Krokiden kastım bildiğiniz şekilde yani oradaki konulara dahil ya da kendinizce şüpheli olan her detayın birbirine olan metraj ve pusula yönleridir. Notlarınızda hepsinin olduğunu sanmadığım için burada gerçekten hedef odaklı ilerlemek istiyorsak o ölçüleri her şekilde almak durumundayız. Yeriniz karmaşık deme sebebim detayların ve emarelerin sayısal olarak bir tık fazlalığından dolayı...
İster üçgen çizsin ister tek sıra olsunlar sadece 3 ağaçtan ibaret bir noktanın işleri ve hesapları ile böyle bir yer arasında dağ fark vardır. Burada akasyalar harici dutların 3 değil biri az mesafeli de olsa 4. dutun olaya dahil olması bile süreci çok etkiliyor. 1 tane kaya olması ile 2-3 tane olması işi değiştiriyor.
Gördüğünüz gibi detaya inmeye başladıkça hatta daha inmeden bile hemen yeni emaraler ekleniyor köprü ayağı dediğiniz kısım gibi ve hemen beraberinde başka şeyler...
3 yalaklı çeşmemiz bile kendi başına işleri olup buraya biraz mesafeli olduğu için şimdilik rafa kaldırıp bu alana yoğunluk vermek daha doğrudur.
Burada da fotoğrafları inceledikçe gözüme takılan ya da takılmadığı gibi şu yönde şu mesafelerde neden şöyle bir şey yok acaba diye ilgimi çeken kısımlar bile oldu. Onlara da sırayla geleceğiz.
Hem ölçü adına hem farklı detaylar da olmak üzere benim de illa ki soracaklarım olacak ne yazık ki çünkü her şeye rağmen orayı sizin gibi bilmiyorum ve göremiyorum. 3 ağaç arasını ölçüp geçmek 2 dakika sürer ama burada illa ki detaylı bir ölçüm birkaç saat mesai isteyebilir.
Krokiye dönecek olursak daha alanı daraltmak adına özellikle akasyalar, dutlar kuyu oradaki sabit kayaların birbirine yön ve mesafeleri...
ki bunları daha sonra ölçülerin doğru alınıp alınmadığını teyit etmek için uydu görselinden de destek alacağız. Hata olduğuna emin olduğumuz yer olursa yani korkiyi daha sonra alınan ölçülere göre ölçekli çizdiğimizde (ben keyifle yaparım) eğer uydu görseli ile görüntü arasında fark çıkarsa o kısımlar yeniden ölçülmek zorunda kalır. Bu yüzden de 10 kere uğraşmak yerine bir kere bile olsa sağlam ölçü önemlidir.
Kısa kısa yazayım sıkmayayım diyorum ama zaten detaylı konularda bir de böyle emaresi bol yer olunca kısa yazma şansı da olmuyor. Bir dünya soru da bekliyor sizi zaten...
1) Dutların renkleri nedir hepsi beyaz mı ?
2) Dibek ne zaman kaldırıldı bilginiz var mı ? (30 yıl önce mi 5 sene evvel mi siz mi çevirdiniz başkası mı vs vs )
3) Kuyu içi taş dolu olmasına dair sorularım var ama onun cevabı 2. soruya da bağlı biraz...
Atıyorum daha önce açıldı ve aslında kuyu boştu da bir şekilde içine hayvan insan düşmesin diye mi taş dolduruldu jandarma mı kapattırdı. Yoksa dibeği çeviren ilk kişilerden biri iseniz çevirdiğiniz anda yine görüntü 3 aşağı 5 yukarı böyle taş dolu muydu ?
4) Eğer taş yok iken içini görme şansınız oldu ise derinlik ölçülebildi mi ?
Yani sadece kuyunun bile bir sürü detayı bir sürü şey diyecek yine bize...
5) 100 puanlık soru gelyor

