Mrblr dostlar.
Babamın dedesi kafkas göçmeni.
Rusyada esir kalıp yıllar sonra Türkiye'ye ailesinin yanına gelmiş.
Sivas'ta ikamet ettikleri mahallenin hemen dibindeki mahalle ermenilerin toplandıgı yaşadıgı mahalle.
Bizim bu büyük dede anlatılanlardan tahmin ettigimiz üzere o mahalleden geçerken bir büyük ermeni konagının bahce kapısı önünde 2 kişi görüyor.
Bu iki ermeni sokaktan gecen müslümanları eve davet ediyorlar.
Hayır yemegi var gibi bahanelerle davet ediyorlar herkesi.
Bizim büyük dedeyide davet ediyorlar oda içeri giriyor.
Girdikleri yer büyük bir hol gibi.
O holde biraz müslüman toplanmış beklerken bir ermeni bizim büyük dedenin yanına geliyor.Bu ermeni bizim dedenin arkadaşıymış.
Süfyan burada ne işin var diyor ermeni.
Dedemde davet ettiler geldim diyor.
Sana can borcum var süfyan ,burada müslümanları kıyma makinasıyla parcalıyorlar diyor.
Belli etme kimseye ve zemindeki tahtalar perde gibi acılırken holün ortasındaki büyük agac direğe sıkıca sarıl ve zemindeki tahta perdeler kapanınca in kaç diyor ermeni.
Bizim dede de dedigini yapıyor ve gercekten zemin acılıyor oradaki tüm insanlar bodrumdaki büyük çarkların ortasına düşüyor.
Bu çarklar bildigimiz büyük boy devasa kıyma makinası gibi ve insanları liğme liğme kıyma gibi çekiyor parcalıyor.
Bizim dede ordan uzaklaşıyor.
Bu olayıda ortaya cıkarmaya ömrü vefa etmiyor.
Ama ölene kadarda ermenilere kin besliyor.
Bu olayı annem bizzat babamın dedesinden dinlemiş.
Bu konagı cok aradım ve şüphelendigim ve şüphelerimide dogru cıkaran tek bir konak buldum.
Sivas'a ilk geldigimde bu konagın oldugu eski ermeni mahallesinde de yıllarca oturdugum icin o konagı biliyorum.
Gecen gün fotografını çektim konagın.
Konagın tam ön kısmı en üst yüzünde yapılış tarihi var miladi ve hicri olarak veya rumi olarak.
Bir işleme var ve işlemenin üstündede üçgen icinde bir garip işaret.
Sanki mason işareti gibi.
Sanıyorum ermenilerin liderinin evidir gibi bir manası olmalı veya bir toplanma merkezi vb bir mana.
Aşağıya ekliyorum konagın ve işaretin fotolarını.
Dipnot:Bu konakta hiçkimse birkaç aydan fazla ikamet edemiyordu.Enson birkaç yıl önce tamamen terkedildi.
Konagın mirascıları istanbuldaymıs ve konagı ne tadilat ettiriyorlar nede el sürdürüyorlar.
Şuan etrafı cevrildi.
Buda beni dahada şüphelendiriyor bu müslüman katliamı hakkında.
Bunun ortaya cıkmasını istemedikleri icin bu şekilde davranıyor olabilirler.
Cünkü bu konagın hemen dibinde 2 konak daha var onlar tadilat yapılıp hayata döndürüldü.
Konagın kitabesinde yazan tarih 1890 dır.
Arapça yazılı tarih ise 1308 'dir.
Babamın dedesi kafkas göçmeni.
Rusyada esir kalıp yıllar sonra Türkiye'ye ailesinin yanına gelmiş.
Sivas'ta ikamet ettikleri mahallenin hemen dibindeki mahalle ermenilerin toplandıgı yaşadıgı mahalle.
Bizim bu büyük dede anlatılanlardan tahmin ettigimiz üzere o mahalleden geçerken bir büyük ermeni konagının bahce kapısı önünde 2 kişi görüyor.
Bu iki ermeni sokaktan gecen müslümanları eve davet ediyorlar.
Hayır yemegi var gibi bahanelerle davet ediyorlar herkesi.
Bizim büyük dedeyide davet ediyorlar oda içeri giriyor.
Girdikleri yer büyük bir hol gibi.
O holde biraz müslüman toplanmış beklerken bir ermeni bizim büyük dedenin yanına geliyor.Bu ermeni bizim dedenin arkadaşıymış.
Süfyan burada ne işin var diyor ermeni.
Dedemde davet ettiler geldim diyor.
Sana can borcum var süfyan ,burada müslümanları kıyma makinasıyla parcalıyorlar diyor.
Belli etme kimseye ve zemindeki tahtalar perde gibi acılırken holün ortasındaki büyük agac direğe sıkıca sarıl ve zemindeki tahta perdeler kapanınca in kaç diyor ermeni.
Bizim dede de dedigini yapıyor ve gercekten zemin acılıyor oradaki tüm insanlar bodrumdaki büyük çarkların ortasına düşüyor.
Bu çarklar bildigimiz büyük boy devasa kıyma makinası gibi ve insanları liğme liğme kıyma gibi çekiyor parcalıyor.
Bizim dede ordan uzaklaşıyor.
Bu olayıda ortaya cıkarmaya ömrü vefa etmiyor.
Ama ölene kadarda ermenilere kin besliyor.
Bu olayı annem bizzat babamın dedesinden dinlemiş.
Bu konagı cok aradım ve şüphelendigim ve şüphelerimide dogru cıkaran tek bir konak buldum.
Sivas'a ilk geldigimde bu konagın oldugu eski ermeni mahallesinde de yıllarca oturdugum icin o konagı biliyorum.
Gecen gün fotografını çektim konagın.
Konagın tam ön kısmı en üst yüzünde yapılış tarihi var miladi ve hicri olarak veya rumi olarak.
Bir işleme var ve işlemenin üstündede üçgen icinde bir garip işaret.
Sanki mason işareti gibi.
Sanıyorum ermenilerin liderinin evidir gibi bir manası olmalı veya bir toplanma merkezi vb bir mana.
Aşağıya ekliyorum konagın ve işaretin fotolarını.
Dipnot:Bu konakta hiçkimse birkaç aydan fazla ikamet edemiyordu.Enson birkaç yıl önce tamamen terkedildi.
Konagın mirascıları istanbuldaymıs ve konagı ne tadilat ettiriyorlar nede el sürdürüyorlar.
Şuan etrafı cevrildi.
Buda beni dahada şüphelendiriyor bu müslüman katliamı hakkında.
Bunun ortaya cıkmasını istemedikleri icin bu şekilde davranıyor olabilirler.
Cünkü bu konagın hemen dibinde 2 konak daha var onlar tadilat yapılıp hayata döndürüldü.
Konagın kitabesinde yazan tarih 1890 dır.
Arapça yazılı tarih ise 1308 'dir.