6 kuyu 2 yatır

Hayalhan55

Kullanıcı
Selamın aleyküm üstadlar yıllar önce bizim köye ankaradan birileri gelip kuyular hakkında bilgi toplayıp fotoğraf çekip kayboldular. Benimde aklıma geldi kıyıların krokisini çizip biraz araştırdım. Toplamda 6 kuyu var ve kuyulara çok yakın iki tane yatır var. 1 numaralı yatırın hemen yanına x 1 dediğim yerde yerinden oynatılmış delikli taş var. 2 numaralı yatırın yanında ise x 2 olarak adlandırdığım ve masa büyüklüğünde ve bir top sığacak şekilde yuvarlak oyuk var ve bu taşda yerinden alınıp atılmış. Bu kuyular ve yatırlar şuanda köyümüzün merkezinde bulunuyor. Yol 1 eski yerleşim yerlerine gidiyor arazinin üzeri çanak çömlek kiremit parçalarıyla dolu. Yol 2 nin devamında ise arzide hiç kayalık olmamasına rağmen yaklaşık 20 metrelik dairesel beton bir yapıya çıkıyor ve bu yapıda çok fazla tahrip edilmiş küçük bir mağra bulunuyor. Bunların yapılış amacı ne olabilir? Değerli bilgileriniz için şimdiden teşekkür ederim.

Ekli dosyalar

• IMG_20240729_120921.jpg
    IMG_20240729_120921.jpg
    446.1 KB · Görüntüleme: 16

dardanos

BAKMAKMI GÖRMEKMİ ????...
Super Moderatör
Sevgili kardeşim demişsiniz ki bu kuyular köyün merkezinde kaldı dediğiniz yatırlar da mı köyün merkezinde krokinizi inceledim Ama tabii ki burada eksik olan şeyler var sormak isterim O kuyuların civarında ya da yatırların civarında böyle bir çalışma imkanınız olabilir mi. Herhangi bir çalışma yapamayız derseniz bu konuyu zaten uzatmaya da gerek kalmayacaktır ama şöyle bir durum var Bu yatırlardan hariç başka yerlerdeişler çıkabilir biz sadece kuyuların krokisini çizmişsiniz ve yatırları göstermişsiniz ve de taşları bu kuyuların yanlarında ya da yatırların yanlarında çok eski olan renkli meyve veren ağaçlar var mı ne tür ağaçlar var Onlardan bahseder misiniz ve köyünüzde Akarsu var ise akarsudaki eski Değirmen var mı yada varmı imiş köyünüzün eski ahalisi ermenimi rummu. Çok eski mezarlık varmı var ise bir üçgen şeklindemi. bu köyde bir kilise varmı imiş. Biraz uzun oldu ama daha devamı var vereceğiniz bilgiler önemli

Hayalhan55

Kullanıcı
Doğrudur ustam kuyular ve yatırlar şuan köyün tam ortasında. Kuyuların iki tanesi bizim ikisi komşunun diğerleri de başka bir komşunun bahçesinde. Bizim köy Ermeni köyü değil ama bizim komşu köyler eski Ermeni köyleridir. En yakın komşu köyde kilise var şuanda kilisenin olduğu yerde camii var. Akarsu en yakın 1 km kadar uzakta 1 numaralı yol üzerinde şuan akarsu üstünde gölet var. Değirmen hiç duymadım yok diye biliyorum. Yakında eski meyve ağaçlarından dut ve incir ağaçları vardı zamanla kuruyarak ve kesilerek yok oldular. 1 numaralı yol akarsuya ve eski yerleşim yerine çıkıyor. Hatta suyun olduğu derede bizzat kendi çektiğim 2 kare 2 dikdörtgen oyma olan bir kaya ve tesbih gibi birbirine bağlı küçük yuvarlak oymaların olduğu kayaların resmini çekmiştim. Kayalar çok fazla büyük değildi. Tekrardan gittiğimde dere komple dikenlerden kapandığı kayaları bulamadım. Resimler şuan bilgisayarda mevcut ama bilgisayar açılmıyor çocuklar su dökmüş üstüne açılmıyor yoksa onlarında yükleyecektim.

dardanos

BAKMAKMI GÖRMEKMİ ????...
Super Moderatör
Doğrudur ustam kuyular ve yatırlar şuan köyün tam ortasında. Kuyuların iki tanesi bizim ikisi komşunun diğerleri de başka bir komşunun bahçesinde. Bizim köy Ermeni köyü değil ama bizim komşu köyler eski Ermeni köyleridir. En yakın komşu köyde kilise var şuanda kilisenin olduğu yerde camii var. Akarsu en yakın 1 km kadar uzakta 1 numaralı yol üzerinde şuan akarsu üstünde gölet var. Değirmen hiç duymadım yok diye biliyorum. Yakında eski meyve ağaçlarından dut ve incir ağaçları vardı zamanla kuruyarak ve kesilerek yok oldular. 1 numaralı yol akarsuya ve eski yerleşim yerine çıkıyor. Hatta suyun olduğu derede bizzat kendi çektiğim 2 kare 2 dikdörtgen oyma olan bir kaya ve tesbih gibi birbirine bağlı küçük yuvarlak oymaların olduğu kayaların resmini çekmiştim. Kayalar çok fazla büyük değildi. Tekrardan gittiğimde dere komple dikenlerden kapandığı kayaları bulamadım. Resimler şuan bilgisayarda mevcut ama bilgisayar açılmıyor çocuklar su dökmüş üstüne açılmıyor yoksa onlarında yükleyecektim.
Canın sağ olsun sevgili kardeşim Demek ki komşu Köyünde işler sizinkinden daha zengin. Sistemli işler var ise o köyde vardır mutlaka.unutmadan sormalıyım bu kuyular hepsi taşmı yada tuğladan yapılanı varmı.ve hepsinde su mevcutmu hepsi yuvarlak şekilleri.. Birde o işaretleri kaybetmese idin tarifine göre güzel işaretler imiş ben olsam onları iyice arar idim.Bu adamlar buraya gelip resim çekip gittiklerine göre olanaklar el vermiyor diyip vaz geçmiş olabilirler. Desene yazık olmuş bir çuval incire. Yinede bu yatırlara bianen sizin o eski yol üstündeki çok eski çeşmeler duruyormu.

Hayalhan55

Kullanıcı
Komşu köy bizden zengin doğru. Kilise tümülüs kale hamam tarihi köprü hepsi var onlarda. O işaretli kayaların yerlerini yaklaşık olarak biliyorum bitki örtüsünün dikenli otların kurumasıyla tekrar ortaya çıkacaktır diye düşünüyorum. Derede eski çeşmeler var bazıları restore edildi hatta restore edilirken bir şey çıktı bir söylenti çıktı ortaya. Kuyular hepsi taş örme kuyu bizdekiler su dolu. Komşu bir tanesini taşlarla tamamen doldurdu. Diğerleri su dolu olarak duruyor. Babam adamlardan şüphelenip aracın plakasını polise vermiş o günden sonra bir daha gelmediler.

Üst Alt