Antik Yunanda Mezar İşaretlemesi

_Trakyalı_

Vip Üye

Bu çalışmada Protogeometrik, Geometrik, Arkaik, Klasik ve Hellenistik
dönemler boyunca Antik Yunan’da kullanılan mezar işaretleme yöntemleri
incelenmiştir. Kullanılan mezar tipleri ve mezar işaretleme yöntemleri belirlenerek,
tipolojik ayrımları yapılmış, kronolojik sıra ile açıklanarak örneklendirilmiştir. Yapılan
araştırmalar sonucunda ölü gömme gelenekleri konusunu kapsayan ve bu konu
içerisinde alt başlıklar halinde yapılan çalışmalardan yararlanılarak bir bütün halinde
Antik Yunan mezar işaretleme yöntemleri çalışma içerisinde bir araya getirilerek
derleme yapılmıştır.
Araştırma sırasında, mezar işaretleme yöntemlerinin geçirmiş olduğu ilk
başlangıç ve gelişme süreçleri değerlendirilmiştir. Bu süreçler kapsamında yaklaşık
olarak MÖ 1100’den başlayıp ve MÖ 30 yılına kadar geçen zaman diliminde Yunan
anakarası, adalar ve Batı Anadolu kıyılarında yer alan Yunan kentlerinde yapılan kazı
çalışmaları sonucunda elde edilen bilgiler ışığında örneklendirmeler yapılmıştır.

Merhaba,

Benim çok hoşuma giden ve tarih merakıma iyi gelen tezlerden biridir.
Güzel bir kaynaktır.

Küçük bir kesit ;

" Aliquando yasası mezarda yapılan işlemlerin üç gün içerisinde tamamlanması
gerektiğini ve çalışanların sayısının on erkeği geçmemesi şartını koşmaktadır.
Platon’un Yasalar adlı eserinde yer alan Solon dönemi yasalarında ise mezar yapılarının
beş gün içerisinde tamamlanması gerektiği belirtilmiş ve çalışacak kişi sayısı beş erkek
olarak belirlenmiştir. Ayrıca mezarların süslemesinde kullanılacak tek malzemenin sıva
olarak sınırlandırıldığı bildirilmektedir.
Yeni mezarlar için bir limit belirlenerek,
mezar üzerinde yer alan işaretlerin üç kübitten yani yaklaşık olarak 1,35 metreden fazla
yüksekliğe sahip olmayan küçük bir sütun, taş levha ya da vazo dışında başka bir şey
olmaması istenilmektedir. Bu düzeni sağlamak amacı ile bir sulh yargıcı
görevlendirilmiştir. "

Tarihe meraklılar için;

Tez numarası: 619228

Kader25

Bildiğim kadar. Herşeyi bilmek imkansız.
Admin
Yarısı resim, yarısı anlatım.
Satır aralarında şimşek çaktiran bilgi kırıntıları oluyor hoşuma gidiyor.

500K euro kaynak olusturursam bende emekli olacağım abi :)
Hayat bana şunu ögretti;
Maddi derdin olmasa da
Aile de sorunlar olmasa da
Vallah bu dünyada huzur yok.
Insanın huzurunu bozan birşey illa oluyor. Bu dünyada rahat da yok.

Netice de farkında olsak da olmasak da IMTIHAN devam ediyor.

Sonunda şöyle demeye basladim;
Madem bu dünyada rahat ve huzur olmuyor, olmayacak da elden de birsey gelmiyor, kaçış da mümkün değil, hiç değilse cebimizde 100 kilo sarıkız olsun. Basa gelenlere sarıkız da dahil olsun. 😀

Çocukları okutup iş güç sahibi yapınca dertler azalır sanıyordum. İş böyle değilmiş. Aklıma gelmeyenler başıma geliyor. Saldım artık tüm meseleleri.

Bir hususu çocuklarla istişare ediyorduk. Torunum o zamanlar 5 yaşındaydı. Babaannesine gelip şöyle demiş: "Babaanne ne çok konuştular, boşuna uğraşıyorlar, Allahin cc dediği olacak."

Vallah torunum doğru söyledi.
Allah cc hakkımızda hayırlı olanı bizlere ihsan eylesin. Amin.

Ve herkese umumi duam şudur:
Allah cc herkese emekli olmayi ve torun sevmeyi nasip etsin. Amin.

Torun çok farklı. 😊

Reedmann

Vip Üye
Hayat bana şunu ögretti;
Maddi derdin olmasa da

Madem bu dünyada rahat ve huzur olmuyor, olmayacak da elden de birsey gelmiyor, kaçış da mümkün değil, hiç değilse cebimizde 100 kilo sarıkız olsun. Basa gelenlere sarıkız da dahil olsun. 😀

Çocukları okutup iş güç sahibi yapınca dertler azalır sanıyordum. İş böyle değilmiş. Aklıma gelmeyenler başıma geliyor. Saldım artık tüm meseleleri.

Bir hususu çocuklarla istişare ediyorduk. Torunum o zamanlar 5 yaşındaydı. Babaannesine gelip şöyle demiş: "Babaanne ne çok konuştular, boşuna uğraşıyorlar, Allahin cc dediği olacak."

Torun çok farklı. 😊
Kader ustam Rahmetli kaynanam torun severken sormuştum Torunmu tatlı evlatmı torun demişti düşünmedi bile direk 😄

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Hayat bana şunu ögretti;
Maddi derdin olmasa da

Torun çok farklı. 😊
Benim paşa 35 yaşında evlenmedi henüz, torun yerine evde işyerinde kedi bakıyoruz :)
Bu evdeki kızımız, oğlumun evinde, işyerindede birer tane var. Hepsi sokaktan yavruyken ve ölmek üzereyken bulunup alınma :) linda.jpg

_Trakyalı_

Vip Üye
Hayat bana şunu ögretti;
Maddi derdin olmasa da

Torun çok farklı. 😊
İnsan kendi çocuklarını buyuturken, hayat mücadelesinin icinde nasil büyüdüklerini cok farkedemezmiş. Gençlik, hırs v.b.

Ama torun zamanlarında daha sakinleyip, öncelik ve değerler biraz daha farklilastigi için, onların gelişimini, sevgisini, her hareketini daha iyi görebilir daha çok mutlu olurmuş.
Torun her şeyden tatlı boşuna demiyorlar Abi.

Allah sağlık, sıhhat, afiyet versin.
Yanında sarıkızı da verirse daha iyi olur tabi :)

_Trakyalı_

Vip Üye
Benim paşa 35 yaşında evlenmedi henüz, torun yerine evde işyerinde kedi bakıyoruz :)
Bu evdeki kızımız, oğlumun evinde, işyerindede birer tane var. Hepsi sokaktan yavruyken ve ölmek üzereyken bulunup alınma :) Ekli dosyayı görüntüle 40203
3 renkli çok güzel bir kız.
Bayılıyorum kedi, köpek sevip onlarla oynamaya.
Ne stres kalıyor ne sinir.
Sokaktan sahiplenmek kadar akıllı bir iş yok.

_Trakyalı_

Vip Üye
@R00T ustam,

Toprağın kazilarak, kum taşı v.b. bloklarla boşluklu oluşturulan mezarlarda, mezar yönlerinin ağırlıklı olarak, kuzey batı - güney doğu şeklinde duzenlendigini görüyorum.

Yönler, belirli bir inanç sistemine göre oluşup sekillenmiş olmalı.

Bu konular sizin uzmanlık alaniniza girdiğinden, kuzey batı - güney doğu yönlerinin neye göre oluştuğu veya önemi konusunda birkaç kelâm edebilirseniz memnun olurum.

Üst Alt