Mezar Kazısı Caiz Midir ??? | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

Mezar Kazısı Caiz Midir ???

tuncers

Kullanıcı
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
408
Beğeni
993
Puanları
93
Yaş
38
Dinimiz İslamiyetin elbette her konuda hükmü olduğu gibi bu konuda da hükmü mevcutdur...


Cesedin kıymeti ve cesede zarar vermeye gelince; Allah canlı bir bedene ne değer verdiyse, cansız bir bedene de aynı değeri vermiştir. Nasıl ki, yaşayan bir kimse için bedene zarar vermek ve onun insani vasıflarını çiğnemek yasaklandıysa, ölü kimsenin cesedi için de yasaklanmıştır.

Mü’minlerin annesi Aişe(r.anha) Peygamber(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti: “Ölü bir kimsenin kemiğinin kırılması, yaşıyorken kırılması gibidir” [İmam Ahmed, Ebu Davud ve İbn Hibban rivayet ettiler]

Yine İmam Ahmed, Amir İbn Hazm el-Ensari(r.a.)’den kendisini bir mezarın üzerinde otururken gören Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti: Mezar sahibine zarar vermeyin!

İmam Muslim ve İmam Ahmed de Ebu Hureyre(r.a.)’den Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet ettiler: Kişi için mangal kömürü yanan bir yerin üzerine oturması ve kendini yakması, bir mezar üzerine oturmasından daha iyidir.

Bu hadisler açık bir biçimde gösteriyor ki, canlı bedenin değeri neyse, cesedin değeri de odur.

Burada aynı zamanda, bir cesede zarar vermenin ve cesedin değerini çiğnemenin (bu değere önem vermemenin), canlı bedene zarar vermek ve değerini çiğnemek ile aynı şey olduğunu görmekteyiz. Bundan dolayı; yaşayan bir kimsenin karnının yarılmasına, boğazının kesilmesine ve gözlerinin çıkarılmasına izin verilmediği gibi, cansız bir cesede de bunları yapmaya izin yoktur
.

Diğer taraftan hayatta olan bir kimseye sövme, dövme veya yaralama yoluyla zarar vermeye izin verilmediği gibi bir cesede de benzer şeyleri yapmaya izin yoktur. Ancak canlı bir bedene kırma, kesme veya yaralama yoluyla zarar vermek ile benzer şeyleri cesede yapmak arasında bir farklılık vardır. O da bu tür zararlar canlı bir kimseye karşı yapıldığında diyet gerektirmesi ama ceset için bu diyetin (zarar vermek yasaklandığı halde) gerekmemesidir. Bu böyledir. Çünkü Peygamber(s.a.v.), mezar kazarken bir cesedin kemiğini kıran adamı diyet ile sorumlu tutmadı (diyet ödemesini emretmedi). O(s.a.v.), ona sadece kemiği saklamasını / gömmesini emretti.

O(s.a.v.) ona dedi ki; Ölünün kemiğini kırmak, canlının kemiğini kırmak gibidir ve her ikisi de günahtır.

İhtiyacı olan bir kimseye, ölü bir kimseden gözlerinin çıkarılması, vücudunun kesilerek akciğer, karaciğer, kalp ve böbrek gibi bir organının verilmesi, cesede zarar vermek, vücut yapısını bozmaktır ki İslam bunu Haram kılmıştır.

İmam Buhari, Abdullah İbn Zaid el-Ensari(r.a.)’in şöyle dediğini rivayet etti: Allah’ın Rasulü(s.a.v.), yağmalamayı ve (cesedin) biçimini bozmayı yasakladı.

İmam Ahmed, İbn Mace ve Nesai, Saffan b. Assal(r.a.)’in kendisini bir sefere gönderirken Allah Rasulü(s.a.v.)’in şöyle dediğini rivayet etti:Allah’ın rızası için ve Allah’ın adıyla git! Allah’a iman etmeyen (kafirlerle) savaş! (cesetlere) Zarar verme, ihanet etme ve çocukları öldürme!

Ölüyü yaralama ve cesedin kıymeti ile ilgili hükümlerin açıklanmasıyla, net bir şekilde ortaya çıkmıştır ki; ölü bir kimsenin vücudunu keserek açmak ve organlarından birini alıp başka birisine vermek, kesin olarak yasaklanmıştır. Bunu yapmak, cesedin kıymetini çiğnemek olarak düşünülür. Bu onu yaralamak ve biçimini bozmaktır. Cesedin kıymetini çiğnemek, ona zarar vermek ve onun biçimini bozmak ise, Şeri’at tarafından kesin olarak Haram kılınmıştır.

yukarıdaki gibi tıpkı organ naklide aynıdır....

bizlere düşen müslüman mezarlık olan yerde ve müslüman mezarı bildiğimiz yeri kesinlikle açmamalıyız....

