Su Kıtlığına Yeni Bir Çözüm: Havadan Su Üreten Kuleler | Define işaretleri ve anlamları

Su Kıtlığına Yeni Bir Çözüm: Havadan Su Üreten Kuleler

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,877
Beğeni
22,538
Puanları
113
Konum
Erzincan
Su kıtlığına yeni bir çözüm: Havadan su üreten kuleler

su_kuleleri_havadan-su_ureten_kule.jpg


Temiz içme suyuna ulaşmak dünyanın en büyük sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Arturo Vittori’nin Etiyopya için geliştirdiği kuleler, su sorununun aşılması için ümit vaat ediyor.
Bu yıl görülen yağış kıtlığı da hesaba katılırsa, Türkiye bile su zengini ülkeler arasında gösterilemiyor. Bununla beraber, ne yazık ki durumu bizden çok daha kötü durumda olan ülkeler var. Su kıtlığı Afrika’da yaklaşık 1 milyar insanı etkiliyor. Bu sorunun çözümü için pek çok farklı proje geliştiriliyor. Bununla beraber büyük bütçeli çözümler kaynak yetersizliği ve projenin karmaşıklığı nedeniyle başarısız olabiliyor. cevreciyiz.com'um haberine göre Afrikalı uzmanların bu konuda dikkat çektikleri nokta, projelerin yerel halk tarafından kolayca uygulanabilir olması.
Tasarımcılar Arturo Vittori ve Andreas Vogler’in geliştirdiği Warka Water, Afrika’nın ihtiyaç ve alışkanlıklarını doğru şekilde buluşturmayı hedefliyor. Havadaki nemi suya dönüştüren bu kuleler, köylere günlük 25 galondan fazla temiz içme suyu sağlayabiliyor. Uygun maliyetli, kolayca kurulabilen Warka kuleleri, adını Etiyopya’ya özgü bir incir ağacından alıyor. Yaklaşık 9 metre uzunluğundaki kulelerin şekli vazoya benziyor fakat bu havalı tasarımdaki her parça daha kolay şekilde daha çok su elde edebilmek için düşünülmüş.
Kulelerin dış çerçevesi, esnek ve hafif hasırotlarıyla örülü. Çerçevenin şekli tasarlanırken hem sert rüzgarlara dayanması hem de maksimum oranda su toplanması hedeflenmiş. Naylondan yapılan ağ dokulu iç katman ise çiy damlalarını toplamaya yarıyor. Haznede biriken su, alt bölümdeki boruyla su bekleyenlere ulaştırılıyor. Doğada çözünebilir malzemelerden üretilen Warka, kolayca temizleniyor ve bir haftadan kısa sürede inşa edilebiliyor.
Etiyopya’da içilebilir suya ulaşmak için altı saatlik bir yolculuk yapmak gerekebiliyor. Ne yazık ki bu yolculuk her zaman sağlıklı bir su kaynağına ulaşılabileceği anlamına gelmiyor. Yeraltından su çıkarmaksa hiç kolay değil. Zira yaklaşık 500 metre kazı yapmak gerekebiliyor. Kaldı ki kazı süreci hem teknik olarak zor hem de çok maliyetli. Bu nedenle Warka Water benzeri çözümlerin yaygınlaşması, su sorunu için köklü bir çözüm getirebilir gibi görünüyor. Çalışma prensibi yoğuşma üzerine kurulu bu kuleler, gündüz-gece arasındaki sıcaklık farklarının yüksek olduğu çöl ikliminde verdikleri testten başarılı şekilde çıkıyor.
Warka’nın birim maliyeti 500 dolar fakat seri üretimle bu maliyetin düşeceği belirtiliyor. Tasarımcı Vittori, önümüzdeki yıla kadar Etiyopya’da Warka kuleleri kurmayı hedefliyor ve bunun için yatırımcı arayışını da sürdürüyor.
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,956
Puanları
426
Konum
Malatya
İlginç
Umarım hayata geçirilir
Haber için teşekkürler

Mekanı TapaTalk dan Takip Ediyor
 
Üst Alt