Eşkiya Belgeseli

gıral

Vip Üye
Değerli kardeşim rsimde görünen biasker başı birde tüfekle nişanalmış biri asker sağa avcıysa sola bakıyor budabir eşkiya işareti yanibelgelerde anlatılan gibi olmasada zaten hiçbiri belgeyle örtüşmüyor bulunanlar enazından benimbulduklarım böyle

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Günümüze ait bir heykel
Mağarada bulduysan
En yakın müze müdürlüğüne git
Gereken bilgiyi onlar verir

Mekanın expertiz etme gibi bir misyonu yoktur
Ayrıca başka konu başlığını altında
Konu oluşturmayınız
Konu içeriği ile ilgili başlıkla
Yeni konu açınız

balkaya34

Vip Üye
Arkadaşlar şubilgisarı pekbeceremiyorum kusurabakmayın hepinize tektek cevap vermekisterdim bencebuişin aslı hanişu içinde ayranpınarı 777 21 sonundada düztaştır 326hane diyebiten bibuçuk sayfalık bibelge var iştebütün hikayeogibi gerisi ondan türetilmiş kulaktan kulağa gitmişgibi geliyorbana ebced işinegelince benimilmim buna yetmiyor azbiraz arapçalügattan falan karşılaştırarak bişeler eldeettim adminin yayınladığı arapçabelge var onunla benimaraştırmam arasında pekbişe kalmamış yani oyazıyı dahaönce okumuş olsaydım keşke bukadaruğraşmazdım tabiki benimkişahsi birgörüş elbette herkesin bidoğrusuvar amabenimkafamda karışık diğerlerini yoksayamıyorum illede hepsibukadar diyemiyorum yukardayazdığım belgeyi cifirilmini iyibilen birhocaya çözdürebilirseniz benimeldeettiğim bilginin onkatını eldeedersiniz bakınhalkalıkaya erzincanda bukaya anlatıldığıgibi biriki emaresivar ama ordayazılanların tamamıdeğil mesela bildiklerimegelince işaretler güneşle vakitlerle alakalı çıkıyor doğalşekillerle silüetlerle falan belki size uydurmagibi gelebilir ama gördüklerim bildiklerim buyönde ilerliyor teşekkürler
@gıral selam aleyküm usdam,,
Bu konuyu 07/ ocak / 2017 yilinda yazmışsınız, Bu konuyu okudum Anlatımınızda çok ilginç bölümler var , Tekrar tekrar okudum bunlar çok guzel bilgilerdir , Bu arada size @ÖMER HATTAP ustada katılmış , @ÇALKAYA 28 de katılmış ve konu harika bir bilgi kaynağına dönüşmüş,
Esas merak ettiğim , Sizin ---- ( aslı hanişu içinde ayranpınarı 777 21 sonundada düztaştır 326hane diyebiten bibuçuk sayfalık bibelge var iştebütün hikaye o gibi ) -- Diye bahsettiginiz Asli AYRAN pınarı olan 1,5 sayfa dediginiz konu ,Ve birde Erzincanda ( halkali kaya ) dan bahsetmişsiniz,
Belkide Biliyorsunuz Ben Balkaya34 sadece Eşkiya belgeleri ile ilgilenirim ve bunlarında gördüğüm.kadarıyla resimlerini çeker siteye eklerim , Yaklaşık 1100 kadar resimlerini çeldim ,Ama en ilginç olanıda AYRAN PINARİ (AĞ PINAR )
VE bir diger adıylada HORA TEPE ,ve NALBANT ALANI bunlar iç icr bir konular ve yer olarakda ayni yerlerdir,
Sözun özü Kiymetli tecrübenizden ve bilginizden , Faydalanıp bu konuların üzerinde çalışmalarıma bir nebzede olsa degerli bilgilerinizle katkıda bulunmanız ricamdır , Kararınıza saygı duyarım,
ALLAHA emanet olun,