antik dönem dediğimiz milletlerin mezarlıklarına gelince, bu insanlar eşyalarıyla gömüldüklerinden dolayı sadece eşyaları alınmalı ve kemikleri karşımıza çıktığında en ufak bir saygısızlık yaapmadan bir kenara gömmeliyir....O kemikleri ulu orta bırakmamalıyız...hele kırmak parçalamak gibi amellerde kesinlikle bulunmamalıyız....

saygılarımla.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
yukarıdaki gibi tıpkı organ naklide aynıdır....
@tuncers ustam
Paylaşımın için sağ ol ama
Organ naklini mezar kazmayla bir tutmak
Mezar kazmanın ve ölüye verilen zararı bir tutmanız yanlış
Bu konuda Diyanet İşleri Yüksek Kurulunun ve
Dünyada ki bir çok Müslüman din aliminin görüşleri var
Ölmüş kişilerden
Zarurete binaen cesedin kesilmesi
Organ ve dokularının bir kısmının alınması
Caiz olarak ifade edilmiştir
Bildiğiniz gibi sağlık personeliyim ve
2-3 yıldır görevim Organ ve Doku Bağışı
Konusunda halkımızı bilinçlendirmek
Dini açıdan Sosyal açıdan ve Tedavi bağlamında çok şey konuşa biliriz
Ama konuyu uzatmak istemiyorum kısa bir alıntı yapayım
Sizlerden ricam bu tür hassas konuları
İyi araştırmanızdır
Diyanet İşleri Başkanlığı
Din İşleri Yüksek Kurulu Mütalaası Kişinin Yaşam Destek Ünitesinden Çıkarılması
Tarih: 12/14/2006

Kişinin Yaşam Destek Ünitesinden Çıkarılması
İslâm'a göre kişinin kendi canına kıyması yasak olduğu gibi tıbbî verilere göre yaşama ümidi kalmamış veya şiddetli acılar hisseden bir insanın yaşamına bir başkası eliyle son verilmesi demek olan ötenazi de yasaktır.
Yaşam destek ünitesine bağlı bir kişi;
a) beynin kesin olarak bütün fonksiyonlarını yitirdiğine, b) bu durumdan geri dönüşün artık imkansız olduğuna uzman tabiplerce karar verilmesi şartıyla yaşam destek ünitesinden çıkarılabilir.
Organ Nakli
Organ nakli, aşağıdaki şartların bulunması halinde caizdir:
a) Hastanın hayatını veya hayatî bir uzvunu kurtarmak için, bundan başka çaresi olmaması, b) Hastalığın bu yolla tedavi edilebileceğine kanaat getirilmesi, c) Organ veya dokusu alınacak kişinin, işlemin yapıldığı esnada ölmüş olması; organı alınacak kişi sağ ise alınacak organ veya dokunun hayatî bir organ olmaması, d) Toplumun huzur ve düzeninin bozulmaması bakımından organ veya dokusu alınacak kişinin ölmeden önce buna izin vermiş olması veya hayatta iken aksine bir beyanı olmamak şartı ile yakınlarının buna razı olması, e) Alınacak organ veya doku karşılığında menfaat sağlanmaması, ücret alınmaması, f) Tedavisi yapılacak hastanın buna rıza göstermesi.


Benzer Konu:
Organ Bağışı | Define Mekanı- Define işaretleri
 

tuncers

Kullanıcı
Katılım
2 Haziran 2016
Mesajlar
408
Beğeni
993
Puanları
93
Yaş
38
tuncers usta,sanırım defineciler bu konudan pek hoşnut olmayacaklar.
ustam ilk okuyunca bende hoşnut olmadım çünkü bizde kırdık dağıttık ama yaptığımız şeyin yanlış olduğunu öğrenince bunu bütün mekan üyelerinin de bilip bundan sonra biraz daha dikkatli çalışmasına vesile olmak için paylaştım zararın neresinden dönersen kardır demişler...
 

blutx

Kullanıcı
Katılım
5 Nisan 2016
Mesajlar
630
Beğeni
1,412
Puanları
93
Zaten hehangi bir mezara girmek kurcalamak define aramak vesaire günah! bu ister müslüman mezarı olsun ister başka bir dine bağlı bir insan olsun farketmez.
 

TANRIDAGI

Kullanıcı
Katılım
7 Nisan 2018
Mesajlar
51
Beğeni
55
Puanları
18
Yaş
51
Konum
izmir
organ nakli ile bu mevzuyu bir tutmak bilincsizlikten ziyade cahilligin daniskasidir. organ nakli hayat kurtarir. buna karsi cikan yobazlar kendi basina gelince bir anda gunahi vebali unutuveriyor her ne hikmetse. ayrica madem ki meftah ile ilgli bu kadar hassas dusunulecek, o halde defineciligi yapmamak lazim. eger olunun kasasini yada degerli esyalarini almak caiz degilse buyuk ihtimal beni cehennemin en dibine atip ustumude horasan harciyla kapatacaklar demektir.
 
Üst