- Katılım
- 16 Şubat 2016
- Mesajlar
- 965
- Beğeni
- 3,283
- Puanları
- 93
- Yaş
- 50
Bizans Kiliselerinin Sınıflandırılması
Kilise planlarına göre define yerleri değişebilir olduğu için öncelikle kilisenin hangi mimari yapıya sahip olacağını bilmesi gerekir. Bizans kiliseleri 3 temel plana sahiptir.
Haç Planlı Kiliseler
Dehlizli Tip
Kiborion Plan Tipi
Haç Planlı Kiliseler
Vefa Kilise Camii, 11.yy Yapı, orta Bizans döneminin tipik kilise plan biçimi olan, “dört sütunlu kapalı haç planına” sahiptir. Planda, bir karenin içine yerleştirilmiş eşit kollu bir haç görülür.
Dışnarteks batı cephesi, yatay ve düşey olarak birçok bölüme ayrılmış, kademeli kemerler, sağır nişler, tuğla ile taşın alternatif kullanımının verdiği renk farklılıkları ve gölge ışık cephede hareketlilik yaratmıştır.
Doğu cephesinde, yan apsisler belirgin bir çıkıntı yapmaz, buna karşılık beş kenarlı orta apsis alt vr üst olmak üzere iki kesimden oluşmaktadır.
Kuzey ve güney cephelerde, haçın kollarını örten tonozlar, cepheye kademeli kemerler ile yansımaktadırlar.
Güneybatı köşede yükselen minare, yarım daire planlı tuğlalarla meydana gelmiş, dikey çubuklu gövdesiyle İstanbul’daki tek örnektir. Ana kubbenin onikili tamburu arkadlarla süslüdür, iki sıra dişli kornişin meydana getirdiği bir tacı bulunmaktadır, pencerelerinin etrafında kademeli kemerler, köşelerde de ince sütuncuklar vardır.
Haçvari Planlı Kilise
Haçvari planlı kilisenin, naosu 3 neflidir. Naod Doğuda bema, apsis ve pastoforia’ya, Batıda nartekse açılmaktadır.
Doğuda apsis ve pastoforia yarım yuvarlak çıkıntılar yapmaktadır. Naos üzerinde bulunan kubbe 4 sütün tarafından taşınmaktadır.
Doğu cephesinde yarım daire olarak duvardan öne çıkan apsisler, Konstantinopolis’te dışarıdan yarım daire apsisli tek örnektir.
Kuzey ve Güney cephelerde, haçın kollarını örten tonozlar büyük bir kemerle cepheye yansırlar. Kemerlerin altında üçlü pencere açıklıkları yer almaktadır.
Kubbe ve tonozların kiremit örtüsü, beton ile değiştirilmiştir. Davul formlu kubbe (Drum Dome) sekizgendir, sekiz kaburgası ve penceresi bulunmaktadır. Üç bölümlü narteks, üç nefli naosa açılmaktadır.
Dehlizli Tip
EYİCE‘yegöre Bizans dini mimarisinin KİBORİON tipinin uygulandığı yapıya Batı cephesinde dış narteksten girilir. Dış narteksten narteks, naos, postoforia ve bemaya, Kuzey ek’e ve metokhites tarafından 14.yy başında eklenmiş tek nefli parekklesion’a geçilir. Yapının cepheleri taş ve tuğla hatıllı almaşık bir örgüye sahiptir. Cephede kullanılan kademeli kemerler, bunların içindeki üçüz pencereler.
Doğu cephesinde apsis nişleri hareketlilik yaratılmasını sağlamıştır. Doğu cephesinde kapatılmış arkadlar bulunmaktadır. Parekklesionun cephelrinde, cephe sağır kemerlerle arasındaki üçgenler, zikzak, ağ, örgü ve yürek biçimli tuğla motiflerle süslenmiştir. Zengin mermer kaplama levhları, mozaikler ve pareklesiondaki freskler, yapıyı Bizans sanatı açısından önemli kılmaktadır
Define Kilisenin Neresinde Olur
Define olabilecek en önemli yerlerden bir tanesi’de Kiliselerdir, Kilise denildiği zaman ilk aklımıza gelen tabi’ki Papaz mezarı ve Kilise eşyalarıdır. bunların dışında kilisenin bir çok yerinde hediye diye tabir ettiğimiz defineler vardır. bu definelerin olma ihtimali en yüksek yerleri aşağıda sıraladık. Öncelikle kiliselerin ana bölümlerini tanıyalım, 1-Narteks; bu giriş bölümüdür bazı kiliselerde 2 adet olur, 2- Naos 3- Bema-apsis. 4- pastoforion yada diakonikon. Birde üst çatı, Çatının üstünde çan kulesi olur lakin Her kilisede çan kulesi olmaz. Çan kuleleri yapımı hangi tarihte başladı kesin bilgim yok.
