BİRAZ UZAYA GİDELİM. | Define işaretleri ve anlamları

BİRAZ UZAYA GİDELİM.

nik

USTA
Super Moderatör
NASA paylaştı: Evrenin derinliklerinden gelen 10 uzay fotoğrafı

NASA, evrenin derinliklerini gözler önüne seren en etkileyici uzay fotoğraflarını yayınladı! James Webb ve Hubble Uzay Teleskopları tarafından çekilen bu görseller, galaksilerden bulutsulara, gezegenlerden yıldız doğumlarına kadar uzayın büyüleyici güzelliklerini sergiliyor.

İşte NASA’nın en çarpıcı 10 uzay fotoğrafı…
1. Karina bulutsusu: Yıldızların beşiği!
James Webb Uzay Teleskobu’nun yakaladığı bu çarpıcı görüntü, Karina Bulutsusu'nda bulunan NGC 3324 bölgesini gösteriyor. Kızılötesi ışık sayesinde, gaz ve toz bulutlarının ardındaki yeni doğan yıldızlar ortaya çıkıyor.
2. Tarantula bulutsusu: kozmik bir sanat eseri
Tarantula Bulutsusu, James Webb’in kızılötesi kamerasıyla detaylı bir şekilde görüntülendi. Yıldız oluşum bölgeleri ve bulutsunun iç yapısı tüm ihtişamıyla gözler önüne seriliyor.
3. Araba tekerleği gökadası: çarpışmanın izleri
Yaklaşık 500 milyon ışık yılı uzaklıktaki Araba Tekerleği Gökadası, galaktik bir çarpışmanın izlerini taşıyor. James Webb’in yakaladığı detaylı görüntü, gökadanın çarpıcı halkalı yapısını gösteriyor.
4. Evrenin derinliklerine açılan kapı: Webb'in derin alan görüntüsü
James Webb’in 2022’de yayımladığı derin alan fotoğrafı, evrenin erken dönemlerindeki galaksileri ve kozmik yapıları gözler önüne seriyor.
5. Yaratılış sütunları: Yeni yıldızların doğduğu yer
Hubble ve James Webb teleskoplarının ortak çalışmasıyla elde edilen bu ikonik görüntü, dev gaz ve toz bulutlarının içinde oluşan yeni yıldızları gösteriyor.
6. Güney halkası bulutsusu Bir yıldızın son anları
Ömrünün sonuna yaklaşan bir yıldızın dış katmanlarını uzaya yaymasıyla oluşan bu bulutsu, Webb’in detaylı kızılötesi taramasıyla net bir şekilde görüntülendi
7. Jüpiter’in büyüleyici görüntüsü
James Webb, Jüpiter'in auroralarını, halkalarını ve uydusu Europa’yı detaylı şekilde fotoğrafladı. Bu görüntü, Jüpiter'in atmosferik hareketlerini anlamak açısından büyük önem taşıyor.
9. Stephan’ın beşlisi: Gökadaların kozmik dansı
Etkileşim halindeki beş gökadanın oluşturduğu Stephan’ın Beşlisi, James Webb’in kızılötesi görüntüleri sayesinde daha önce hiç olmadığı kadar ayrıntılı görülebiliyor.
10. Mars’taki kum fırtınaları
NASA’nın Perseverance aracı tarafından çekilen Mars yüzeyine ait bu fotoğraf, Kızıl Gezegen’deki kum fırtınalarını ve yüzey yapısını detaylı şekilde gösteriyor.

Ekli dosyalar

• carina-nebula-800x545.jpg
    carina-nebula-800x545.jpg
    157.6 KB · Görüntüleme: 10
  • 30-doradus-tarantula-nebula-800x640.jpg
    30-doradus-tarantula-nebula-800x640.jpg
    155.9 KB · Görüntüleme: 7
  • 3-araba-tekerlegi-gokadasi-carpismanin-izleri-1024x1024.jpg
    3-araba-tekerlegi-gokadasi-carpismanin-izleri-1024x1024.jpg
    173.5 KB · Görüntüleme: 6
  • evrenin-derinliklerine-acilan-kapi-webbin-derin-alan-goruntusu.jpg
    evrenin-derinliklerine-acilan-kapi-webbin-derin-alan-goruntusu.jpg
    120.9 KB · Görüntüleme: 7
  • 5-yaratilis-sutunlari.jpg
    5-yaratilis-sutunlari.jpg
    89.4 KB · Görüntüleme: 7
  • 6-guney-halkasi-bulutsusu-bir-yildizin-son-anlari.jpg
    6-guney-halkasi-bulutsusu-bir-yildizin-son-anlari.jpg
    96.4 KB · Görüntüleme: 7
  • 8-neptunun-halkalari-ve-triton-uydusu.jpg
    8-neptunun-halkalari-ve-triton-uydusu.jpg
    79.3 KB · Görüntüleme: 6
  • 640px-stephans-quintet-hubble-2009full.jpg
    640px-stephans-quintet-hubble-2009full.jpg
    73.2 KB · Görüntüleme: 9

TimuR964

Super Moderatör
kıymetli dostum bırak uzayıda hafta içi dersin yoksa beraber iftar edelim buyur gel inşallah.*TÖVBE* %100 Doğal görseller için mekan adına teşekkür ederim, kudret sahibinin eserleri hamdolsun.

