Pontus | Define işaretleri ve anlamları

Pontus

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
Yaş
52

Tozkoparan Mağaralarının girişi


Ünye’de ilk yerleşim milattan önce onbeşinci yüzyılda başlamıştır. Ortaasyadan göç eden kavimler doğu Anadolu’dan Karadeniz sahillerine ulaşmış bunlardan bir kol da Cevizdere mevkiine yerleşmiştir. Yörede kazılar yapan hemşehrimiz, Prof. İlhami Kılıç Kökten burada önemli eserler bulmuştur. Cevizdere’nin Ünye tarafında klasik ve daha sonraki dönemlere ait mağaralar ve mağaralar içinde çeşitli resimlerle kayalara oyulmuş mezarlar vardır. Yöredeki şehirlere hakim olan kral ve kraliçeler öldüklerinde bu mezarlara gömülürlerdi.


Bunlardan biri de Tozkoparan-Koytakkaya mezarlarıdır. Bu mezarların milattan önce altıncı ve yedinci yüzyılda bölgeye hakim olan ve aynı zamanda bölgeye adını veren Kral Mitradates zamanında yapıldığı sanılmaktadır.


Mağaranın girişinde her iki köşede de hayvan figürleri yer almaktadır. İçinde de çeşitli insan ve hayvan figürleri mevcuttur. Bu mağaralarda ve mezarlarda demir ve bakırdan yapılmış, ölünün gömülürken yayına konulan süs eşyaları ile insanların kullandığı çakmak taşlarındanyapılmış kesici aletler bulunmuştur.



Bugün burası Yüceler köyü hudutları içindedir. Kral Mitradesin adı bugün bile yaşamaktadır. Buraya eskiden Mitradeş şehri anlamına gelen Mitrapolis denmekte idi. Bu ad bugün pek az bir değişiklikle “Midrebolu” şeklinde yörenin adı olarak kullanılmaktadır.


Ünye’den iki kilometre uzaklıkta olan mağaralara minibüs, taksi ve özel oto ile gidilebilir. Ana yoldan mağaraya kısa bir patika yolla ulaşılır, herhangi bir koruma ve aydınlatma yoktur. Mağaralar bakımsız haldedir etrafına inşa edilen evlerin arasında kalmıştır.

Ünye’den iki kilometre uzaklıkta olan mağaralara minibüs, taksi ve özel oto ile gidilebilir. Ana yoldan mağaraya kısa bir patika yolla ulaşılır, herhangi bir koruma ve aydınlatma yoktur. Mağaralar bakımsız haldedir etrafına inşa edilen evlerin arasında kalmıştır.
 

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
Yaş
52

Ünye Kalesi Kaya Mezarı (On iki Kral Mezarı MÖ yedinci yüzyıl)



Ünye Kalesi, Ünye-Niksar yolunun yedinci kilometresinde, yolun solunda ikiyüz metre yükseklikte bir tepenin üzerinde kurulmuştur. Jeologların ifadesine göre, kale eski çağlarda yanardağ iken faaliyetini tamamlamış ve yanardağın kraterleri üzerine kaleyi inşa etmişlerdir.


Kalenin ilk yapılış tarihi, Milattan önce 200-250 yıllarına rastlar. Pers kökenli Pontus Hükümdarı 2 ci Mitradates kaleyi bu kraterler üzerine yaptıran ilk kişidir.


Tarihin çeşitli aşamalarında bölgeden geçen, kısa veya uzun müddet bölgeyi elinde tutan her kavim ve uygarlık kaleyi kullanmış hepsi ek ve ilaveler yapmışlardır. Kalede ki kaya mezarları altıncı yüzyılda yapılmıştır. Bunu yanında kalede dehlizler, kuyular, mağaralar, kıral mezarları, eski sur kalıntıları, uzun tüneller bulunmaktadır. Duvar ve sur kalıntıları kısmen Yunan ve Roma kısmen de Osmanlı mimarisi izlenimini vermektedir. Kaleyi en son kullanan Osmanlılar da bir takım eklemeler yapmışlardır.


Kale 10 uncu yüzyıldan sonra bölgeyi elinde bulunduran Pontus ve Romalılar tarafından etkin bir şekilde kullanılmıştır. Yarıya kadar toprağa gömülü olan giriş kapısının yanlarında renkli hayvan resimleri vardır
Kale tek bir kavim tarafından aynı anda yapılmamış iki bin yıllık tarihinde bölgeden geçmiş 40-50 kadar kavim ve uygarlıklar tarafından meydana getirilmiştir.


Zirveye yakın bölgede tüneller ve dehlizler vardır. Güney cephesinde çıkılması zor duvarlarda üç metre genişliğinde kaya mezarı dikkati çekmektedir. Mezarın üçgen alınlığının her üç noktasında da Bizans’ı simgeleyen kartal figürleri vardır.


Zirveye yakın bölgede tepenin dibine iniyor izlenimini veren tünelden 485 basamak kadar inilmiş daha aşağısı yukardan düşen taş ve molozlarla dolmuştur.


Şahane ve heybetli görünümü ile kale sırlarla doludur.


Gezilmesi ve zaman ayrılması gereken önemli bir yerdir. Ünye’den şehir içi dolmuşları ile veya taksi ile ulaşılabilir. Çevresinde yöresel yemeklerin yapıldığı kır lokantaları vardır. Ayrıca kalenin içinde bulunduğu Kale Köyü halkının da gelenlere ilgisi sıcak ve candandır
 

komana

Ali Doğan Usta
Kullanıcı
Katılım
15 Eylül 2013
Mesajlar
3,066
Beğeni
9,752
Puanları
113
Yaş
55
Konum
Comana Pontica
Çok faydalı bir paylaşım olmuş.
Hellenistic dönemin en önemli devletlerinden biri olan Pontus Krallığının tarihteki önemini ve Anadolunun kültürel zenginliğine kattığı değeri maalesef, özellikle bu bölge insanlarının bir çoğu bilmiyor.
Ünlü italyan opera bestecisi ve söz yazarı Vivaldi nin, pontus krallarından Zilede Sezarla savaşan 2. Pharnece yi konu alan bir operası olduğunu öğrendigimde, kendi kültürel mirasimiza ne kadar sahip cikabildigimizi sorgular oldum.
a7f5a2a6d8fa9e853a586d75b9a5cafd.jpg

Mitrafetesin orjinal bustu
Berlin müzesinde
Bu arada berlin muzesinin adı Pergamon muzesi yaninBergamao_O
045ba6020fdcf5c6ea34e3c0edaa71eb.jpg

Mitradetesin kalkanı
British museum da
2a531894660f01363d6a2d0c96e96a80.jpg

Orjinal sikke
Paris Arkeoloji Müzesi

Turkiyede hiç bir şey yok...

Teşekkürler ustam
 

wolf_52

Kullanıcı
Katılım
19 Ocak 2015
Mesajlar
3,812
Beğeni
9,771
Puanları
113
Yaş
52
hayırlısı usta,kader de varsa görürsün inşallah...:)
 
Üst Alt