Harita Okuma | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Harita Okuma

demirkıran

Kullanıcı
Katılım
13 Mart 2014
Mesajlar
538
Beğeni
750
Puanları
73
Konum
Adana



HARİTA OKUMA, YÖNÜNE KOYMA

Elinize geçen harita gerçek harita ise, bundan %100 emin iseniz haritanın dilini çözmek o kadar zor değildir .haritanın dilini çözmeniz için tarihi bilginiz çok önemlidir.

Elinizdeki harita bölgenize aitse bu haritayı çözmeniz daha da kolay olacaktır.

Harita çözmede önemli konular:


1- Tarihi bilgi dağarcığı yüksek olacak

2- Haritanın arazideki durumuna uygun yönde tutulması

3- Üzerinde kullanılan rakam,yazı ve lisanının bilinmesi

4- İz ve işaretlerin neler ifade ettiğinin bilinmesi

5- Haritanın hangi döneme ait olduğunun anlaşılması

Öncelikle şunu ifade edelim. Harita okumak başlı başına bir sanattır. Haritaları çözmek için bilgi ister,harita çözmek çok zor olman bir iş olup, uğraşanın biraz yetenekli ve becerikli olması yeterli gelecektir.

Haritalarda yer ve bölge isimleri önemlidir. Her değişen kültürlerde yer ve bölge isimleri de değişmiştir. Bilindiği gibi Cumhuriyet döneminde bir çok yerin ismi bölgenin ismi hatta bir çok köyün ismi değişmiştir. Bu tür durumla karşılaşılınca İDARİ kayıtlara yada bölgenin YAŞLI insanlarına müracaat edilmesi gerekir.

Cumhuriyet döneminde kentleşmenin hızlı olması yol yapımları bir çok nişaneleri yok etmiş olabilir. Önemli ikinci konuda; tabi afetlerin tahribatıdır. Bu itibarla bölge coğrafyası çok iyi bir şekilde izlenmesi gerekmektedir.

Toplanılan bilgiler, veriler bir araya getirilip yeniden değerlendirilmelidir. Eski dönemlere ait haritaları, tahribatlar nedeniyle okumak oldukça zor bir iştir. Sabır, bilgi, beceri ve araştırma gerektiren bir iştir.
 
Üst