1) -Giriş kapısının dış taraftan girerken solundaki bir taşta işaret vardır onu ıslatılarak bakmalısınız bir işaret bulunca ufak bir hediye buldunuz demektir.
2) -Kapısı 3 kollu ise orta kapının üstünü,yanlarını, ve altını ,orta kapıdan girerken yerde işaret varmı var ise onu incele son basamağın altınına yoklamayı unutmayın bakarsınız bi hedıyede orda vardır
3) -Mihrapların içi sıvalı ise o sıva altına ve taşların ardına iyi bakılmalı dikkatli biçimde çok önemlidir bu bölüm çiviyi ellemeyin derim tılsıma inananlar dikkat etmeli.
4)– iki mihrap var ise kesin içinde Çeşitli işaretler vardır.oyma yuvarlak hac .x. veya kare gibi,birinde çivi murç, gibi demir olur dikkatli bakılmalı çek bak bakam arkasında ne var …
5) -Mihrabın iç kısmını yeri iyice temizleyin. dört köşe bir taş çıkacak, üzerinde veya yanlarında demir çakılıdır.bu kayayı oradan alındığı zaman arkasında alt kata giriş olduğu görünür, dikkat etmelisiniz zira her baba yiğidin harcı değil girmek yürek ister oda umarım sizde vardır
6) -İçeride mihraplara sırtını ver 3 metre ileri git yerde kapak vardır, her iki mihrap taşlarının üzerinde işaretler vardır. sol taraftaki taş kaldırılınca yerde boşluk çıkar oraya gir. diğerinde ise papazın mezarı vardır tam taş altında …ama genelde sus eşyaları vardır böle bir adettir buda papazın cesedi’de taşa yapıştırılmıştır.
7)– Mihrapları karşına al, sol duvarda yukarıda sıvalı yerin altında, yüksekte, mermer bir taşta buranın haritası yapılmıştır dikkatli bakmalısın…ve o taşın bir tarafında elmas olur dikkatli bakılmalı…hafif küçük bir oyuk’tur bu o yüzden dikkatli bakılmalı…değer iş.
8)– Kilise içerisine güneydoğudan içeri ışık vurur. ışık nereye vurur iyi bakmanız gereklidir, sabah 9 da bak kıble tarafından güneş vurur. tam vurduğu yeri incele. bazı yerlerde bu doğuda olabilir önemli olan güneşin sabah vurduğu yerdir iyi incelemelisiniz, orada sizi kurtaracak kadar mal var.
9) -Kilisenin küçük olanı makbul olur, toplam 9 metre’ye gelmeli mal olması için. lakın büyük kiliseler içinde uygulanabilir bunlar. genelde bir birine uyar bu sistemler eskide olsa fark
etmiyor.
10) -Kilisenin doğuya bakan duvarının tam ortasının dibini yokla.orada kapalı bir işaret olmalı.duvarın dibi veya 1-2 adım açığı mutlaka vardır..olduğu yere bakılmalı…dikkatli incelenmeli kırmadan dökmeden keşif bilgi için….
11) -doğu tarafındaki pencereyi incele. Orta pencereye sırtını dön, ellerini ileri uzat ve yarım aç, Sol elin dereye ve K.doğuyu, yüzün doğuyu, sağ kolun G.doğuyu gösterir. baktığın yerleri incele neler var, gördüğün yerleri incele es geçme.
12) -Kilise kapısından dışarı baktığında 3 tepe göreceksin, bu 3 ağaçta olabilir, ortadaki ağaca git tam dibinde taş olur yoksada 70 cm en fazla in orada hediye olur, kuzeyinde sabit irice kaya varsa tam tepesini incele.
