Haşlanmış Kurbağanın Kaderi... | Define işaretleri ve anlamları

Haşlanmış Kurbağanın Kaderi...

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,877
Beğeni
22,538
Puanları
113
Konum
Erzincan

Haşlanmış Kurbağanın Kaderi

Aklımın ve yüreğimin gösterdiği istikamette gidemediğim zamanlar, hayalimde hep “haşlanmış kurbağa deneyi” canlanıyor. Sadece şahsî hayatımda değil, aile hayatımda, cemiyete ait sorumluluklarımdaki ihmalimde veya işletmelerdeki çöküş sürecini incelediğimde hep aynı deney canlanıyor hafızamda. “Haşlanmış kurbağanın kaderi”…

Nedir haşlanmış kurbağa deneyi?

Bir kurbağayı alıp kaynar suyun içine koyarsanız, kendisini hemen dışarı atmaya çalışır. Fakat kurbağa oda sıcaklığındaki suyun içine korkutmadan, usulca konulduğunda, öylece kımıldamadan durur. Bu arada suyun sıcaklığı yavaş yavaş arttırıldığında, çok ilgi çekici bir şey olur. Sıcaklık yükselirken kurbağa hiçbir şey yapmaz. Tersine, halinden keyfi çok yerinde imiş gibi görünür. Sıcaklık yavaş yavaş arttıkça kurbağa daha çok sersemler, ta ki deneykabından dışarı çıkacak hali kalmayıncaya kadar. Onu dışarı fırlamaktan alıkoyacak hiçbirşey olmamasına rağmen, kurbağa orada oturup haşlanmayı beklemektedir. Niçin? Çünkü; kurbağanın hayatına yönelen tehditleri algılayan dahilî cihazı onun çevresindeki ani değişmelere programlanmıştır, yavaş, tedrici değişmelere değil.

Şahsî Hayatımızda Suyun Isınması

Kalb ve ruhumuzda yara açan her hadise, bizi kesrette boğmaya götüren her iş, başımıza gelen musibetlere hikmet gözüyle bakmamak, karşımıza çıkan her sıkıntılı durumu bizi olgunlaştıracak bir fırsat olarak görememek gibi haller, suyumuzun tedricen ısındığının göstergesi.. Suyumuzun ısınmasına göz yummak ise, manevî hayatımızın yavaş yavaş felç olmasına ve çok uzun olan ebedî hayatımızı tehdit etmesine razı olmak demek…

Ailede Suyun Isınması

Sağlam değerlere sahip bir aile anayasasının hakim olduğu ve paylaşıldığı yuva insanın dünyadaki cenneti olurken, bu değerlerden uzaklaşıldıkça ailelerin suyu ısınmaya başlıyor. Değişken ruh halleri, anlayış eksiklikleri, eleştirici yaklaşımlar, aşırı tepki veya sükûta gömülmek gibi haller derece derece suyu ısıtıyor. Bu sebeplerle, büyük ümitlerle kurulan bir çok yuva, otuzunda ölüp, altmışında gömülmeyi bekleyen fertlerin birlikteliğine dönüşüyor. Fakat problemlerden, çatışmadan kaçmak yerine, çatışmanın mevcut olduğu yerde, onu halledecek makul tavrın şartlarının da mevcut olacağının idrakiyle üretilecek çözümler suyun ısınmasına fırsat vermez.

Çözüm arayışlarını sürdürürken Einstein’ın şu önemli tespitini de hatırda bulundurmak gerek: “Karşılaştığımız önemli sorunlar, onların ortaya çıktığı zamanki düşünce seviyesiyle çözülemez.”