Moderatör tarafında düzenlendi:

nik

USTA
Super Moderatör
kıymetli dostum bırak uzayıda hafta içi dersin yoksa beraber iftar edelim buyur gel imşa allah.*TÖVBE* %100 Doğan görseller için mekan adına teşekkür ederimkudret sahibinin esrleri hamdolsun.
Neden olmasın,Şu aralar çok yoğun ders çalışiyorum müsait bir zamanda ararım sizi.saygılar.

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Nick ustam, ellerine sağlık, görüntüler muhteşem. Merak edenler olabilir bunu çeken teleskopun açıklaması şöyle "14 ülkenin katkılarıyla 10.000’den fazla insanın yapımında çalıştığı ve yaklaşık 10 milyar dolara mal olan James Webb Uzay Teleskobu’nun teknik ayrıntıları incelenirse; her biri 1,32 metre çapında toplamda 18 adet altın kaplama altıgen aynadan oluşan 6,5 metrelik birincil ayna çapıyla Hubble Uzay Teleskobu’ndan 6,25 m² kat daha büyük bir ışık toplama alanına sahip ki bu oldukça yüksek bir fark. Hubble Uzay Teleskobu’ndan bir diğer farkı ise Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 570 km uzaklıkta yörüngede gözlem yaparken James Webb Uzay Teleskobu ise Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki L2 (Lagrange 2) noktasında gözlem yapacak" 1741368226162.png

nik

USTA
Super Moderatör
Nick ustam, ellerine sağlık, görüntüler muhteşem. Merak edenler olabilir bunu çeken teleskopun açıklaması şöyle "14 ülkenin katkılarıyla 10.000’den fazla insanın yapımında çalıştığı ve yaklaşık 10 milyar dolara mal olan James Webb Uzay Teleskobu’nun teknik ayrıntıları incelenirse; her biri 1,32 metre çapında toplamda 18 adet altın kaplama altıgen aynadan oluşan 6,5 metrelik birincil ayna çapıyla Hubble Uzay Teleskobu’ndan 6,25 m² kat daha büyük bir ışık toplama alanına sahip ki bu oldukça yüksek bir fark. Hubble Uzay Teleskobu’ndan bir diğer farkı ise Hubble Uzay Teleskobu, Dünya’dan yaklaşık 570 km uzaklıkta yörüngede gözlem yaparken James Webb Uzay Teleskobu ise Dünya’dan 1,5 milyon kilometre uzaklıktaki L2 (Lagrange 2) noktasında gözlem yapacak" Ekli dosyayı görüntüle 39417
Sizinde elinize sağlık üstadım güzel paylaşım.
Bu 10 resmi sizler değerli mekan üyeleri paylaşmak istedim.
Madem sitede güncel haber yerimiz var boş kalmasin ve aynı zamanda bilgi edinmiş oluruz .
Üstadlarım başta olmak üzere tüm mekan üyeleri saygı ve sevgile selamliyorum hayırlı Ramazanlar diliyorum.

Necat.

Emektar
Forum Düzeni
Admin
Sizinde elinize sağlık üstadım güzel paylaşım.
Bu 10 resmi sizler değerli mekan üyeleri paylaşmak istedim.
Madem sitede güncel haber yerimiz var boş kalmasin ve aynı zamanda bilgi edinmiş oluruz .
Üstadlarım başta olmak üzere tüm mekan üyeleri saygı ve sevgile selamliyorum hayırlı Ramazanlar diliyorum.
Bilmukabele ustam. Eskiler göğe yer kadar belki yeryüzünden de çok önem vermişler. Bir çok ritüel gök cisimlerinin hareketlerine göre uyarlanmış. İhmal ediliyor gibi geliyor bana gökyüzü :) gerçi ışık kirliliğinden yıldız bile görmüyoruz artık.

• Beğen
Tepkiler: nik

nik

USTA
Super Moderatör
Bilmukabele ustam. Eskiler göğe yer kadar belki yeryüzünden de çok önem vermişler. Bir çok ritüel gök cisimlerinin hareketlerine göre uyarlanmış. İhmal ediliyor gibi geliyor bana gökyüzü :) gerçi ışık kirliliğinden yıldız bile görmüyoruz artık.
Üstadım spreyleme yapiyorlar her gün insanlaŕı zehirliyorlar o ndan yıldızleri göremiyoruz.

burgaz

Kullanıcı
ben coktan soyledim dunyada define kalmadi,biz onlari cikarttik.haydi uzaya. 😃 😃 😃

• Beğen
Tepkiler: nik

burgaz

Kullanıcı
resimler 09.03 2025den.denedim cikaramadim.uzaydan olabilir.

Ekli dosyalar

• 20250309_105745.jpg
    20250309_105745.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 4
  • 20250309_105754.jpg
    20250309_105754.jpg
    1.9 MB · Görüntüleme: 4
Üst Alt