13) -Mihraplara dışarıdan bakınca 4 tane dörtgen taş olmalı, bunlar haç şeklinde duruyor olmalı, alıcı göz ile bakmalısınız ilk yer bunların dibi. Yönünüzü mihraplara doğru çevirin devam edin sağa doğru her 1.80 cm bir emanet vardır, 80 cm en fazla 1 metre derinde. İlk önce tunçtan ikona, sonra çiniden porselen Meryem ana, ondan sonra saat, saatin üstünde Osmanlı-İngiliz ve Bizanslılara ait 3 para tepsi, heykel öyle devam eder. taş öbeğine kadar devam eder. sabır ile devam edilmeli hedefe ulaşılabilsin diye arkeolog olmak gerek.
14) -Kilise yakınlarında çeşme olmalı, çeşmeye bak bakalım su nereye düşüyor, düştüğü yeri incele, kemeri ve çeşmenin arkasına geç bak orada farklı büyüklük veya renkli taş olur onu incele. bazen 40 bazen 70 adım arkasında olur bazende 40 adım önünde olur iyi araştırmak gereklidir.
15) -Bu kiliselerin batısına bakmalısın 300 adımda ören yeri yığma harman yeri yıkık ev gibi benzer yapılar olur, iyi bakmalısın çünkü orada mal var. güzeldir.
16)– içeri girince sağ tarafta direk olur, o direğin en altına bakılır siyah sanki kurşunla tutturulmuş gibi yer olur o taşın içinde ise İncil ve heykel olur. dikkatlice alın çok değerlidir.
17)– kiliseye bakınca sol üst tarafa iyi bakmalısınız tepelerde Tümülüs olur 3 adet sana yakın olanında sağlam hediye vardır.
18)-kiliseye bakınca tabı kapısına doğru sağ kapı hizasına gelin 21 adımda sağlam kayalık vardır orya gidilir tam tepeye bakılır ise sıvalı yer vardır incelenmeli orası.çok basit.
19)– kilisenin kapısına geçilir sol 90 derece açı ile bakılır dere geçer 700 adım ileri gidilir ise sağda açık yada kapalı oda mezar olur 1 adettir orada özel adamlar vardır..acık ise 2. oda aranır kapalı ise Allah kolaylık versin içeri girince odanın altına değil tavanında ikinci kat araştırılmalı.
20)- her kilisenin yanında mezarlık vardır bu mezarlığın şekli üçgen ise sivri olanın ucuna gidilir 40 cm de bir teneke gömülüdür böle olduğu görüldü.
21)– Kilisenin solunda 3 kuyu olur bir birine mesafesi 21 adımdır bu kuyulara iki tepe
yakındır en yakından tepelerin uzunluğu 21 adımdır, bir birine bağlantılı tünel vardır dikkat edilmeli zira tuzaklı olur.
22)– Kilise çevresindeki kayalar dikkatle kontrol edilmelidir, bazıları ıslatılarak bakılmalı üzerinde bayan figürü olan bulunmalıdır, bayanın gözleri ana girişe bakar vaziyettedir. en fazla 5 – 15 metre mesafededir.
Yukarıda yazılanlar bilgi amaçlıdır, Kiliseler site alanıdır, site alanlarına kazı izni verilmemektedir. defineci arkadaşların tarihe ve kültüre duyarlı olmaları rica olunur.
3,
Dünyadaki En Büyük Kiliseler
4,
Doğu Roma (Bizans) Kilise Planları.
Kilise planlarına göre define yerleri değişebilir olduğu için öncelikle kilisenin hangi mimari yapıya sahip olacağını bilmesi gerekir. Bizans kiliseleri 3 temel plana sahiptir.
Haç Planlı Kiliseler
Dehlizli Tip
Kiborion Plan Tipi
Haç Planlı Kiliseler
Vefa Kilise Camii, 11.yy Yapı, orta Bizans döneminin tipik kilise plan biçimi olan, “dört sütunlu kapalı haç planına” sahiptir. Planda, bir karenin içine yerleştirilmiş eşit kollu bir haç görülür.
Dışnarteks batı cephesi, yatay ve düşey olarak birçok bölüme ayrılmış, kademeli kemerler, sağır nişler, tuğla ile taşın alternatif kullanımının verdiği renk farklılıkları ve gölge ışık cephede hareketlilik yaratmıştır.
Doğu cephesinde, yan apsisler belirgin bir çıkıntı yapmaz, buna karşılık beş kenarlı orta apsis alt vr üst olmak üzere iki kesimden oluşmaktadır.