Sosyal Hayatımızda Suyun Isınması

İdeal sahibi bir insanı diğerlerinden farksız, yapmaya bütün gücüyle gece gündüz çalışan, aklı sarhoş, ruhu serseri, kalbi geveze yapan, suni gündemlerle insanların oyalandığı bir dünyada yaşıyoruz. İnsanın böyle bir atmosferde idealist kalabilmesi dünyanın en zor savaşını vermek demek. Sağlam değerlerini kaybeden fertlerin ağırlıkta olacağı bir toplum yapısı oluşturacak şekilde yapılan sistemli çalımalar, cemiyetin suyunu ısıtır ve felç olmaya doğru sürükler. Toplum hassasiyetini kaybeder, duyarsızlaşır. Hakim gücün lehinde olmayan her hareketi boğduğu, her türlü ahlaksızlığı himaye ve teşvik ettiği fırtınalı bir ortamda, hizmet şartları, şekli ve stratejisi üzerinde dikkatle durulmadığı takdirde o toplum haşlanmış kurbağanın kaderinden kurtulamaz.

İşletmelerde Suyun Isınması

Fortune Dergisi’nin 1970 yılında belirlediği dünyanın en büyük 500 şirketinin akıbeti başka bir araştırma grubu tarafından 1983 senesinde ele alındı. 500 büyük şirketin üçte birinin bu süre zarfında ortadan yok olduğu tespit edildi. Batan bu şirketlerde, başarısızlığa uğrayan birçok şirkette olduğu gibi, işletmenin problemli olduğu yolunda yeterince delil vardı. Fakat bazı yöneticiler bu delillerin farkında olsalar bile aldırış etmediler. Üst yönetim bir bütün olarak ortadaki tehditleri teşhis edemedi. İşletmenin suyunun ısınmasına müsaade edilmesinin yorumunu yapamadı veya bütünü ele alan çözüm alternatifleri getiremedi.

Felç olmak istemiyorsak, haşlanmış kurbağanın kaderini paylaşmak istemiyorsak, şuurumuzu ve irademizi geliştirmek, büyüğü ve bütünü görme disiplinine sahip olarak suyumuzun ısınmasına fırsat vermemek mecburiyetindeyiz.
 

TEVFiK

Vip Üye
Katılım
11 Haziran 2012
Mesajlar
3,912
Beğeni
7,716
Puanları
113
Yaş
65
Konum
FETHİYE,MANİSA,İZMİR.
S.a. Sayın Ustam güzel paylaşım olmuş elinize ve emeğinize.sağlık kurbanın kaderi benim kaderim gibi imiş.:( .gerçi bende kurba gibi oradan oraya sıçrayıp duruyorum yaa :D artık Allah sonumu Hayr eylesin.(ağla)
Saygılarımla.:rolleyes:
 

MAVRAN

Vip Üye
Katılım
31 Aralık 2014
Mesajlar
3,141
Beğeni
8,856
Puanları
113
Yaş
56
Konum
Trabzon_Kocaeli
Eline sağlık Dostum. Maalesef ısıtılıyoruz amma farkında değiliz her şeye zaman içinde alışıyor ve tepki vermiyoruz verenleri de kınıyoruz, nereye gidiyoruz böyle diye sorgulayan da yok ALLAH SONUMUZU HAYIR ETSİN.
 

Abdullah313

Kullanıcı
Katılım
18 Mart 2016
Mesajlar
533
Beğeni
1,330
Puanları
93
Yaş
54
Demek ki bizi eleştiren veya bir kusurumuzu söyleyen bir kardeşimize (bu birgün ana-baba olur, birgün vaaz eden bir hoca olur, birgün küçük çocuğumuz olur) karşı, cephe almak yerine, bilakis minnettar olmalıyız. Çünkü o yavaş yavaş ısındığını farkedemediğimiz, kısa veya uzun vadede bize zarar getirecek kusurumuzu söylemekle, farkına varmadan hayatımıza yerleşen hatamızı (kaynayacak olan suyumuzu) hatırlatmakla bizi uyandırmaya gayret ediyor. Her ne kadar herkes bu iyi niyetle olmayıp, bazıları kin ve öç hissi/niyeti ile hatamızı ortaya dökse de... "Hak söz, bir sokak köpeğinin ağzındaki mücevher gibidir. Akıllı kişi, ama o altın, köpeğin salyalı ağzında diyerek almamazlık etmez". (imam-ı Gazali r.a.)

Lenovo P1a42 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Üst Alt