kişinin hayattayken neler yaptığını anlatıyor aslında. Eğer gerçekten iz bırakacak bir hayat yaşamışsa taşların sayısı fazla oluyor, sıradan yaşayan insanlar için zaten 'anıtmezar' yapılmıyor. Anıtmezarlar, boy beylerine, büyük savaşçılara ait. Altay, Hakasya, Tuva özerk cumhuriyetlerinde bu şekilde sayısız mezar var.

ta10pj1.jpg


Altay, Onguday'daki Möndür Soka köyü müzesinin girişindeki 'ongun ağacı'nın yüzeyinde damgalar var. Alfabeye kaynaklık eden damgalar daha sonra bir 'mühür' gibi kullanılmışlardı. Buradaki koçbaşı damgası, bir boy ya da aile simgesi veya zenginlik işareti olabilir.

ta11nz1.jpg


Hayat ağacı figürü, binyıllardır insanların ruh dünyasını süslüyor. Orta Asya kaya resimlerinde 'hayat ağacı', geyiğin boynuzlarından kopar ve bağımsız hale gelir. Kalbaktaş'taki bu resimde hayat ağacı henüz geyiğin boynuzları arasındadır.

ta12ex3.jpg



Katun Nehri kıyısındaki Yalbaktaş'ta çok büyük boyutlu çizilmiş figürlerin yanında iyice küçülmüş çizimler de var. Kaya resmi alanlarını inanç, ibadet ve zihinsel arayışların başladığı alanlar olarak tanımlamak yanlış olmaz

ta13gi8.jpg


Taş Baba
Tuva, Aktoprak-Yazılıkaya köyünde, kaya resmi alanını tam karşıdan gören mezarlık alanındaki 'balbal' ya da 'taş baba' bugün adak adanan, dua edilen bir ziyaretgâhın odak noktası. Anadolu'dan Moğalistan'a uzanan coğrafyada, eski Türk toplulukları tarafından kült merkezlerinin çevresine ve kurganların üzerine balballar ya da taş babalar dikilirdi. Balballar, ölen kişinin hayattayken öldürdüğü düşmanlarını simgelerdi. Balballara göre, çok daha özenli ve gerçekçi bir biçimde işlenen taş babaların ise ölen kişiye ait olduğu kabul ediliyor.

ta14tx7.jpg


Altay Özerk Cumhuriyeti Koşağaç bölgesindeki Karaçakı kaya resmi alanında yetmiş adet Türk mezarı var. Buradaki mezarlıklarda bir kazı çalışması yapılmamış. Ölüm ve sonsuzluk kültünü temsil eden dağkeçisi bu alandaki kayalarda da karşımıza çıkıyor.


ta15cs8.jpg


Ok atan adam ya da avcı, bütün kaya resmi alanlarının ortak figürlerinden biri. Daha sonraki dönemlerde ok-yay damgasına kaynaklık eden bu figür, alfabenin hemen öncesindeki dönemin eseri olarak değerlendiriliyor.​
ta16ia7.jpg

Yazılı Kaya

Altay, Koşağaç bölgesinde üç ayrı kaya resmi alanı var. Bu alanlar dağlarla çevrili bir vadinin derinliklerinde saklı. Altaylıların dilinde bölgenin adı Biçiktikaya. Türkiye Türkçesindeki karşılığı ise 'Yazılıkaya'. Buradaki kaya resimleri, büyük zarar görmüş; kayalar bulundukları yerden kopmuş ve etrafa dağılmış.
Abakan Müzesi, Türk tarihi açısından bir hazine. En eski belgelerin sergilendiği müzedeki 'güneş adam' muhteşem bir tablo. Güneş kafalı insan motiflerine Moğlistan'dan Anadolu'ya kadar her yerde rastlanıyor. Özellikle de Kırgızistan'daki Saymalıtaş'ta. Kozmik âlemin sırlarına yolculuk eden, değişim geçiren ve 'ışık adam'lara dönüşen şamanları simgelediği gibi, göksel olana atfedilen kutsallığı da anlatıyor
 
Son düzenleme:

Karga

Kullanıcı
Katılım
13 Aralık 2012
Mesajlar
11
Beğeni
4
Puanları
1
Cevap: balballar

Asi ustam elinize saglk guzel konular yapiyorsunuz.
 
Üst