KRİSTAL KUVARS AİLESİ
Dünya üzerinde çok geniş bir alana yayılmış, yerkabuğunun yüzde ondan fazlasını oluşturan sert ve katı bir mineral grubudur.
Silikon dioksitin oluşturduğu doğal form, büyüleyici güzellikte çok çeşitli türlerin ve renklerin ortaya çıkmasına sebep olur. Bu yüzden bu gruptaki değişken taşlara çok fazla isim verilmiştir.
En çok bulunanı
renksiz ve
beyaz olmakla birlikte, Kuvars grubu taşların
mor, pembe, siyah, sarı, kahverengi, yeşil, portakal gibi çok çeşitli renkleri vardır.
Saydam (şeffaf) veya yarısaydam olup camsı parlaklıkta ve görünümdedir.
Tenle temasında serinlik verir, ağza alındığında susuzluk hissini giderir.
Altıgen prizmalar şeklinde kristallidir ve prizma yüzeyleri kristalin uzun kenarlarına dik yönde çizgilidir. Çoğunlukla içinde donmuş bir su damlası vardır ve taş kırılırsa damla yeniden suya dönüşür.
Kristal Kuvars terimi tek bir çeşit taşı (minerali) değil, çok geniş yelpazeli taş ailesini tanımlar.
Kristal Kuvars aile üyelerinden bir kısmı, değerli taş kapsamında bağımsızlığını ilan ederek, kendi adlarıyla anılır olmuştur. Agat (Akik), Kalsedon, Krizopraz, Kantaşı, Sitrin, Ametist, Ametrin, Jasper, Aventurin gibi taşlar bunlardandır. (Bu gruba girenler, kendi bölümlerinde incelenmiştir.) Bazıları ise yarı bağımsız şekilde anılmakla birlikte, yine de Kuvars adı altında varlığını sürdürmektedir.
Rockkristal (Kaya Kristali veya Sallantılı, Oynak Kristal), Smoky (Dumanlı) Kuvars, Rose (Gül, Gül Renkli) Kuvars, Milky (Sütlü, Süt) Kuvars, Cat’s-Eye (Kedi Gözü) Kuvars, Rutilated (İğnecikli) Kuvars gibi türler bu gruptandır.
Endüstriyel alanda, elektronik iletici ve ayırıcı olarak kullanıldığı gibi, saatlerde, deterjanlarda, diş macunlarında, cam ve elektrik ışıklandırmalarında kullanılmaktadır.
Metafiziksel anlamda kuvvetin ve gizli gücün sembolüdür. Doğanın enerjisini içinden geçirip iletir. Gizlilikleri anlama yeteneği verir. Kâinatın sonsuz gücünü temsil ettiğine ve taşıyanın bu gücü kavrayabileceğine inanılmıştır.
Ortaçağda ve öncesinde krallar ve soylular, gizli gücü olduğuna inanılması nedeniyle asalarında, kılıç kabzalarında veya üstlerinde kuvars taşı bulundururlardı.
Hatta efsanevi Atlantis ülkesi yöneticilerinin, kuvarsı enerji kaynağına dönüştürdükten sonra, bu enerjiyi kötü amaçlarla kullandıkları için yok oldukları iddia edilmiştir.
Eski halklar yağmur yağması için, dua ile birlikte kuvars taşını da kullanmışlardır.
- See more at: