Hangi Evliya?… | Define işaretleri ve anlamları

Hangi Evliya?…

cesur58

Kullanıcı

Hangi Evliya?…

“Tövbe de!” diyerek ve yerinde titreyerek uyardı çocuğu “O o kadar ilim sahibi kıymetli bir zat, şeyh efendinin bir daha sakın elini öpmemezlik yapma!”

Küçük delikanlı başını öne eğdi, biraz düşündükten sonra saçıyla kaşının arasını iki parmağıyla hafifçe sıvazlayıp “ama neden” dedi “Sen benim büyüğümsün. Senin elini öpünce mutlu oluyorum. Çünkü sen beni seviyorsun. Ama o adam neden elini öptürüyor ki bana? Beni sevdiğini bile bilmiyorum.”

“Oğlum o bizim şeyhimiz. Çok şey biliyor. Allah ona ilim vermiş.”

Çocuk kaşını kaldırıp sorusuna devam etti “Biz de insan değil miyiz, biz de çok şey okuyup ondan daha da çok bilgi edinemez miyiz dede?”

Yaşlı adam gözlerini devirirken başındaki örme takkeyi düzeltip “Bak” dedi “Okumak iyidir oğlum, her şeyi oku öğren tabi. Büyük adam ol. Çalış, zengin ol. Ama biz ne kadar uğraşırsak uğraşalım, Kuran’ı onun gibi anlamamız, onun seviyesine çıkmamız mümkün değil. Kuran Allah’ın kelamı. Herkes anlayamaz. Onlarsa Allah’ın dostlarıdır. Onlara Allah kendi katından türlü mucizeler, türlü kerametler hediye etmiştir.”

“Ama!” dedi çocuk “Allah neden ayrım yapıyor? Ben Allah’ın dostu değil miyim? Benim suçum ne? Allah beni benim onu sevdiğim kadar sevmiyor mu?”

Adam bir silkindi ve ağzındaki nefesi sinirli biçimde üflerken bir an durup cevap verdi. “Yavrum bak” dedi “Günaha sokma beni! Allah’tan hesap mı soruyorsun? Evliyalar senin gibi sorup dursalardı evliya olabilirler miydi? Düşün.”

“Düşünüyorum” dedi çocuk “O yüzden soruyorum. Evliyalar eğer soru sormadıysalar cevapları nasıl buldular da o kadar ilim sahibi oldular?”

“Allah onlara doğuştan ilim verdi, hikmet verdi yavrum. Peygamber soyundan olanı var, şeyhinden hilafeti olanı var, nice kutup’ların talebeleri var! Bu kadar türbede tekkede ne değerler var biliyor musun sen?”

“Peki!” dedi çocuk “Benim suçum peygamber soyundan gelmemek mi? Sen evliya değilsen, benim suçum ne? Ben de Allah dostu olmak istiyorum. Ama Allah senin söylediğin gibi doğuştan ayrım yapıyorsa o zaman bu haksızlık olmaz mı?”

Adam iyice sinirlenmeye başladı ve “Ya sabır!” deyip tesbihine sarıldı. “Ama biz de kendi haddimizi bilerek ilim sahibi olmak için Kuran okuyoruz bak” dedi torununa.

“Okuyoruz da dede!” dedi çocuk “Ben hiçbirşey anlamıyorum ki okuduğumuzdan! Allah neden yabancı bir dilde gönderdi ki Kuran’ı? Türkçesi yok mu bunun?”

“Arapça Cennet dili oğlum. Türkçesinden anlayamayız zaten. Türkçesinden okursan kelimelerin anlamı değişir. Yoldan çıkarız. İşte o yüzden bu âlimleri dinliyoruz ya! Onlar bize anlatıyorlar ne güzel.”

Çocuk ikna olacak gibi değildi, kafasını hala karıştıran şeylerden biri daha döküldü dudaklarından.

“Demek ki Allah dostu olmak için Arapça bilmek lazım!”

Adamın gözü parladı. “Keşke öğrenebilsek!” dedi “ama öğretmediler, dilimizi bozdular. Neyse ki Kuran’ı okuyabiliyoruz yüzünden. Hiç merak etme Allah bize onun nurunu indirir. Ben nasıl anlıyorsam sen de anlarsın. Ezberlemeye devam et.”

“Tamam dede” dedi çocuk “ezberleyeceğim ama bir sorum var! Sen anlıyorsun ya…”

“Söyle yavrum” dedi adam sevinçle. Nihayet torunu yola geliyordu!

“Ben daha küçüğüm öğreneceğim. Sen bu güne kadar o kadar tecvidli Kuran okudun, vaaz dinledin. Her gün beş vakit namaz kıldın. Biliyorsundur. Defalarca söylemişsinidir..”

“Evet!” diye devam etmesini istedi dedesi merakla.

“Günde kırk rekât namaz kıldığına ve her rekâtta altı defa söylediğine göre bilirsin. “Subhane Rabbiyel ala! ne demek dede?”

Dedesi irkildi “şeyy!” dedi sustu. Beklemiyordu böyle bir soru. Çocuksa devam etti.

“Onu hatırlayamadın galiba dedeciğim. Peki Subhane Rabbiyel aziym, ne demek?”

“Şimdi hatırlayamadım oğlum ama…” derken sözünü kesti torunu.

“İyya kenağbudu ve iyyakenestain, ne demek dede? Onu da her rekâtta okuyoruz ya!”

Cevap gelmeyince çocuk devam etti.

“Ya subhaneke duasında, ettehiyyatü’de, salli ve bariklerde, kulhüvallahu’da, innaeğteyna’da ne diyoruz dede?”

Dedesi neye uğradığını şaşırmıştı. Ağzında bir şeyler gevelemeye çalışırken çocuk devam etti.

“Peki dede bizim vaazını dinleyip her gün büyük alim diye övdüğümüz şu sevdiğin adam bu güne kadar bunların bir tanesinin anlamını öğretmedi de, ne anlattı size!!!”

“Oğlum iyi bir Müslüman olmayı öğretti o bize.” dedi adam ama kündeye gelmiş gibiydi.

“Son olarak dede şeyi sorayım, hani ilk namaza başlarken söylüyoruz ya Allahu Ekber diye, o ne demek, onu biliyor musun?”

Adam altın bulmuşcasına sevindi “Tabi oğlum” dedi “Allah uludur, büyüktür, eşi benzeri yok demektir.”

“Bunu nereden öğrendin dede, bizim şeyhimizden mi?”

Yaşlı adam, gözleri uzaklarda bir yere takılmış gibi dondu kaldı bir an.

“Yok oğlum” dedi “ondan değil!” Bir an sustu ve mırıldanır gibi devam etti “Başka birinden!”

“O kim dede? Merak ettim, onun da tekkesi türbesi var mı?”

Adam bir an düşündü ve elindeki tesbihi koparıp atarken torununa dönüp “Onun da var” dedi “Onun bile var! Tekkeleri de var, türbesi de! Müritleri de! Onu bile şeyh edinenler var!”

Torununa sarılıp öptü adam ve yaşarmaya başlayan gözlerini kapatıp yalvardı.

“Tövbe YaRabbi! Tövbemi kabul et YaRabbi! Sen bu çocuğa iki dünyasında da saadet ver Allah’ım! Taştan su çıkarırsın. Hangi evliya, bir çocuk kadar tesir eder bir insana! Hangi velinin sözü, bir çocuğun sözü kadar saftır! Ne büyüksün sen!”

