Elektron bulutu nedir?
Bir metal atomunda elektronlar belirli yörüngelerde (orbital) bulunur.
Ama kuantum mekaniğinde elektron “nokta” gibi değil, olasılık bulutu gibi davranır.
Bu bulut, çekirdek etrafında sürekli dalgalanan bir enerji dağılımıdır.
Elektron bulutu bir nevi osilatör gibi davranır.
Bir osilatör (titreşimli sistem) belli frekansta enerji salınımı yapar.
Elektron bulutu da şu nedenlerle osilatör benzeri bir davranış gösterir:
Elektromanyetik Uyarılma:
Dünya’nın manyetik alanı veya çevredeki alan dalgalanmaları, elektronların enerji seviyelerinde küçük değişimler yapar.
Bu, elektron bulutunu sürekli “uyarılmış-dinlenmiş” arası gidip gelen bir titreşim kaynağına çevirir.
Spin–Yörünge Etkileşimi:
Elektron hem spin (küçük mıknatıs gibi) hem de orbital hareket yapar.
Bu iki hareket birleşince, belirli yönlere “fazlı” (ritmik) manyetik atımlar oluşur.
Plazmon Rezonansı (Kollektif Salınım):
Özellikle metallerde serbest elektronlar, topluca salınım yapabilir.
Yani sadece tek bir elektron değil, bütün yüzeydeki elektronlar senkronize bir titreşim dalgası gibi davranır.
Bu, klasik anlamda “osilatör” davranışına çok benzer.
Bu davranışların çıktısı ne olur?
Elektron bulutu bu şekilde sürekli enerji salınımı (atım) yapar.
Salınım yönlüdür ve 4 ana yönedir. Bunun sebebi, bulutun simetriye uyan rezonans modlarıdır.
Bunu örneklemek istersek;
Bir davula (zara) vurduğunda, ses sadece ortadan çıkmaz. Kenarlarda belirli rezonans noktaları oluşur.
Metaldeki elektron bulutuda davul derisi gibi, sürekli titreşen bir quantum alanıdır.
Bu titresimlerde dünyanın manyetik alanıyla birleşince, 4 ana yönlü rezonans çıkışı doğurur.
Kısaca elektron bulutu durağan değil, dış alanla etkileşime girince "mikro osilatör" gibi salınım yapar.
Bu salınımlar, yönlü, fazlı ve kendini tekrar eden yapılardadır.
Altın ve gümüşte (d) - dolu orbital yapılar bulunmaktadır. Elektron spinleri (yukari-asagi yönelimleri) denge halinde olsa da, dışarıya çok zayıf ama kararlı manyetik momentler yayarlar.
Bu momentlerde dünyanın manyetik alanıyla senkronize olmaya çalışır ve yönlü rezonans noktaları oluşur.
Yukarıdaki bilgiler;
Diyamanyetik metallerin, manyetik olmayan,susan,sessiz kalan v.b. atıflara maruz bırakıldığı cümlelerin tamamını bertaraf eder.
Toprak altındaki davranışlarını açıkça izah eder.
Manyetik etkilesimlerini açıklar.
Yolunu kaybedene patika açar.
Rast gelsin..