Kuluçka Makinasınde Civciv Çıkarma | Define işaretleri ve anlamları

Kuluçka Makinasınde Civciv Çıkarma

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,956
Puanları
426
Konum
Malatya
Sevgili mekan sakinleri
@mc_307 ustamız
Kulucka Makinası Ve Oda Termostatı Yapmıştır
Konuyu görmek istiyenler
Öncelikle cihaz bölümüne katılım talabinde bulunmak zorundadır
http://www.definemekani.com/forum/konular/cihaz-bölümüne-katılım-talepleri.17021/
Katılmış olanlar alttaki linkten ulaşabilirler


http://www.definemekani.com/forum/konular/kulucka-makinası-veya-oda-termostatı-yapıyoruz.17309/

Bende sizlere
Kuluçka makinasında civciv çıkarma ve
Bakımı hakkında bilgi vermek istiyorum
Ayrıca bu başlık altında kanatlı kümes hayvanları hakkında
Bilgi vermek istiyenler olursa çok memnun olurum

Yumurtalarımızı iki şekilde değerlendirebiliriz;
1-) Yumurtaları kendi tavuğumuz gurk yatarak çıkarır, beslediğiniz tavuklar özellikle ilkbahar ve yaz aylarında gurk olma yani yavru çıkarma isteği gösterir.
GURKLUK: Bir tavuğun kuluçka amacıyla yumurtaların üzerine oturmak istediğini (hazırlandığı) zamanki durumu gurkluk olarak bilinir bu tavuğa gurk tavuk denir.
Hayvan severlerin bize en çok sorduğu soruların başında KULUÇKA MAKİNESİNDEN ÇIKAN TAVUK GURK OLURMU? sorusudur. Gurkluk tavuklarda kalıtsal bir özelliktir bu dönemde tavukta bazı fizyolojik değişikler olur ister anne altında çıksın isterse kuluçka makinesinden çıksın her tavuk gurk olur.
Ticari yumurtacı tavuklarda gurkluk özelliği elemine edilerek en aza indirilmiştir çünkü bu tavuklardan alınacak yumurta miktarının en üst seviyede olması planlanmıştır.
Gurk olan hayvanınızı kümes içinde veya ayrı bir yere alarak başka tavuk ve horozların rahatsız etmemeleri sağlanmalıdır gurk tavuğun altına çeşitli tavuk cinslerinden yumurta koyabilirsiniz burada dikkat etmeniz gereken minyatür cinsleri çok iri cinslerin altına koymamanız gerekir iri cinsler çıkan küçük yavruları ezebilir.
Gurk olan hayvanınızın bulunduğu yer çok dar ise civcivler çıktıktan sonra tavuğun yavruları ezme ihtimali vardır. Bazı süs tavukları özellikle cüce,dev cochin,Habeş ırk olarak öteki cinslerden sene içinde daha çok gurk olma özelliği gösterir.
Minyatür tavukların altında keklik.sülün yumurtası da çıkarabilirsiniz bunlar ufak oldukları için yavruları büyük tavuklar gibi ezmezler burada dikkat edilmesi gereken nokta sülün ve keklik civcivi çıktıktan sonra muhafazalı bir yerde tutulması gerekir bu cinslerin yavruları ufak ve hareketli olduğu için kaçabilirler. Bu civcivler anne altından alınıp ayrı bir yerde de beslenebilir. Tavukların gurk yattıkları bölümde su ve yemin kolay ulaşabileceği yerde olmalıdır. Ayrıca yaz aylarında gurk tavukların üzerinde tavuk biti olabilir ilaçlaması yapılmalıdır.
Kuluçka makinesi ile civciv çıkarma
Yapay kuluçka makineleri aslında doğal kuluçka işleminin taklidinden başka bir şey değildir. Piyasada çeşitli boyutta ve şekilde kuluçka makineleri bulunmaktadır kendimizin ihtiyacı veya kapasitesini belirleyip ona göre makine tercihi yapmamız gerekir. Kuluçka makinesinin ebatları ve havalandırılması çok önemlidir makine içerisindeki hava sirkülâsyonu makinenin her tarafına eşit dağıtılmalıdır. Çünkü canlının yaşaması için ilk önce oksijen gerekir. Kuluçka makinelerinde tavuk için yumurtan ilk 18 gün kalmasını gelişim dönemi son 3 günkü dönemi de çıkım dönemi olarak kabul edilir.
Gelişim dönemindeki makine nin sıcaklığı 37.5--37.7 C arasındadır, çıkım dönemi yani son üç günkü sıcaklığı 36.1—37.2 c arasıdır. İyi bir kuluçka makinesinde sıcaklık sabit kalmalıdır.
kuluçka makinelerinde sıcaklık kadar nem de önemlidir. Gelişim dönemindeki nisbi nem %55- 65 arsındadır. Çıkım dönemindeki nisbi nem %70-75 arasındadır makinelerin içinde çoğu zaman içi dolu su kapları makinenin nem ihtiyacını karşılar bir çok küçük ebatlı makinelerin bu kapların doldurulması sırasında her kapı açılışında makinenin nemi kaçar bunun için otomatik yani suyu kendi depodan alan bir sistemle çalışılması iyi olur.
Yumurtalar makine ye dik uçları aşağıya gelecek şekilde yerleştirilmelidir.
gallus-varius.jpg


