Yaratılışımızın gayesi | Define işaretleri ve anlamları

Yaratılışımızın gayesi

aydin-28

Kullanıcı
Katılım
1 Temmuz 2012
Mesajlar
206
Beğeni
272
Puanları
63
Yaratılışın Gayesi

Yaratılışın Gayesi: Allah’ı bilmek ve O’nu ibadetlerle birlemektir. Bu hususta Allah-u Teâlâ şöyle buyurmaktadır:

“Allah’tan gayrı ilah olmadığını bil...”

Muhammed 19

“Ben cinleri ve insanları sadece bana kulluk etsinler diye yarattım.”

Zâriyât 56

“Biz gökleri, yeri ve bunlar arasında bulunanları eğlenmek için yaratmadık, onları gerçek bir sebeple yarattık. Fakat onların çoğu bilmiyorlar.”

Duhân 38, 39

Zâriyât suresi 56. ayette ifade edilen gerçek sebep Allah’a kulluk olduğu kesindir.

“Allah gökleri ve yeri gerçek olarak yarattı, ta ki her nefis kazandığının karşılığını alsın. Onlara haksızlık edilmez.” Casiye 22. ayetinde de “her nefsin kazandığı...” ifadesi kişinin kulluk edip etmemekle ilgili, kazandığı sevap veya günahı olduğuna şüphe yoktur.

Dolayısıyla kula gerekli olan, fıtratına uygun hareket edip Allah’a karşı ubudiyetini hakkıyla yerine getirmesidir. Çünkü Allah-u Teâlâ kuşların fıtratına uçma, balıkların fıtratına suda yaşama ve yüzme özelliği verdiği gibi insan ve cinlerin fıtratına da ibadet etme özelliği vermiştir.

Bu onlardan kaçınılmaz meydana gelecektir. Bu nedenle onların bazısı Allah’a kulluk ederken diğer bazısı da ağaç, taş, kendi hevası vb. Allah’tan gayrı şeylere kulluk etmektedir. Bu tapınmaların yaklaşık hepsine Kur’an’dan delil bulmak mümkündür:

“İbrahim dedi ki: Elinizle yonttuğunuz şeylere mi tapıyorsunuz? Oysa sizi de, yaptığınız (bu şeyler)i de Allah yaratmıştır.”

Sâffât 95, 96

“O gün, onların hepsini mahşerde toplar sonra meleklere: Bunlar size mi tapıyorlardı? deriz. (Melekler): ‘Seni tesbih ve tenzih ederiz. Bizim velimiz Sensin onlar değildir. Hayır, onlar cinlere tapıyorlardı. Çokları onlara iman ediyorlardı’ derler.”

Sebe 40

“Heva ve hevesini ilah edinen kimseyi gördün mü, onun üstüne sen mi bekçi olacaksın?”

Furkan 43

Yukarıda ifade edildiği gibi Allah-u Teâlâ cin ve insanları kendisine kulluk etsin diye yaratmış ve kulluğu onların fıtratlarına bir özellik olarak nakşetmiştir. Bunun akabinde onlardan fıtratlarının gereği kulluğu yerine getirmeleri için de mîsak almıştır:

“Rabb’in Âdemoğullarından, bellerinden zürriyetlerini almış ve: Ben sizin Rabb’iniz değil miyim? diye onları kendilerine şahit tutmuştu evet buna şahidiz dediler. Kıyamet günü, biz bundan habersizdik demeyesiniz.”

A’raf 172

Allah, cin ve insanlardan istediği kulluğu onlara izah edip göstermek için Rasuller göndermiş ve kitaplar indirmiştir. Dünya ve ahiretin yaratılışı, kıyametin kopuşu, amel defterlerinin düzenlenmesi, sırat köprüsünün ve terazinin kuruluşu gibi şeylerin hepsi, yapmakla mükellef olduğumuz bu kulluk içindir. Dolayısıyla kulun ilk öğreneceği kulluğunu gerçekleştireceği şeylerdir. Ancak bu mîsak, kulun ehli cennet veya ehli nar olması için yeterli değildir.

İmanın Rükünleri

Allah-u Teâlâ Kitabında şöyle buyuruyor:

“Rasul, Rabb’inden kendisine indirilene iman etti. Mü’minler de hepsi Allah’a, meleklerine, kitaplarına ve rasullerine iman ettiler.”

Bakara 285

“Ey iman edenler! Allah’a, Rasulüne, Rasulüne indirdiği Kitaba ve daha önce indirmiş olduğu kitaplara iman edin. Kim Allah’ı, meleklerini, kitaplarını, Rasullerini ve ahiret gününü inkâr ederse o, uzak bir sapıklığa düşmüştür.”

Nisâ 136

“Yüzlerinizi doğu ve batıya çevirmeniz birr (iyilik) değildir. Asıl birr: Allah’a, ahiret gününe, meleklere, kitaba ve rasullere iman eden kimsenin biridir.”

Bakara 177

“Biz her şeyi bir kadere göre yarattık.”

Kamer 49

Rasulullah (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) şöyle buyurdu:

“İman; Allah’a, Meleklerine, Kitaplarına, Rasullerine, ahiret gününe iman etmen ve bir de kadere; hayrına ve şerrine iman etmendir.”

