İnternetde böyle bir yazı okudum.Burada paylaşabilirmiyim yada başka bir konu mu açmalıydım bilemedim.sizler biliyorsunuzdur belki ama bilmeyenler varsa diye yada iptal olmuş bir yasamıdır anlayamadım.Bir yanlışlık yaptıysam affola...
Kültür ve Turizm Bakanlığı, eserlerin ülkemizde kalması için yasa çıkardı. Yasa kapsamında vatandaşlar bulduğu eseri değeri üzerinden Bakanlığa satabiliyor.
Özellikle Düzce’nin köylerinde Konuralp Bölgesi’nde oldukça fazla halde bulunan tarihi eserler, değişik yollarla satılmaya ve kaçırılmaya çalışılıyor. Düzce’nin neresine gidilirse gidilsin, arkeolojik eserlerle, sit alanlarıyla ve tarihi kalıntılarla karşılaşılabiliyor. Yıllardır süren tarihi eser kaçakçılığının, Düzce’de ki eserlerin büyük bir kısmının yurt dışına kaçırılmasına yada başka illere gitmesine yol açıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığı, tarihi eserleri korumak ve bu eserleri ülkemizde tutmak için 2863 sayılı yasanın 25. maddesini çıkardı. Bu yasa kapsamında vatandaşlar bulduğu tarihi eseri değerinde Bakanlığına satabilecek. Yasanın 2 yıl önce çıkmasına rağmen vatandaşlar tarafından yeterince anlaşılamadığını ise dikkatlerden kaçmıyor. Eserler bir komisyon tarafından inceleniyor ve eskisi gibi vatandaşlara ‘bu eseri nereden buldun’, ‘nasıl çıkardın’ gibi sorgulamalar yapılmıyor.