Kuluçka makinelerinde çevirme büyük önem taşır gelişim döneminde yumurtalar (tavuk için 18 gün) 45 derecelik bir açı ile öne ve arkaya doğru günde en az 6-8 defa çevrilmelidir buradaki amaç yumurta sarı sının özgül ağırlığı nedeni ile dibe çöker çevirme ile bu giderilir çıkıma son 3 gün kala çevirme yapılmaz.

Yumurtadan civciv çıkışları aynı günde olmayabilir boyutları küçük yumurtalar daha erken çıkarlar, yani 19 günden çıkış başlayıp 21 gün hatta 22 güne kadar sürebilir bazı kanatlıların kuluçka süreleri aşağıda verilmiştir.
  • Tavuk 21 gün
  • Hindi 28 gün
  • Kaz 30 gün
  • Keklik 24 gün
  • Ördek 28 gün (pekin)
  • Sülün 26 gün (yerli,ringneck)
  • Tavus kuşu 28 gün
Kuluçka makinelerinin sağlıklı çalışabilmesi için makineyi yapan firmaların önerileri dikkate alınmalıdır.
Kuluçkalık yumurtaların depolanması
Kuluçkalık yumurtaların biriktirilmesi dikkat ister yumurtalar dik uçları aşağıya gelecek şekilde 13-16 derece oda sıcaklığında depolanmalıdır yumurtalar makinenizin durumuna göre 5-7 gün içinde konulmalıdır 7 günden daha uzun süre depolanması halinde depolama şartına bağlı olarak kuluçka randımanı düştüğü görülmüştür.
CİVCİVLERİN BÜYÜTÜLMESİ
Makine veya tavuk altında çıkmış civcivlerin büyütülmesi ilgi ister Civcivleri tel tabanlı civciv büyütme kafesinde veya civciv büyütme sandık veya odalarında bakabilirsiniz yeni çıkan civcivlerden önemli konu bulunduğu yerin ortam ısısıdır. Isı dereceleri aşağıda verilmiştir.
1-2 günler 31-33 c
3-4 günler 30-32 c
5-7 günler 29-32 c
2 hafta 27-30 c
3 hafta 24-28 c
4 hafta 24-26 c
5 hafta 22-23 c
7 hartadan sonra 18- 21 c
Civciv sıcaklığında çeşitli ısıtıcılarla ve ampulle sağlayabilirsiniz civcivlerin bulunduğu ortamda sıcaklık kadar havalandırmada önemlidir hayvanların bulunduğu yerde rahat nefes alınacak şekilde havalandırma yapılması gerekir .
Havalandırma civcivlere hava ceryanı yapmayacak biçimde olmalıdır bulunduğu yerin havası civcivlerin altlıkları ile de ilgilidir kafeste besliyorsanız kafes altlığını yerde besliyorsanız civciv altlıklarını düzenli şekilde temizlemek gerekir hayvanların dışkısından çıkan amonyak gazı uzun süre temizlenmese hayvanların solunum yollarında hastalıklara neden olur.
Civcivlerimizi beslerken yerleşim sıklığına dikkat etmemiz gerekir. civcivler büyüdükçe daha geniş yere ihtiyaç duyarlar fazla sıkışık kümes veya kafeslerde hayvanların birbirilerini ezdikleri hatta birbirlerinin gerisini gagalayıp ölümlere yol açtığı görülmüştür.
Hayvanlarımızı beslerken eskiden bugüne kadar gelen yanlış alışkanlıklarımız vardır bunun en önemlisi hayvanlarımız rahatsızlandığı zaman herhangi bir ilacı araştırmadan hayvanlarımıza vermemizdir.
örnek olarak hayvanım rahatsızlandı pazardan mavi renkli haplardan aldım iyi geldi veya arkadaş şu ilacı kullanmış bende hayvanlara onlardan veriyorum diye bir çok örnekler karşımıza çıkıyor bunlar bilinçsizce yapılan uygulamalardır. hayvanlarımızın herhangi bir rahatsızlığında erken fark edip doğru ilacı kullandığımızda hayvanın iyileşme şansı yüksek olur ama ne olduğunu bilmediğimiz bir ilacı hayvanlarımıza verdiğimizde hayvanlarımızı iyileştirme şansımız kalmaz örnek : hayvanımızın bağırsaklarında bir sorun varsa aldığınız ilaç solunum yolları için ise yanlış tedavi sonucu hayvanımızı iyileştiremeyiz hatta ölümüne sebep olabiliriz .
Kanatlıların sağlığına zarar veren çok sayıda hastalık bulunmaktadır bunların bilinmesi izlenmesi kontrol altında tutulması ve elemine edilmesi ancak konu üzerinde yeterli bilgiye sahip bilinçli kişilerin yönetimi ile gerçekleşebilir
hayvanlarımız hastalandığı zaman çevremizdeki veterinerlerden veya bulunduğumuz yerdeki hayvan sağlığı ile ilgili kuruluşlardan yararlanıp onların önereceği tedavi programını uygulamamız gerekir ne olduğunu bilmediğimiz hap, şişelenmiş sıvı,ilaç ve aşıları alıp hayvanlarımızın hayatını tehlikeye atmayalım
Hayvanları sağlıklı tutmada esas amaç sağıtımdan ziyade koruyucu yönde olmalıdır çünkü korumak tedaviden daha etkili kolay ve ucuzdur.
Koruyucu önlemleri iki gurupta toplayabiliriz
1 - özel koruyucu önlemler
bu tür önlemler daha çok bir hastalık çıktığında hastalık mikrobunu yok etmeye hastalığı lokalize ederek etrafa yayılmasını önlemeye yönelik tedbirleri kapsar
2 - genel koruyucu önlemler
bu tür önlemler hastalık çıksın veya çıkmasın devamlı alınması gereken korumaya yönelik önleyici tedbirleri kapsamaktadır bunların bazıları şunlardır:
a - dışarıdan alınan hayvanları ayrı bir yerde karantina yapılarak 15 gün gözlemlenmesi
b - kümes içinde hasta görünümlü tavukların ayrılarak başka yerde bakılması
c - kümesler, kuluçka makineleri her türlü malzeme hastalık çıksın veya çıkmasın periyodik olarak dezenfekte edilmesi
d - aşı programının düzenli bir şekilde yapılması
e - kümeslere gelen ziyaretçilerin hastalık taşımaması için dezenfekteli su veya paspasla ayakkabıları dezenfekte edilmelidir
Verdiğimiz bu pratik bilgilerin hayvanlarınızı beslerken yararlı olmasını dileriz.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,956
Puanları
426
Konum
Malatya
@hamzadan ustam
Tavuk bıldırcın keklik
Ördek kaz ve hindi beslemeyi düşünüyorum
Yumurta elde etmek ve çoğaltmak amacım var
Siz ve diğer ustaların bilgilerini paylaşmalarını rica ediyorum
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,956
Puanları
426
Konum
Malatya
Süs tavukculuğu sonraki iş ustam
Brahma bu işin bel kemiği gibi duruyor ama
Asıl kaz yumurtasında para varmış ustam
Tabii benimki amatörce olacak
Öğrendikce geliştiririm diye düşünüyorum
 

