Yesemek Heykel Atölyesi | Define işaretleri ve anlamları

Yesemek Heykel Atölyesi

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
Katılım
22 Mart 2012
Mesajlar
9,453
Beğeni
16,737
Puanları
113
Konum
İstanbul
thumb.php

Bir seri üretim merkezi olan Yesemek Heykel Atölyesi son derecede kaliteli bazalt damarlarından biri üzerine kurulmuştur. Antik Ön Asya’nın en büyük Açıkhava heykeltıraşlık atölyesidir. Geç Hitit İmparatorluk döneminin heykel üretim aşamalarındaki sanatsal ve teknolojik gelişimi ortaya koyan 300’den fazla heykel ve
orthostat(bina cephelerini süsleyen bezekli anıtsal boyutlu taşlar) açığa çıkarılmıştır.

Ağırlığı 500 ila 15 ton arasında değişen mono taş bloktan sanat eserlerinin taşınmasında kullanılan teknoloji ve ağırlıkları göz önünde bulundurulduğunda bu blokları taşımanın zorluğu, dönemin teknolojisi ve sanatı hakkında önemli bulgular sağlar. Buna ek olarak arazi, halklar arasındaki değerlerin değiş tokuşunun yaşandığı sıra dışı bir bölgedir.

Büyük olasılıkla heykellerin tümü Samal Krallığı’nın başkenti ve başkente bağlı ikincil vilayetler için üretilmekteydi. Aslan figürleri, Samal Krallığı döneminde, M.Ö 1. binyıla kadar devam eden Hitit İmparatorluğu geleneğine işaret eden Hitit İmparatorluk sanatının betimsel özelliklerini taşır.

M.Ö 1. binyılın ilk 250 yılı boyunca Geç Hitit Krallıkları’nın hüküm sürdüğü dönemde ilk olarak Geleneksel Hitit Sanatı sonrasında Assur ve Arami sanatları baskın olmuştur.

Yesemek heykellerini sipariş eden, üreten ve kullanan insanlar olasılıkla Hiyeroglif kullanan Luwi ve Hititler, M.Ö 2. binyılda bölgeye yerleşen Hurlar (Hurs) ve kuzey Suriye Sami milletlerinden oluşmaktaydı.
 

karanar

Kullanıcı
Katılım
29 Nisan 2014
Mesajlar
2,567
Beğeni
6,900
Puanları
113
Yaş
50
Konum
ankara
bozkurt usta iyiki başlığı heykel atölyesi diye atmışsın.yoksa hepimiz zıplardık.yok manastır alanındasın, yok yüzün baktığı yöne sabaha kadar adımla, yok kilisedesin... :) :) :)
ellerine sağlık güzel görsel
 
Üst