Eski Yunan ve Hellenistic dönemlerde HIERON olarak adlandırılan, insanlarca kutsal kabul edilen, tapınak, mezarlık alanı. Anadolu da yaşamış olan birçok medeniyetin, kendilerine özgü inanç ve kültürlerinin birbirinden etkilendiğide düşünülürse, bazı farklılıklar hariç, genelde aynı kültlerin bu gibi anıtsal alanlardaki faaliyetleri göze çarpar.
Kaya duvarı çok itinalı biçimde traşlanmış ve ancak uzmanı tarafından tespit edilebilecek bir şekilde giriş veya girişler kapatılmış. Her ne kadar medeniyet ve kültür cahilleri tarafından, betimlemelere zarar verilmiş olsada binlerce yıllık tarihi silmeye güçleri yetmemiş. Muhtemelen içlerinde birşeyler aradılar. Bu çok cahilce bir davranış biçimidir. Kayadaki bu figür ve temsiller orda metfun olan kişilerin, anısına yapılan ve aynı zamanda o toplumun kültürel değerlerini yansıtan kültürel miras kapsamına giren eserlerdir. Bunun içindirki bu alanda resmi kazı izni verilmez.
İşaretli kaya kurban, sunak taşı
Mesela bu taşa Hitilerde ZIKIK taşı denirdi, diğer kültürlerin bazıları ALTAR taşı demiştir. Sonuçta hepsi aynı işlevler için kullanmişlardir. Çoktanrılı pagan dinlerinin vazgeçilmezi olan sunu ve adak törenlerinin yapıldığı bu alanlarda bazen boş kaya mezarlarınada rastlanır. Bunlar uzak diyarlarda ölmüş olan ünlü kişiler için yapılmış ROMADA "CENOTAPHE" denilen temsili mezarlardir.
Burda gizli bir tapınak olma olasılığıda çok fazla. Ama o muhtemelen yukardadır.
Selametle