DEFİNECİLİKTE ,PINAR ,ÇEŞME PARA YERLERİ. | Define işaretleri ve anlamları

DEFİNECİLİKTE ,PINAR ,ÇEŞME PARA YERLERİ.

nik

USTA
Super Moderatör
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
691
Beğeni
2,360
Puanları
93
Yaş
49
1,Çeşmelerde iyi para vardır, her çeşmede olmasada çoğunda vardır,. çeşme kurumuş da olsa çevresi iyice araştırılmalıdır. Önce çeşme üzerinde işaret olup-olmadığı bakın sonra çeşmenin arkasında ve yanlarında farklı bir taş arayın. Sabit kaya varsa bu önem taşımaktadır. Çeşme taşının üstünde horasanlı bölge varsa buraya da dikkat edilmelidir. Çeşmenin yalağı da önem arz eder. Bir görüşe göre çeşmeler Yunan veya Ermeni oluşlarına göre özellik gösterirler. Kubbeli çeşmeler Yunan yapımı olup mal veya para depodadır. Çeşmeye de yakındır. Oysa Ermeni çeşmelerinde gömü mezar içerisinde olur. Ayrıca mezar dereye yakındır.
2,Çeşme arkasında hafif tepe varsa mal buradadır, tepeye çık bir insan kaldırabileceği kadar büyüklükte taşı bul kaldır 40 cm altına devam edersin bir kese altın buradadır, eğer taş yok yaşlı ağaç varsa ağaca dikkat et definenin yerini ağaç gösteriyor ağaçta çingene çivisi varsa mal yüklü miktardadır çarmıhın çivisi varsa mal mezarda saklıdır buna mal mezarı denilir
tepenin doğu yamacına mezarı bulursun.
3, çeşmelerin hedef teşkil ediyor olması; her hangi bir işaret koyulmadan çeşmeler hedef alınarak gömü yapıldığı görülmüştür.

4, Yerleşme yerlerine ait çeşmeler varsa mutlaka kitabesi vardır, para arka tepe yada karşı tepededir, bu çeşmeler genelde ana yolların kenarında olur, bu yolu takip eder kıvrım yapan yerine gidersen orada iyidir ordanda biraz para alınır.
5,açık alandaki çeşmeler farklı olup bu çeşmelere çoban çeşmesi denir.
6,Çeşme varsa beslendiği pınarda vardır, eğer uzak kaynaklardan su yolu ile getirilmişse suyun geldiği noktaya gidin orası iyidir. eğer çeşmenin sarnıç gibi kendi haznesi varsa haznedeki yapı taşlarına bakın içlerinde farklı taş yapısı olan vardır onlara tıklayın içi boştur.
Çoban Çeşmesi
7, Çoban varsa çoban çeşmesi yada çoban pınarı mutlaka vardır, çoban çeşmesi bulursan çeşmenin arkasına 4 arşın gerisine bak 1 kazan altın oradadır. burada 2 tane çoban çeşmesi varsa burada birde mağara vardır, esas yükler mağara içinde olup her para kayalara nişanları verilip saklanmıştır. Dikkat edin çoban çeşmesi sarp kayaların arasındadır. Çeşmenin suyu 3 dağın altından gelir. bu çeşmeyi çoban asasıyla gösteriyor olmalıdır.
8, Çoban tepeden bakınca çoban pınarı görünüyorsa, çoban pınarında bir sabun taşı vardır, bu taşın altı mahzendir kapısı dış girişten 1 adım içeridedir. bu mahzende 3 deve yük vardır aslı ve put ile nişanlıdır. Çoban işaretinden bakıldığında yamaçta görünen ağzı dar ve uzun bir mağara daha vardır. mağaranın duvar ardına iyi bakın birada bir miktar para bulursunuz para yeri mutlaka bir işaretle nişanlanmıştır. bu para eşkiya parasıdır.
9, Çoban varsa çobanın yağmurdan korunacağı sığınakta vardır, bu sığınakta yağmurun vurmadığı yer vardır. duvarda birde murç deliği vardır. bu sığınağın karşısında yedi adet dikili taş vardır. kazana benzeyen kavis çizer. bu taşların bazıları doludur 2000 okka gümüş para bu taşlardan alınır.
10,Çoban işaretlerinde çobanın asası (sopası) heybesi ve koyun sayısı çok önemlidir. asa tek hamlede malın yerini verebilir heybede malın ana kaya altında saklı olduğunu anlatır, koyun ise çözümü biraz zor olup, sayıları, duruşları çobanla aralarındaki mesafe gibi bir çok anlamda farklılıklar gösterebilir.
11,Çoban sırtında heybesi ve elindeki asası ile kendisine teslim edilen emanetin mutlak anlamda korumaktadır, bazı kaynaklara göre koyun sayısı kadar para yeri olduğu söylenir de var.
12, Define saklama mantığı penceresinden bakılınca çoban motifinde iki ana özellik göreceksiniz. Birincisi çobanın asası, diğeri ise onun sırtındaki heybesidir. Bu iki ana unsurdan anlaşılacaktır ki çobanın heybesi gömü, asası ise yön ve mesafe verecek olan figürlerdir. Bununla beraber; bazen de sürüsünü gütmekte olan heybeli/heybesiz bir çoban motifi, elindeki asasıyla baktığı noktalarda bir veya birkaç koyunu korumaktadır. Bu bakımdan çobanın baktığı, yöneldiği ya da asası ile işaretlediği yön önemlidir.
13, Kepenekli çoban varsa burası eşkiya yeridir çok yerde parası vardır bu coğrafyayı karantinaya alın.
Pınarlarda Define Yerleri
14,Define saklayıcılıların en ideal nirengi(belli sayıda noktaların konumunu büyük bir doğrulukla ve kesinlikle saptayabilmek için, bu noktaları tepe olarak kabul edip bulundukları alanı üçgenlere bölme işlemi).
üçlemelerden biridir pınarlar. Bunları bulabilmek için şifre kırma yeteneğine sahip olmanız gereklidir. Buna birde kaybolan işaretler eklenirse işiniz hayli zor demektir. kaybolan işaretlerle zaman kaybetmeyip pınarların bizzat kendilerinde olan definelerin yerlerini yazalım.
15,Pınar gözeneğinin olduğu yere gelin buradan baktığınızda görünen en verimli tepe mutlaka bakılmalıdır. pınarın üzerindeki yapı taşlarında işaret varsa bu işaret dikkate alınarak define yeri bulunabilir.
16,Pınar başındaki kayada meşale taşı varsa belirli mesafede 2. pınar aranmalıdır. 2. pınarda bir istavroz işareti olup son noktayı vermektedir. son nokta yassı taş olup bir miktar para buradan alınır.
17, Üzeri rakamlı taş bulursanız bu şifrelenmiş ölçü birimidir, buradaki düz arazinin en sığ yerine gidip araştırma yapılmalıdır.
18,Bir pınar bulursanız 2. ve 3. pınarın olup olmadığı mutlaka bakılmalıdır. 3 pınar varsa pınarlardaki kitabeli taşlara bakarak para yeri öğrenilir.
19,Pınarların üst kısımları 7-11-40 adım gibi ölçülerle saklama noktası olarak kullanılmıştır. Bir de çeşme ve pınar gömülerinde tüm yönler baz alınır ve imkan varsa çeşme üzerine işlenir. Dikkatli bir bakıcı tahrip olmamış böyle bir çeşme kaidesinde bu işareti yakalayabilir. Bazen çeşme gömüleri, suyun aktığı yönde değil; tam arka istikametinde olabiliyor.
20,Gözenek ile yakın mesafedeki bir tepeyi üçgen alan gömücü, malzemesini pınar ile tepeye üçgen gelecek şekilde koymuştu. Pınar ile tepe zirvesi 10 adım idi ve üçgen noktasındaki para da tam 110 adım da sabit gibi görünen bir kayanın altından alındı.
21,Pınarların yapı durumu müsait ise işlenmiş taşlarının içine ya da kaidesinin dibinden alınan paralarda oldu; Paraların ve eşyaların çeşme/pınar yakınlarına gömülmesinin sebebi buraların bir(nirengi) noktası olması kadar aynı zamanda eski bir düşüncenin mirası olan anlayıştır. pınar gözesinin suyu sakladığı gibi paralarıda saklanacağına olan inanç hakimdir. Aynı zamanda pınarlar uzun yıllar var olacağı bilindiği için coğrafyayı unutulmaz kılan önemli etkenlerdir.

22, Pınar, çeşme ve şelaleler define saklamada aşağı yukarı aynı mantığı içermektedir. Bunlardaki öncelik mevcut yapıyı çevreleyen kayalarda define işareti olup olmadığına bakılır, eğer varsa bu işaretler ışığında araştırmalarınızı şekillendirmeniz gerekmektedir.
Not;
(nirengi ne demek).
belli sayıda noktaların konumunu büyük bir doğrulukla ve kesinlikle saptayabilmek için, bu noktaları tepe olarak kabul edip bulundukları alanı üçgenlere bölme işlemi.
Saygılar ve sevgiler hayatta en değerli hazine sevgidir.
 
Üst