Kuzey ve güney cephelerde, haçın kollarını örten tonozlar, cepheye kademeli kemerler ile yansımaktadırlar.
Güneybatı köşede yükselen minare, yarım daire planlı tuğlalarla meydana gelmiş, dikey çubuklu gövdesiyle İstanbul’daki tek örnektir. Ana kubbenin onikili tamburu arkadlarla süslüdür, iki sıra dişli kornişin meydana getirdiği bir tacı bulunmaktadır, pencerelerinin etrafında kademeli kemerler, köşelerde de ince sütuncuklar vardır.
Haçvari Planlı Kilise
Haçvari planlı kilisenin, naosu 3 neflidir. Naod Doğuda bema, apsis ve pastoforia’ya, Batıda nartekse açılmaktadır.
Doğuda apsis ve pastoforia yarım yuvarlak çıkıntılar yapmaktadır. Naos üzerinde bulunan kubbe 4 sütün tarafından taşınmaktadır.
Doğu cephesinde yarım daire olarak duvardan öne çıkan apsisler, Konstantinopolis’te dışarıdan yarım daire apsisli tek örnektir.
Kuzey ve Güney cephelerde, haçın kollarını örten tonozlar büyük bir kemerle cepheye yansırlar. Kemerlerin altında üçlü pencere açıklıkları yer almaktadır.
Kubbe ve tonozların kiremit örtüsü, beton ile değiştirilmiştir. Davul formlu kubbe (Drum Dome) sekizgendir, sekiz kaburgası ve penceresi bulunmaktadır. Üç bölümlü narteks, üç nefli naosa açılmaktadır.
Dehlizli Tip
EYİCE‘yegöre Bizans dini mimarisinin KİBORİON tipinin uygulandığı yapıya Batı cephesinde dış narteksten girilir. Dış narteksten narteks, naos, postoforia ve bemaya, Kuzey ek’e ve metokhites tarafından 14.yy başında eklenmiş tek nefli parekklesion’a geçilir. Yapının cepheleri taş ve tuğla hatıllı almaşık bir örgüye sahiptir. Cephede kullanılan kademeli kemerler, bunların içindeki üçüz pencereler.
Doğu cephesinde apsis nişleri hareketlilik yaratılmasını sağlamıştır. Doğu cephesinde kapatılmış arkadlar bulunmaktadır. Parekklesionun cephelrinde, cephe sağır kemerlerle arasındaki üçgenler, zikzak, ağ, örgü ve yürek biçimli tuğla motiflerle süslenmiştir. Zengin mermer kaplama levhları, mozaikler ve pareklesiondaki freskler, yapıyı Bizans sanatı açısından önemli kılmaktadır
Define Kilisenin Neresinde Olur
Define olabilecek en önemli yerlerden bir tanesi’de Kiliselerdir, Kilise denildiği zaman ilk aklımıza gelen tabi’ki Papaz mezarı ve Kilise eşyalarıdır. bunların dışında kilisenin bir çok yerinde hediye diye tabir ettiğimiz defineler vardır. bu definelerin olma ihtimali en yüksek yerleri aşağıda sıraladık. Öncelikle kiliselerin ana bölümlerini tanıyalım, 1-Narteks; bu giriş bölümüdür bazı kiliselerde 2 adet olur, 2- Naos 3- Bema-apsis. 4- pastoforion yada diakonikon. Birde üst çatı, Çatının üstünde çan kulesi olur lakin Her kilisede çan kulesi olmaz. Çan kuleleri yapımı hangi tarihte başladı kesin bilgim yok.
1) -Giriş kapısının dış taraftan girerken solundaki bir taşta işaret vardır onu ıslatılarak bakmalısınız bir işaret bulunca ufak bir hediye buldunuz demektir.
2) -Kapısı 3 kollu ise orta kapının üstünü,yanlarını, ve altını ,orta kapıdan girerken yerde işaret varmı var ise onu incele son basamağın altınına yoklamayı unutmayın bakarsınız bi hedıyede orda vardır
3) -Mihrapların içi sıvalı ise o sıva altına ve taşların ardına iyi bakılmalı dikkatli biçimde çok önemlidir bu bölüm çiviyi ellemeyin derim tılsıma inananlar dikkat etmeli.
