2600 yıllık hamur mayalama pratiği | Define işaretleri ve anlamları

2600 yıllık hamur mayalama pratiği

_Trakyalı_

Vip Üye
"Ana kayaya oyulmuş hamur mayalama haznelerinin nasıl kullanıldığını, bugün yapılan geleneksel ekmek üretimiyle farklı malzemeler de olsa okuyabiliyoruz" denmiş...

Her şey sunu değildir..

Ekli dosyalar

• 6648.jpg
    6648.jpg
    1.5 MB · Görüntüleme: 13

Kader25

[ Küllî minhu.]
Admin
M.Ö.7 yy.da olsa o dönemin insanı bu mayalamayi taşta yaptığına göre, en uygun malzeme taştır.
Benim çocukluğumda cigkofte kayaya oyulmuş dibekde tahta takmakla vura vura yapılırdı. Hâlâ tadı damağımda.
İri bulgurla birlikte kemiksiz et dibege atılır, bulgur et ile yumuşatilirdi. Biraz karabiber ve tuz harici baharat hatırlamıyorum. En son maydanoz ve bol yeşil soğan katilirdi. Mahallenin çocukları kedinin ciğeri beklediği gibi başında beklerdik. Rahmetli anneannem babayiğit cusseli bir kadındı. Eli kocamandi. KOCAELLI sülalesi olarak bilinirlerdi. Elini direğe daldirir, kocaman kocaman sıkım yapıp dagitirdi. Ben cigkofte bitecek sanırdım 😁 Amma herkese yetecek kadar bereketli olurdu. Kalanı da un ile kıvama getirilir TUVALAK (misket kofte) yapılır kemikli et ile bisirilirdi.
Ağızim sulandı, acıktım. 😁

Hey gidi günler hey.

Romanın altinlarina kavuşamadan göçüp gideceğiz @_Trakyalı_ amma hâlâ sunaklarla günümüz geçiyor. (keyif)

Üst Alt