Yavuz selim'in tablosu | Define işaretleri ve anlamları

Yavuz selim'in tablosu

komana 2

Kullanıcı
Katılım
9 Haziran 2014
Mesajlar
54
Beğeni
180
Puanları
33
Yavuz sultan selim han'ın temsili tablosundan birkaç çizim hatası buldum ve sizlerle paylaşmak istedim
Başındaki taç:Öncelikle ilk ayrinti basindaki tac osmanli sultanlarinin takmadigi bir tac modelidir.Ayrica dikkatli baktiginizda tacdaki sekiller hac isareti mevcuttur.
Kulagindaki kupe:Yavuz sultan selim hanin kupe taktigi hakkinda tarihte hicbir bir bilgi yoktur.
Suslu kolye ile suslu giyim:Tarihte yazanlara gore sultan selim han suslu giyinmeyi sevmezdi
8ebyqydu.jpg


B1-A71 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Ustam şöyle bir anlatım var
Bir yerde okumadım ama
Padişahımız Yavuz
Suriye taraflarına gider
Orada küpeli insanlar görür
Ve derki
Bunlar neden küpe takar
Yanındaki kişilerde bunların köle olduğunu
Kölelerin hürlerden ayırt edilmesi için
Küpe taktıklarını söylerler
Ondan sonrada
Yavuz küpe takarak
Bende Allah'ın kölesiyim der
 

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Katılım
20 Ocak 2013
Mesajlar
7,767
Beğeni
22,134
Puanları
113
Konum
Erzincan

"Yavuz'un resimlerini çizenlerden çoğu onu burma pala bıyıklı ve tek kulağında küpe ile çizerler. Pala bıyıklar ile Yavuz'un tarihî kimliği arasında zihinlerde hemen bir bağ kuruluvermesi insanlara bu resimleri hoş gösterir. Eh, durum böyle olunca kulağındaki küpeye de bir efsane uydurulmasında ne mahzur olabilir ki?!..
Hani kutsal toprakları aldığı zaman oradaki idarecilerin kullandığı Hakimü'l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hakimi) sıfatını uygun görmeyip kendini Hadimü'l-Haremeyn (Kutsal beldelerin hizmetkârı) ilan etmiştir ya, buna bir ilave de halk yapmış ve orada gördüğü kulağı küpeli siyahi köleleri örnek alarak kulağına küpe taktırdığını ve bununla kendisini din uğrunda bir köle mesabesinde telakki ettiğini imaya yöneldiğini uydurmuştur.
Oysa Yavuz'un minyatürlerinde hiçbir zaman pala bıyık veya küpe yoktur. Tarihî bilgiler onun kişiliğinde sadelikten yana olduğunu ve giyiminde de çok sade tercihlerde bulunduğunu söylerler.
Nitekim Topkapı Sarayı'ndaki en sade kaftan onundur. Mısır seferi dönüşünde Edirne'de kendisini karşılayan tek şehzadesi Süleyman'ın süslü elbiselerini görünce ona, "Bre oğul, sen böyle giyinirsen anan ne giyecek!" diye ikazda bulunması da bunu pekiştiren bir tarihî gerçektir.
Keza aynı seferden gelişinde İstanbul'a gireceği sırada büyük bir zafer kutlaması tertipleneceğini duyunca israfı önlemek üzere bir gece vakti gizlice Topkapı'ya girdiği de bilinir.
Bütün bunlardan daha önemlisi Yavuz'un küpe taktığını söyleyen hiçbir tarih satırı, hiçbir belge yoktur. Küpeli uydurma resimlerde ise resimdeki kişinin başında beyaz tülbent içinde kırmızı bir başlık ve üstünde de krallara benzetilmiş bir tac vardır. Bu tür kızıl börk ve tacı İran şahları kullanır. Osmanlı sultanları tac giymezler.

Sonuç şu, küpe takmak gibi bir hafifliği, azametiyle öne çıkan Osmanlı sultanına, hele de Yavuz gibi celalli bir adama yakıştırmak yanlıştır. O zaman da akıllara bir soru takılır:
Kimdir bu küpeli, taclı adam? Söyleyelim; Yavuz'un "Paymal eyleyelim kişverini sürhserin" diye üzerine yürüdüğü Sürhser (Kızılbaş) Şah İsmail'indir ve başındaki kızıl börk ile tac da Kızılbaşlığın simgesidir.

Ne garip tecelli; Yavuz Çaldıran'da, Şah İsmail de resimlerde birbirlerine külahları ters giydirmişler."
 

komana 2

Kullanıcı
Katılım
9 Haziran 2014
Mesajlar
54
Beğeni
180
Puanları
33
Bu tablonun iran şahı ismail'e ait oldugu solenmektedir.Ama cogu insan bu tablonun yavuz sultan selime ait oldugunu soluyor

B1-A71 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
 
Üst