Müslim 8/1

Mezkur ayet ve hadislerle zikredilen bu altı mesele imanın usûlleridir. Bu usuller, Rasullerin gönderilme ve kitapların indirilme sebepleridir. Bu usullere Kur’an ve Sahih Sünnet çerçevesi altında iman etmeden hiç kimsenin imanı sahih olmaz. Bu usûllerden bir usûlü inkâr eden kimse iman dairesinden dışarı çıkar ve kâfirlerden olur.







Muhterem Müslümanlar!

En büyük saygı anlamına gelen ibadet sadece Allah için yapılır. Allahtan başka kim olursa olsun, Peygamberler de dahil hiç kimseye ibadet yapılmaz. Peygamberimiz (sav) başta olmak üzere bütün peygamberler insanları sadece Allaha inanmaya ve O'na ibadet etmeye davet etmişlerdir. Bizler peygamberimizin davetine uyarak, yerine getirdiğimiz ibadetlerimizle Rabbimize olan yakınlığımızı kurmaktayız. Çünkü, ibadet görevini yerine getirenler; Allah ile beraber olmaktadır. Allah ile beraber olan kimselerin ömrü de, ölümü de, ölüm sonrası hayatı da güzel olacaktır.

Yaratılış gayesi olan ibadet, insana Allah katında değer kazandırmaktadır.
"(Ey Muhammed) de ki; Sizin dualarınız/ibadetiniz olmasa Rabbim size ne diye değer versin?"(Furkan 77) anlamındaki ayet ibadet görevini yerine getirenlerin Allah katında değeri olurken, ibadet görevini yerine getirmeyenlerin Allah katında hiç bir değerinin olmadığını bildirmektedir.

Aziz Mü'minler!

Dünya hayatı zorluklarla doludur. Zor olan bu hayatın iniş ve çıkışlarına rağmen kulluk şuurunu kaybetmemeliyiz. Su gibi akıp gitmekte olan ömrümüzü yaratılışımızın gayesi olan ibadetlerimizle güzelleştirelim. Hiç bir şeyin fayda vermeyeceği sadece Allah rızası için yapılan ibadetlerin fayda verecek olduğu güne, sermaye hazırlamanın gayreti içerisinde olalım. Ne mutlu yaratılışının gayesini bilip ibadetlerini yerine getirenlere.









وَمَا خَلَقْتُ الْجِنَّ وَالْإِنسَ إِلَّا لِيَعْبُدُونِ

İNSANIN YARATILIŞ GAYESİ
Muhterem Müslümanlar!
Her şeyi mükemmel bir şekilde yaratmış olan Allah-u Teala, gayesiz (hiç bir varlığı gayesiz ve boş yaratmamıştır.) Her canlının yaratılışında bir gaye ve bir hikmet bulunmaktadır. Yeryüzünün en mükemmel ve en şerefli varlığı olarak yaratılan, akıl gibi daha nice üstün nimetlerle donatılan insanın da yaratılışı gayesiz ve boş değildir.

"Sizi boşuna yarattığımızı ve tekrar bize döndürülmeyeceğinizi mi zannediyorsunuz." (Mü'minin 115)

"İnsan kendisinin başıboş bırakılacağını mı zanneder."(Kıyame 36) anlamındaki Ayet-i Kerimeler insanın boşuna yaratılmadığını ve başıboş bırakılmadığını bildirirken, "Ben cinleri ve insanları sadece bana ibadet etsinler diye yarattım."(Zariyat 56) anlamındaki Ayet-İ Kerime de insanın Allah’a ibadet etmek için yaratıldığını bildirmektedir.

Muheterem Müslümanlar!

İbadet; Gönülden ve isteyerek Allah-u Tealanın emir ve yasaklarına teslim olmak ve itaat etmektir. İnsan kendisini yaratan, yaşatan ve sayılması mümkün olmayan nimetleri ihsan eden Rabbine karşı teşekkür etmek için ibadet görevini yerine getirmelidir. Zira insan Allahın bunca nimetlerine karşı ilgisiz kalmamalı ve ibadet görevini yapmama gibi bir gaflete düşmemelidir. Cenab-ı Hak K.Kerimin de "Ey insan! İhsanı bol olan Rabbine karşı seni aldatan nedir? (İnfitar 6) ayetiyle kullarını gaflete düşmemeleri konusunda uyarmaktadır.
 

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,453
Beğeni
16,731
Puanları
113
Konum
İstanbul
Cevap: Yaratılışımızın gayesi

s.a

emeğine saglık,Allah c.c razı olsun.
 

Mirkut

Vip Üye
Katılım
3 Nisan 2016
Mesajlar
1,948
Beğeni
5,404
Puanları
113
ALLAH azze ve celle sizden razi olsun aydin ustam. Her nekadarda sitemizde fazla bulunmasanizda sizi sitede arzu edenlerdeniz. Selametle INSALLAH c.c
 

BABACONDA

DiScOvErY
Kullanıcı
Katılım
25 Nisan 2016
Mesajlar
986
Beğeni
2,692
Puanları
93
Yaş
51
Konum
iDA
eline emegine saglik Allah cc. razı olsun
 

aydin-28

Kullanıcı
Katılım
1 Temmuz 2012
Mesajlar
206
Beğeni
272
Puanları
63
tüm dostlara saygı ve sevgiler kardeşlerim.dediginiz gibi fazla aktif olamıyoruz ama yinede ara sıra takipteyim.gocamanlıgımıza verin artık.:)
 
Üst