4)– iki mihrap var ise kesin içinde Çeşitli işaretler vardır.oyma yuvarlak hac .x. veya kare gibi,birinde çivi murç, gibi demir olur dikkatli bakılmalı çek bak bakam arkasında ne var …
5) -Mihrabın iç kısmını yeri iyice temizleyin. dört köşe bir taş çıkacak, üzerinde veya yanlarında demir çakılıdır.bu kayayı oradan alındığı zaman arkasında alt kata giriş olduğu görünür, dikkat etmelisiniz zira her baba yiğidin harcı değil girmek yürek ister oda umarım sizde vardır
6) -İçeride mihraplara sırtını ver 3 metre ileri git yerde kapak vardır, her iki mihrap taşlarının üzerinde işaretler vardır. sol taraftaki taş kaldırılınca yerde boşluk çıkar oraya gir. diğerinde ise papazın mezarı vardır tam taş altında …ama genelde sus eşyaları vardır böle bir adettir buda papazın cesedi’de taşa yapıştırılmıştır.
7)– Mihrapları karşına al, sol duvarda yukarıda sıvalı yerin altında, yüksekte, mermer bir taşta buranın haritası yapılmıştır dikkatli bakmalısın…ve o taşın bir tarafında elmas olur dikkatli bakılmalı…hafif küçük bir oyuk’tur bu o yüzden dikkatli bakılmalı…değer iş.
8)– Kilise içerisine güneydoğudan içeri ışık vurur. ışık nereye vurur iyi bakmanız gereklidir, sabah 9 da bak kıble tarafından güneş vurur. tam vurduğu yeri incele. bazı yerlerde bu doğuda olabilir önemli olan güneşin sabah vurduğu yerdir iyi incelemelisiniz, orada sizi kurtaracak kadar mal var.
9) -Kilisenin küçük olanı makbul olur, toplam 9 metre’ye gelmeli mal olması için. lakın büyük kiliseler içinde uygulanabilir bunlar. genelde bir birine uyar bu sistemler eskide olsa fark
etmiyor.
10) -Kilisenin doğuya bakan duvarının tam ortasının dibini yokla.orada kapalı bir işaret olmalı.duvarın dibi veya 1-2 adım açığı mutlaka vardır..olduğu yere bakılmalı…dikkatli incelenmeli kırmadan dökmeden keşif bilgi için….
11) -doğu tarafındaki pencereyi incele. Orta pencereye sırtını dön, ellerini ileri uzat ve yarım aç, Sol elin dereye ve K.doğuyu, yüzün doğuyu, sağ kolun G.doğuyu gösterir. baktığın yerleri incele neler var, gördüğün yerleri incele es geçme.
12) -Kilise kapısından dışarı baktığında 3 tepe göreceksin, bu 3 ağaçta olabilir, ortadaki ağaca git tam dibinde taş olur yoksada 70 cm en fazla in orada hediye olur, kuzeyinde sabit irice kaya varsa tam tepesini incele.
13) -Mihraplara dışarıdan bakınca 4 tane dörtgen taş olmalı, bunlar haç şeklinde duruyor olmalı, alıcı göz ile bakmalısınız ilk yer bunların dibi. Yönünüzü mihraplara doğru çevirin devam edin sağa doğru her 1.80 cm bir emanet vardır, 80 cm en fazla 1 metre derinde. İlk önce tunçtan ikona, sonra çiniden porselen Meryem ana, ondan sonra saat, saatin üstünde Osmanlı-İngiliz ve Bizanslılara ait 3 para tepsi, heykel öyle devam eder. taş öbeğine kadar devam eder. sabır ile devam edilmeli hedefe ulaşılabilsin diye arkeolog olmak gerek.
14) -Kilise yakınlarında çeşme olmalı, çeşmeye bak bakalım su nereye düşüyor, düştüğü yeri incele, kemeri ve çeşmenin arkasına geç bak orada farklı büyüklük veya renkli taş olur onu incele. bazen 40 bazen 70 adım arkasında olur bazende 40 adım önünde olur iyi araştırmak gereklidir.
15) -Bu kiliselerin batısına bakmalısın 300 adımda ören yeri yığma harman yeri yıkık ev gibi benzer yapılar olur, iyi bakmalısın çünkü orada mal var. güzeldir.
16)– içeri girince sağ tarafta direk olur, o direğin en altına bakılır siyah sanki kurşunla tutturulmuş gibi yer olur o taşın içinde ise İncil ve heykel olur. dikkatlice alın çok değerlidir.