Son düzenleme:

tuarec

Super Moderatör
Arkadaşlar şubilgisarı pekbeceremiyorum kusurabakmayın hepinize tektek cevap vermekisterdim bencebuişin aslı hanişu içinde ayranpınarı 777 21 sonundada düztaştır 326hane diyebiten bibuçuk sayfalık bibelge var iştebütün hikayeogibi gerisi ondan türetilmiş kulaktan kulağa gitmişgibi geliyorbana ebced işinegelince benimilmim buna yetmiyor azbiraz arapçalügattan falan karşılaştırarak bişeler eldeettim adminin yayınladığı arapçabelge var onunla benimaraştırmam arasında pekbişe kalmamış yani oyazıyı dahaönce okumuş olsaydım keşke bukadaruğraşmazdım tabiki benimkişahsi birgörüş elbette herkesin bidoğrusuvar amabenimkafamda karışık diğerlerini yoksayamıyorum illede hepsibukadar diyemiyorum yukardayazdığım belgeyi cifirilmini iyibilen birhocaya çözdürebilirseniz benimeldeettiğim bilginin onkatını eldeedersiniz bakınhalkalıkaya erzincanda bukaya anlatıldığıgibi biriki emaresivar ama ordayazılanların tamamıdeğil mesela bildiklerimegelince işaretler güneşle vakitlerle alakalı çıkıyor doğalşekillerle silüetlerle falan belki size uydurmagibi gelebilir ama gördüklerim bildiklerim buyönde ilerliyor teşekkürler
@gıral ustam bir örnek vermeniz mümkünmü

balkaya34

Vip Üye
Burda bir onemli nokda daha veriyor,

( İçine 3 basamakla girilen çalgılı mağaramızda buradadır. Burada da 12 adet dikili taşımız vardır içlerinde birisi doludur. Kaldırıp bakalım. Mağaranın solunda kaldırım döşeli bir patika tepenin üzerine çıkar. Kaldırımı dikkatlice takip edin biz kaldırımın bittiği yerde durduk 2 x 2 x 2 bir yeri "Yasak Kelime" ve zenginleştirdik. Sizde orayı bulurda kazacak olursanız altından 3 lü bir kemer çıkar. Aradağınızın bu 3 lü kemerde olduğunu göreceksiniz. Önündeki dere içinde bir sofra kayamız vardır. Yuvarlaktır. 4 bir tarafında 4 dikili taşımız vardır. Taşın üzerinde 7 çatal 7 kaşık 7 ekmek dilimi 1,5 buçuk balık içki kadehi ayrıca ufak zincirli bir çakı resmi vardır. Çakının zincirini izleyelim.
Derenin karşısında bir mağrayı gösterir. Mağara Bizanslılardan kalmadır.
( Mağaranın girişine dikkat kapısı üzerinde SANDIK biçimli bir taş vardır. Özel olarak yapılmıştır. ) Çıkarıp bakın. Mağaranın önüne bir ayak attığımızda görecağimizi işaret etmekdedir.
diyor,
--- Bahsettiği kaldırım Vezir köprüden gelen yolun Hora tepesine çıktığı nokdadir Tepeye sadece burdan çıkılır, Burda bir resim çekmiştim de u resime RONİ usdam bir yorum yapmıştı, Isde o taş budur ,Ve kaldırım yolda burasıdır,
Soldaki iki köpeğe benzeyen tasin arasından yukariya çıkış KOD olarakda düşük dür, Orasi Mahalline vardığında belli ediyor zaten ,Ama asıl açıklama RONİ usdadım açıklamasıdır, Yani belgeler çok elden geçmiştir o bakımdan Belkide yerlerde yazım hatası vardır,
Ama sandik şeklindeki taş bu tepenin güney dogusunda ,Acaba bir yazı hatasını var ,O taşda Sagdaki taşdır,
Burda @gıral usdadım 7,7,7 dedigi 7 çatal 7 kaşık 7 dilim ekmek mi acaba ,,,

Ekli dosyalar

• DSC_0006.jpg
    DSC_0006.jpg
    1.7 MB · Görüntüleme: 10
  • DSC_0004-1.jpg
    DSC_0004-1.jpg
    1.5 MB · Görüntüleme: 7
  • IMG-20260314-WA0001.jpg
    IMG-20260314-WA0001.jpg
    567.6 KB · Görüntüleme: 8
Son düzenleme:

balkaya34

Vip Üye
Konu karışmasın diye bu sofrayida sona birakdim
Burada yukarıdan dereye kadar bir kuru duvar var,
Bu duvarın batı bitişiğinde bir (oturak) yada Binek tasi var ,onunda biraz 3 metre kadar alttarafinda SOFRA var ,Bu sofra @Eli bey usdanin snlatimina gireli bu cok kiymetli bur bilgidir,Bubras Bir TL yi çamura dikmiş seklinde dikey olması gerekiyordu ,Bulduğumuzda yayıldı halende yatik ,Yani SOFRA DEDIGI bu olabilir,
Bu binekntası ve Sofra ile binek goruntüsü,

Ekli dosyalar

• 20240621_161325.jpg
    20240621_161325.jpg
    3 MB · Görüntüleme: 10

balkaya34

Vip Üye
Yine ilerde gerektiğinde resimler eklerim.
Bu tasda 7 kaşık 7 çatal 7 dilim ekmek oldugundan bahsediyor,

Eli bey

Kullanıcı
Konu karışmasın diye bu sofrayida sona birakdim
Burada yukarıdan dereye kadar bir kuru duvar var,
Bu duvarın batı bitişiğinde bir (oturak) yada Binek tasi var ,onunda biraz 3 metre kadar alttarafinda SOFRA var ,Bu sofra @Eli bey usdanin snlatimina gireli bu cok kiymetli bur bilgidir,Bubras Bir TL yi çamura dikmiş seklinde dikey olması gerekiyordu ,Bulduğumuzda yayıldı halende yatik ,Yani SOFRA DEDIGI bu olabilir,
Bu binekntası ve Sofra ile binek goruntüsü,
Abi sofra kaya dediğimiz sofra kayaysa etrafında dikili taş olacak bu sofranın nişanıdır eğer başka sofra kayaysa bilemem

balkaya34

Vip Üye
Abi sofra kaya dediğimiz sofra kayaysa etrafında dikili taş olacak bu sofranın nişanıdır eğer başka sofra kayaysa bilemem
@Eli bey Selam usdam ,
Sofra kaya o ama etrafını sürüp tarla yapmışlar, Tarla açmak için o 4 dikili tasi Sökmüş atmış olabilirler, Etrafında öyle nizami dikilmiş bir taş göremedim, Birde bilmek tasi ile Sofra tasin oldugu yere 4 dikili taş mesafesi ne kadar buda önlemli ,
Kuru duvar belli zaten resimddde belirgin,
Bazı yazilarda bur isareti anlatırken bir baska işaretide sanki yanındaymış gibi anlatıyor, Aslında yaninda degil, Bunada dikkat etmemiz gerekiyor,

Eli bey

Kullanıcı
@Eli bey Selam usdam ,
Sofra kaya o ama etrafını sürüp tarla yapmışlar, Tarla açmak için o 4 dikili tasi Sökmüş atmış olabilirler, Etrafında öyle nizami dikilmiş bir taş göremedim, Birde bilmek tasi ile Sofra tasin oldugu yere 4 dikili taş mesafesi ne kadar buda önlemli ,
Kuru duvar belli zaten resimddde belirgin,
Bazı yazilarda bur isareti anlatırken bir baska işaretide sanki yanındaymış gibi anlatıyor, Aslında yaninda degil, Bunada dikkat etmemiz gerekiyor,
Abi sökülmüş mü bilmiyorum ama 4 taş 4 kişi orda o sofrada oturup yemek yemek mantığıyla bırakılmış yani yanyana olacak öyle uzaklarda değil

Üst Alt