Komşuluk Akrabalık Ve Dostluk

MAVRAN

Vip Üye
" Allah'a ve ahiret gününe iman eden ya hayır söylesin ya sussun; Allah'a ve ahiret gününe iman eden komşusunu rahatsız etmesin; Allah'a ve ahiret gününe iman eden misafirine ikram etsin."
(Buhari, Rikak, 23)
Bir Müslüman öldüğünde, yakın komşularından üç hane halkı onun iyi bir insan olduğuna şahitlik ederlerse, Yüce Allah da onun için şöyle der; " Şahitlikte bulunan kullarımın bildiklerine göre yaptıkları şahitliğini kabul ettim ve kendi bildiklerimi de bağışladım."
(Ahmed b. Hanbel. ıı. 409)

MAVRAN

Vip Üye
Resulullah (s.a.s.) şöyle demiştir: "Ey Ebu Hüreyre! Şüpheli şeylerden titizlikle sakın ki insanların en iyi kulluk yapanı olasın. Kanaatkar ol ki insanların (ALLAH'A) en şükredeni olasın. Kendin için sevdiğin şeyi insanlar için de sev (kamil) mü'min olasın. Komşularına iyi komşuluk et ki ( gerçek ) Müslüman olasın. Bir de az gül, zira çok gülmek kalbi öldürür.
(İbn.Mece, Zühd,24)

MAVRAN

Vip Üye
" Sizden biri kendisi için istediğini din kardeşi için - yahut komşusu için-de istemedikçe (tam) iman etmiş olamaz."
(Müslim, İman, 71)

MAVRAN

Vip Üye
Ebü Zer(r.a) şöyle demiştir: " Dostum (Hz. Peygamber)(s.a.s.) bana şunu tavsiye etti: Çorba pişirdiğinde suyunu biraz fazla koy, sonra komşularının haline bak da uygun bir şekilde kendilerine ondan ikram et. "
(Müslim, Birr ve Sıla, 143)

MAVRAN

Vip Üye
Bir adam Hz. Peygamber'e (s.a.v.), " İyi veya kötü yaptığımı nasıl bilebilirim?" diye sormuş, Hz. Peygamber (s.a.v.) de şöyle buyurmuştur: "Komşuların, 'İyi yaptın' dediğini duyarsan iyi yapmışsındır; onların, 'Kötü yaptın' dediğini duyarsan da kötü yapmışsındır."

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Kullanıcı
Hz. Peygamber (sallalahu aleyhi ve sellem):"Vallahi mü'min olamaz, vallahi mü'min olamaz, vallahi mü'min olamaz." buyurdu. Kendisine:"Ey Allah'ın Rasûlü, kim mü'min olamaz?" denildi:"Zulüm ve şerrinden komşusu güven içerisinde olmayan kimse." buyurdu.

(Buhari, Kitâbu'l-Edeb: 29, Tecrid no: 2019)

Üst Alt