mc_307

Kullanıcı
Katılım
25 Şubat 2014
Mesajlar
1,015
Beğeni
2,495
Puanları
113
Süs tavukculuğu sonraki iş ustam
Brahma bu işin bel kemiği gibi duruyor ama
Asıl kaz yumurtasında para varmış ustam
Tabii benimki amatörce olacak
Öğrendikce geliştiririm diye düşünüyorum
Kazın yumurtasını bilmemde eti eyi olur :D
 

hamzadan

Kullanıcı
Katılım
11 Temmuz 2013
Mesajlar
352
Beğeni
780
Puanları
93
Yaş
62
Konum
Bakırköy
Esselamu aleyküm;Hafızamda ne kalmışsa,tecrübelerimden ne varsa, yeriniz yakın olursa elimden ne gelirse yardımcı olmaya hazırım.Yalnız dikkat edilecek bir nokta var.Mümkünse döllü yumurtayı bilip tanıdığınız yerden almaya gayret edin.Bu kanatlı piyasasında olan üç kağıtçılık başka yerde yok. Selam ile.
 

mc_307

Kullanıcı
Katılım
25 Şubat 2014
Mesajlar
1,015
Beğeni
2,495
Puanları
113
Esselamu aleyküm;Hafızamda ne kalmışsa,tecrübelerimden ne varsa, yeriniz yakın olursa elimden ne gelirse yardımcı olmaya hazırım.Yalnız dikkat edilecek bir nokta var.Mümkünse döllü yumurtayı bilip tanıdığınız yerden almaya gayret edin.Bu kanatlı piyasasında olan üç kağıtçılık başka yerde yok. Selam ile.
Doğrusun ustam kuş dersin yılan tosba çıkar :D
 
Üst Alt