Kuyu zaten ortaya çıkmış ise burada neden içi boşaltılıp o kuyuya inilmedi henüz ?
1236 nın 6 sındaki sayının seçimi yine çok manidar çünkü orada sayı içine kutsallık, mesafe, yön vb bilgiler yanında yine görsel olarak da mesaj saklanmış. 6 nın orijinal haliyle L gibi olması bu kuyunun tünelini anlatıyor bize aynı zamanda
Ekli dosyayı görüntüle 45159
Nitekim yine aynı sayıyı başka yerde kullanıp L çeşmeden tutun da bir örme duvara hatta bir gövdesi daha kısa olan farklı bir tür çatal ağaçtan bir tarafı daha kısa gelen patikaya kadar istedikleri noktada kullanabilirler.
6) Beyaz taş güzel olsa da zeminle bağlantısı hoşuma gitmedi. Orijinal yerine dair bilgimiz olmadığı için onu şu an elemek zorundayım kendi adıma... Bu tabii ki hesabı kitabı da etkileyecek bir faktör ama yine de yeri noktası % 100 olanlar ile hesap yapmak daha doğrudur.
Karataş güven veriyor toprak altına devamı var gibi onun birkaç fotoğrafta görünen kısımlarında yakın çekim görsel gerekecek... Üzerinde detaylar var.
Ekli dosyayı görüntüle 45156
Ekli dosyayı görüntüle 45157
Beyaz taşın farklı birkaç fotoda yeniden gördüm de evet konulara dahil ama yine dediğim gibi şu an yeri yurdu belli olmadığından ona dair ölçü alma şansımız ya da alınacak ölçüyü doru kabul etme şansımız yok. Zamanında toprak altından bile çıkmış olabilir o taş... Bazı özellikleri çok tanıdık geldi çünkü bana onun...
Ölçüm de en açık haliyle yazayım akasyalar arası
dutlar her birinin birbirine yön ve mesafesi araları metre olarak
kuyudan kendisine en yakın duta olan mesafe ve pusula yönü
kuyudan en yakındaki ağacın berisindeki sivri taşa mesafe ve yönü (ağaca göre 5-10 derece farklı çıkacak)
kuyudan siyah taşa yön mesafe
4 dutun siyah taşa mesafesi ve yönleri
Bu arada dutlarda metale gerek yokmuş zaten farklı şekilde gerekeni yapmışlar. Akasyalardaki metalin yerden yüksekliği...
Çivinin ağaçtan kaç cm sinin dışarıda kaldığı ?
Çakılı olanın baktığı pusula yönü ?
Yine yakından bir çekimi ama fotoğraftaki gibi uzun kısmı net başı bulanık değil de asıl başına odaklanıp o kısmı net görünürken...
Çakılı olanı ağaç belli mesafeden çekilip hem ağaç hem üzerinde çakılı olan hem de zemin bir kaç metre görünecek şekilde...
Yani gördüğünüz gibi detay ve bunlara bağlı yapılması gerekenler de artıyor.
Bu arada dutların orada olup akasyalara bakıyor olsak aynı güzergah üzerinde ama ileride hiç kayda değer bir şeyler göze çarpmadı mı o tarafta ? Yani arkamız köprü yüzümüz 5 nolu gösterdiğiniz değirmen tarafı kuzeydoğu iken... Eski yapı kalıntısı olur yaşlı ağaç olur yeri sabit kaya olur olur da olur. Oralarda da bir şeyler olmak zorunda gibi geliyor bana...
Sarı daire içine aldığım alan demek istediğim:
Ekli dosyayı görüntüle 45158
Kısacası ne kadar doğru bilgi ve detay çözümleme de buna bağlı sonuçları da o kadar doğru olur.
Sadece 3 yalaklı çeşme paylaşmış olsaydınız yalakları ölçüp geçerdik, ötesinde berisinde varsa 1 belki 2 ağaç ile hesap kitap kolayca biterdi. Fakat dediğim gibi sizin burası bol emareli 2 papazın zamanında keyifle ilgi gösterdiği bir yer olduğu için biraz özenli hazırlanmış. Bu da soruları arttıracaktır.
Yine bir görselde 2 yanı duvar taş örme olan üçgenimsi alan neresi ? Buraya mesafesi yönü...
Ölçü konusuna gelince hiçbir şey yapamıyorsanız en azından dutlar kendi arasında (hele hele kuyuya yakın ayrık dut harici üçgen yapan 3 tanesi) ve akasyalar aralarını kesinlikle ölçün. (en azından öncelik olarak)
Ağaçta çakılı olanın baktığı yön ve yerden yüksekliğini ölçmek 30 saniye ama bize vereceği bilgilerin değeri 30 yıllık... Bu yüzden detaylar çok önemlidir.
Böyle yerler bazı mezar alanlarındaki gibi "aha da giriş şurası" demeye benzemez.
Ben yine aklıma gelen önemli detaylar olursa eklerim. Fakat burada ölçü olmadan göz kararı ya da sistemin sözeli ile dahi nokta tespit edebilirim ama edebilsem de o yine de detaylı ve doğru bir ölçüm ardından yapılacak hesap kitap ile noktalama etkisinde olmaz. O yüzden de zamanında birkaç ölçüm aldıysanız da ya yine yeterli gelmeyecek ya da eksik ve hatta belki de hatalı olacak... Hele krokide şu kısım "yaklaşık" şu kadar metre gibi bir ifade görmemeyi umuyorum

Bu işte yaklaşık yoktur. Net mesafe ve yön vardır. 7 metre gelen 2 ağaç arası ile 7 metre 70 cm gelen iki ağaç arası bile bambaşka şeyler söyler.
Tabi yine hesap kitap ölçü yanında sistemin sözelinden de illa yürürüz yine her fırsatta...
Orada değineceğimiz çok şey var. Misal rükuya varmış ağaçları severim ama sizin buradaki tabiri caizse direkt secdeye varmış maşallah

Arada kaynadı ise bilmiyorum ama onun da yeri bu alanda hangi noktadadır nedir ne değildir siz biliyorsunuz ve konuya dahil olabilecek türdendir.
Eski ve basit gibi görünen ama sevdiğim söz gibi ne kadar ekmek o kadar köfte... Siz ekmekleri hazırlayın ben de özel tarifimle güzelce yoğururum Allah'ın izniyle...

Sıkılmadan yorulmadan keyif alarak... Olduğu kadar olmadığı kader...
Yine okurken yordum hakkınızı helal edin.
Selamlar