kardeşim konu anlatımınızdan yeri gözümde canlandıramadım. horasan dediğiniz kayanın etrafında bildiğiniz havuz duvarı mı mevcut. yoksa toprağın altındanmı çıktı.kapalı bir havuzmu,çapı ne kadar,ne kadar geriye suyun gelişi yönüne uzanır ne kadar derine iner bellimidir biliyormusun. önünde dehliz den kastınızı tam analayabilmiş değilim.kayanın önünde bitimmi var yoksa bir yere devammı ediyor.yoksa ERSAN ustamızın tarif ettiği gibi midir. eğer mezar odası ve benzeri amaç içinse,
su bir miktar yüksekten gelir.yapıtın tarif ettiğin yerden bir miktar gördüğün kadarıyla hiç kesilmeden akabilecek seviyede WOLF USTAMIZIN TARİF ETTİĞİ GİBİ sistemli ayarlanmıştır ve gelişin bir yerinde sizin göremediğiniz bir noktadan toprağın altından altta doğru devam eder.daha düşük bir seviyeden bir yerden yüzeye çıkıyordur. terazinin kefesine bir ağırlık koyulmazsa ila nihaye nasıl iki kefede düz durursa burayı da ayni düşün. altta devam eden tıkanır bir nedenle kapanırsa buradaki su o zaman yükselir ve dışarıya taşar. geliş noktasını belirlemek kolay olmayabilir.geliş güzergahını , bazen toprağın 1 m. derinliğinden,7 m . derinliğe kadar ulaştığını bilirim. o bir metre yerde ,yüz metre uzunluk içinde bir noktada ve bir kaç metre kadar ancak. ama ben dokunmadım. suyu odalara gelmeden dışarı almak istesem o bir m. derinlikten almam gerekiyor. alsam ne olacak,biliyormusun,orada hiç su yokken küçük bir dere doğmuş,odaların devamından çıkan küçük derecikte kaybolmuş olacak. suyun güzergahını tespit ve yüzeye yakın noktayı belirleme imkanı varmıdır.
yerin ne olduğunu bilmediğimiz için tahmini olabilecek ihtimalleri yazıyoruz.
konuya resim ekleyebilirsen daha netleşmesini sağlayabilirsin. şimdilik dokunmuyorum,resim olmazsa resimsiz bölüme almamız gerekecek.selametle inşaallah.