Bitki örtüsü

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
@Roni ustam,alana 4 sene önce yerleştim..yaprak formundan dolayı sumağa benzettiğim bu sinameki tam patikada mayıs ayında çiçek açınca dikkatimi çekti..muhtemelen yağışsız ve sıcak hava tetikledi.normalde Akdeniz ve Ege de olduğunu biliyordum.
Bizim konumuzla ilişkisi var mıdır 😊
Bunu o açıdan değerlendirmek olmaz ama çam kıyılarında çakıllı topraklarda bilhassa kil karışımlı alanlarda görünen bir bitki. Mesela bu bitki bazı yerde devasa sütun veya kale duvarı dibinde de görülüyor. Yani tarihi alanlarda sık görünen bir bitki ama bunu bir tür yapı veya define ile ilişkilendiremeyiz. Bitkiyi ismiyle öğrenip bir kaç aylık sağlam araştırma yapmam lazım. Bazı profesör ve bitki bilimcelerinin görüşünü almak lazım ki nihayi sebebini faydasını öğrenebilelim. O zaman elde ettiğimiz donelerle evet bu kesin tarihsel alakaya dayalı örnektir veya değildir diyebiliriz.

pelteks

Kullanıcı
Su gözünün doğu bitim noktasındaki bu büyük kayalar dolgu-kapama olabilirmi..tepecikteki tek büyük kayalar bunlar.
@Roni ustam bi ara yazında kuşburnunun kapamalarda kullanıldığını yazmıştın..2 mt yerin altında kuşburnu kökü görünce fikrini almak istedim.önü de kapalıydı.

Ekli dosyalar

• 1000062194.jpg
    1000062194.jpg
    1 MB · Görüntüleme: 18
  • 1000062193.jpg
    1000062193.jpg
    2.3 MB · Görüntüleme: 12
  • 1000062192.jpg
    1000062192.jpg
    2.1 MB · Görüntüleme: 18

pelteks

Kullanıcı
@Roni ustam,Çatlaktan yılan kamera soktuğumda böyle bir kök gördüm..yerin iki metre altına gövdenin bu şekilde kesilmesi veya kopması normalmidir..yüzeye yansıyan da muhtemelen bunun kökünden yeşeren sürgün

Ekli dosyalar

• 1000062885.jpg
    1000062885.jpg
    653.9 KB · Görüntüleme: 14

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
@Roni ustam,Çatlaktan yılan kamera soktuğumda böyle bir kök gördüm..yerin iki metre altına gövdenin bu şekilde kesilmesi veya kopması normalmidir..yüzeye yansıyan da muhtemelen bunun kökünden yeşeren sürgün

Çok ilgin kapak tuzaklama kazığı gibi duruyor. Genelde kapağı ya kendine çekmede yada ileri gitmede gergiye atılmak üzere kazık verilir, ne tür tespitler yaptınız burada?

pelteks

Kullanıcı
Çok ilgin kapak tuzaklama kazığı gibi duruyor. Genelde kapağı ya kendine çekmede yada ileri gitmede gergiye atılmak üzere kazık verilir, ne tür tespitler yaptınız burada?
Dikili taşın arkası ustam..su gözünün doğu bitim ucu.aynı zamanda sarı toprağın bittiği normal toprağın başladığı yer sayılır..2 metre ötesinde toprak arasında serpme taşlar var.

Bana etrafı çamur olan bir çeşmenin önüne döşenen taşları anımsatıyor.ayrıca sadece bu dizili taşlı noktada kömür katmanı var...
Kuşburnunun oradaki büyük kayaların oluşu, noktanın kapatılmış çeşme olma ihtimalini düşündürdü.

Ekli dosyalar

• 1000063101.jpg
    1000063101.jpg
    961 KB · Görüntüleme: 13

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
Dikili taşın arkası ustam..su gözünün doğu bitim ucu.aynı zamanda sarı toprağın bittiği normal toprağın başladığı yer sayılır..2 metre ötesinde toprak arasında serpme taşlar var.

Bana etrafı çamur olan bir çeşmenin önüne döşenen taşları anımsatıyor.ayrıca sadece bu dizili taşlı noktada kömür katmanı var...
Kuşburnunun oradaki büyük kayaların oluşu, noktanın kapatılmış çeşme olma ihtimalini düşündürdü.

Bu toprak karmanında bir uyarsızlık var. Kömür ve kül katmanda bu dizilimde olmaz. Bu kara çamur balçık ve bir noktada kalmış işlenmemiş rafinenin atıl veya son birikimi olmasın?

Herşeye kül veya ateş isi olarak bakılmamalı. Dediğiniz şekil olmaması halinde hakkınıza girmiş oluruz.

pelteks

Kullanıcı
Bu toprak karmanında bir uyarsızlık var. Kömür ve kül katmanda bu dizilimde olmaz. Bu kara çamur balçık ve bir noktada kalmış işlenmemiş rafinenin atıl veya son birikimi olmasın?

Herşeye kül veya ateş isi olarak bakılmamalı. Dediğiniz şekil olmaması halinde hakkınıza girmiş oluruz.
Olabilir ustam,elimde siyah bir leke bıraktığı için kömür dedim..dediğiniz gibi su gözü yanında olduğundan balçık kalıntısı olabilir.

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
Doğrudur ustam.çamursuydu zaten

Biraz dikkatli bakınca iki farklı şekilde yoruma oldukça yakın görünmekte.
Birincisi; Meyan lahana karnıbahar marul gibi yumşak ve içten çürümeye elverişli liflere sahip bitkilerin kök çürümesi sonrası oluşan çürüme sıvısının belli bir alana kadar yayılması sonrası sıcak soğuk temasının stabil kaldığı noktada bulunmasından dolayı yok olmamış bir atıla benziyor.

İkinci bir diğer husus ise bir balçığın veya domuz tğrğ yaban hayvanlarının neşirleştiği bir birikime ait su, bir tür petrol ürünü türü bir sıvına da benziyor. Ama küle benzetemedim. Belkide yanılan benim ama şayet kül isi olsa bu kesinlikle içerisinde kömür tanecikleri barındırırdı.

Üst Alt