17)– kiliseye bakınca sol üst tarafa iyi bakmalısınız tepelerde Tümülüs olur 3 adet sana yakın olanında sağlam hediye vardır.
18)-kiliseye bakınca tabı kapısına doğru sağ kapı hizasına gelin 21 adımda sağlam kayalık vardır orya gidilir tam tepeye bakılır ise sıvalı yer vardır incelenmeli orası.çok basit.
19)– kilisenin kapısına geçilir sol 90 derece açı ile bakılır dere geçer 700 adım ileri gidilir ise sağda açık yada kapalı oda mezar olur 1 adettir orada özel adamlar vardır..acık ise 2. oda aranır kapalı ise Allah kolaylık versin içeri girince odanın altına değil tavanında ikinci kat araştırılmalı.
20)- her kilisenin yanında mezarlık vardır bu mezarlığın şekli üçgen ise sivri olanın ucuna gidilir 40 cm de bir teneke gömülüdür böle olduğu görüldü.
21)– Kilisenin solunda 3 kuyu olur bir birine mesafesi 21 adımdır bu kuyulara iki tepe
yakındır en yakından tepelerin uzunluğu 21 adımdır, bir birine bağlantılı tünel vardır dikkat edilmeli zira tuzaklı olur.
22)– Kilise çevresindeki kayalar dikkatle kontrol edilmelidir, bazıları ıslatılarak bakılmalı üzerinde bayan figürü olan bulunmalıdır, bayanın gözleri ana girişe bakar vaziyettedir. en fazla 5 – 15 metre mesafededir.
Yukarıda yazılanlar bilgi amaçlıdır, Kiliseler site alanıdır, site alanlarına kazı izni verilmemektedir. defineci arkadaşların tarihe ve kültüre duyarlı olmaları rica olunur.
3,
Dünyadaki En Büyük Kiliseler
4,
Doğu Roma (Bizans) Kilise Planları.
Ekli dosyalar
-
bizans-kilise-mimari-yapı-11-768x576.jpg72.6 KB · Görüntüleme: 13
-
bizans-kilise-mimari-yapı-10-768x576.jpg89.2 KB · Görüntüleme: 7
-
bizans-kilise-mimari-yapı-9-768x576.jpg95.5 KB · Görüntüleme: 7
-
bizans-kilise-mimari-yapı-8-768x576.jpg87 KB · Görüntüleme: 9
-
bizans-kilise-mimari-yapı-7-768x576.jpg88.9 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-mimari-yapı-6-768x576.jpg77.4 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-mimari-yapı-5-768x576.jpg84.4 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-mimari-yapı-4-768x576.jpg89.1 KB · Görüntüleme: 7
-
bizans-kilise-mimari-yapı-3-768x576.jpg65.1 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-mimari-yapı-2-768x576.jpg85.3 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-mimari-yapı-1-768x576.jpg90.6 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-planları-39-768x576.jpg53.6 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-planları-38-768x576.jpg56 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-planları-37-768x576.jpg83 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-planları-36-768x576.jpg50.7 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-planları-35-768x576.jpg69.6 KB · Görüntüleme: 6
-
bizans-kilise-planları-34-768x576.jpg59.7 KB · Görüntüleme: 4
-
bizans-kilise-planları-33-768x576.jpg53 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-32-768x576.jpg62.4 KB · Görüntüleme: 2
-
bizans-kilise-planları-31-768x576.jpg53.1 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-30-768x576.jpg76.5 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-29-768x576.jpg81.8 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-28-768x576.jpg71.5 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-27-768x576.jpg75.7 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-26-768x576.jpg65.1 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-25-768x576.jpg98.1 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-24-768x576.jpg96.4 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-23-768x576.jpg46.1 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-22-768x576.jpg60 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-21-768x576.jpg59.1 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-20-768x576.jpg71.9 KB · Görüntüleme: 4
-
bizans-kilise-planları-19-768x576.jpg57.8 KB · Görüntüleme: 4
-
bizans-kilise-planları-18-768x576.jpg66.1 KB · Görüntüleme: 4
-
bizans-kilise-planları-17-768x576.jpg80.4 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-16-768x576.jpg65.8 KB · Görüntüleme: 3
-
bizans-kilise-planları-15-768x576.jpg83.3 KB · Görüntüleme: 4