Tonoz Tipi Mezarlar, To-noz Çatılı Mezarlar,tonoz Mezarlar | Define işaretleri ve anlamları
  • Hoş Geldin Ya Şehr-î Ramazan

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,441
Beğeni
16,682
Puanları
113
Konum
İstanbul
Roma Dönemine ait anıtsal nitelikteki tek mezar örneği ise to-noz çatılı olan kompleks bir mezardır. Bu mezar kuzey-güney yönünde inşa edilmiş olup yan yana dört odadan meydana gelmektedir. Ortadaki odalar hemen hemen simetrik olup benzer ölçülere sahip-tirler. Yanlardaki ön cepheleri açık daha büyük ve yüksek beşik tonozlu odaların ortasında yer alan uzunca dikdörtgen odalar dar olup fazla büyük olmayan girişlere sahiptirler.
Duvarların ön ve yan cepheleri düzgün kesilmiş mahalli kireç tası ile kaplanmıştır. Kapılar odaların orta ekseninde yer almayıp ortadaki duvarın sağında ve solunda yer almışlardır. En sağdaki oda ön girişin başladığı bölmeye kadar iç içe iki tonozludur ve her iki tono-zun arasındaki mesafe oldukça azdır. İnşa tekniği ve bağlantı yerle-rinden her iki tonozun aynı zamanda yapıldığı anlaşılmaktadır. Oldukça sade ve yalın olan sol bastaki odanın arka duvarının dibinde, bu odanın altında tonozlu başka bir odanın varlığını kanıtlayacak tonoz kavisinin küçük bir kısmı görülmektedir.

nekropol_tonoz_mezar.jpg

g%C3%BCney_tonoz_cizim.jpg

Ortadaki her iki odanın da çatısı büyük ölçüde yıkılmıştır. Çatıya ait molozun odaların içini doldurması gömü düzeni hakkında bir fikir edinmeyi de olanaksız kılmıştır. Ancak buna rağmen odaların boyutları lahit koymak için elverişli değil gibi görünmediklerinden, cesetlerin ahşap tabut veya pişmiş toprak lahitlerin içlerine konulup defnedildikleri düşünülmektedir. Zamanında sıvalı olduğu anlaşılan mezarların tonoz yapımında ahşap kalıp kullanılmış olmalıdır. Orta kısımları, moloz ve harçla doldurulan, dışa bakan yüzlerde ise düz-gün blok taşların kullanıldığı duvar örgü tekniğine Roma imparatorluk Döneminin pek çok yapısında sıkça rastlamak mümkündür. Dış görünüş itibarı ile duvar örgüsü Euromos mezarına en yakın olan mezarlara Alagün,ve Iasos'ta rastlanmaktadır. Mimari form ve plan açısından bu mezara doğrudan benzeyen örneklere ne Karia mezarlıklarında, ne başka bölgelerdeki mezarlıklarda karşılaşılamamıştır.

bat%C4%B1_tonoz_1.JPG

Ortadaki her iki odanın da çatısı büyük ölçüde yıkılmıştır. Çatıya ait molozun odaların içini doldurması gömü düzeni hakkında bir fikir edinmeyi de olanaksız kılmıştır. Ancak buna rağmen odaların boyutları lahit koymak için elverişli değil gibi görünmediklerinden, cesetlerin ahşap tabut veya pişmiş toprak lahitlerin içlerine konulup defnedildikleri düşünülmektedir. Zamanında sıvalı olduğu anlaşılan mezarların tonoz yapımında ahşap kalıp kullanılmış olmalıdır. Orta kısımları, moloz ve harçla doldurulan, dışa bakan yüzlerde ise düzgün blok tasların kullanıldığı duvar örgü tekniğine Roma imparatorluk Döneminin pek çok yapısında sıkça rastlamak mümkündür. Dış görünüş itibarı ile duvar örgüsü Euromos mezarına en yakın olan mezarlara Alagün,ve Iasos'ta rastlanmaktadır. Mimari form ve plan açısından bu mezara doğrudan benzeyen örneklere ne Karia mezarlıklarında, ne başka bölgelerdeki mezarlıklarda karşılaşılamamıştır.
Euromos mezar anıtında, küçük girişli; uzun fakat fazla geniş olmayan ortadaki odalar mezar odası, yanlarda önü açık eyvan formunu çağrıştıran odalar ise Karia ve Kilikya'daki nekropollerde yer alan bazı kompleks mezarlarda olduğu gibi dini merasim, ziyafet ve ziyaret günleri için kullanılıyor olmalıydı. Çevrede seyrek de olsa ''Karia tipi'' kaya mezarlarına rastlamak olasıdır.tonoz tipi mezarlar, to-noz çatılı mezarlar,tonoz mezarlar

tonoz_plan.jpg

Euromos mezar anıtında, küçük girişli; uzun fakat fazla geniş olmayan ortadaki odalar mezar odası, yanlarda önü açık eyvan formu-nu çağrıştıran odalar ise Karia ve Kilikya'daki nekropollerde yer alan bazı kompleks mezarlarda olduğu gibi -dini ritüel, ziyafet ve ziyaret günleri için kullanılıyor olmalıydı. Çevrede seyrek de olsa ''Karia tipi'' kaya mezarlarına rastlamak olasıdır.
 

Erdem

Vip Üye
Vip Üye
Katılım
15 Nisan 2014
Mesajlar
1,629
Beğeni
3,252
Puanları
113
Teşekkürler ustam ellerine sağlık
 
Üst