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Allah razı olsun ustam
Elinize sağlık

Tabii her şeyhi buradaki kıssada ki kalıba sokmamak lazım
Onu söylemeden de geçmeyelim
Şeyh kelimesi günümüzde törpülenmiş olabilir
Veya şeyh dediğimiz bazı kişiler
Layıkıyla mutasavvıf mürşid olmamış olabilir
Rabbim bizi iyi kullarıyla karşılaşmayı nasip etsin

cesur58

Kullanıcı
ali ustam bir kişi kendisine şeyh dedittirip sonrada ardına binlerce insanı takıp ardından ben ne diyorsam doğrudur beni sorgulayacaksanız bu cemaatta yeriniz yok diyorsa ki %90nı diyor bu tipler din üzerinden para kazanan kişilerdir allah bu tiplere enzalim kişiler diye hitap ediyor .halbuki bu alim kişiler kendisine bir yücelik vasfı yükletmeden kendisinin sadece bir öğretmen oldugunu ve yanlışının muhakkak olacağını belirterek kurana çağırmalı kurana yönlendirmelidir.çünkü her insan kendi yaptığından sorumludur hiç kimseye bir başkasına vebal atamaz beni bu yanlış yola şu insan veya şu gurup götürdü diyerek kurtaramaz çünkü allah her insana akıl ve tek rehber olarak kuranı vermiştir .nasılki peygamberimiz kuranı hem tebliğ etti hemde yaşadı ise her iman etmiş kişide kuranı yaşarsa peygamberimizin yolunda gitmiş olur .rabbimiz buyuruyorki siz bu kurandan sorulacaksınız

Son düzenleme:

BoZKurT

"R@m@z@n"
Forum Düzeni
selamunaleykum,

çoçok degıl canavar mübarek, kıssadan hisse,şahsen benım hoşuma gitti. beğendim sohbeti.
cesur kardeşim belliki ars suresini benimsemiş o yönde bizleri uyarmaya çalışıyorsun.çabanı taktir ediyorum. yalnız bu benzetme yaptıgın kişileri anlatırken onları para sevdalısı olarak tanıtma, neden dersen, NAHL Suresi 63. ayette şeytan onlara yaptıkları şeyi güzel gösterir buyuruyor, yani sahte olan şeyhler gercekten kendini Allahın veli kulu sanabilir, yaptığı hatalı işi ona güzel gösteren bir şeytan olabilir.ki vardır. Kibirden Allah a sığınırım, eğer bir arkadaşımın yalanlarını Allah bana göstermese idi, Allahualem 2 yıl evvel şeyhliğimi ilan etmiş olup şahsıma tahsis edilecek camide bu işlere başlıyor olacaktım, Allahıma hamd olsun gözümdeki perdeyi indirdi, etrafımdaki şeytanları ve cinleri bertaraf ettik çok şükür. kimin nerden nezaman gelecegını, kimim kime düşman oldugunu, kimin hakkımda iyi kötü konuştugunu bildiriyor, yaptığım ibadetleri sanki birdaha hıc ıbadet yapmasam yinede cennete girermişcesine yeter sanıyordum, öyle sanmamı istiyorlardı , çok şükür bunların hepsine yalnız ve yalnız sadece Allah c.c sahiptir imanını kalbimize soktuk, şeytan ve avvanesınden gelen tüm bu şaşalı hayata sırtımızı dönebildik. yaşanmış gercek bir olaydır, Allah ve ailem buna şahittir.

bizler peygember s.a.v in soyundan degıl,izinden gidenlerle ile birlikte olmalıyız, onlara boyun eğmek degıl, ağızlarından ilim kapmak için lazım bu. Allah dostu olmak zormudur ? Vallahi değildir. Alalh dostu olmak için Peygamber soyundan gelmek gerekmez, eğer öyle olsa idi, Peygamber s.a.v efendimizin soyunu kesmezdi Allah azze ve celle. (çocuklarını ondan önce almazdı yanına)

Allah ın dostu olmak istiyorsak tevhid üzere olup, emir ve yasaklara gücümüz yettıgınce uymamız gerekır.

son olarak, senden ricam, öyle veya böyle bu cemaatlere gönül vermiş, bağ kurmuş arkadaşlar vardır olacaktır, Rabbim ümmeti muhammede anlayış versin, sen bu konulara eğilirken onlarıda düşünerek kırıcı veya tartışma ortamı yaratacak hususlardan kaçmanı rica ederım.

selametle inş.

cesur58

Kullanıcı
.bozkurt ustam niyetim kırıcı bir ortam çıkarmak değil ama birileride birşeyler söylemeli ki diğeride acaba diyerek kendini tekrar sorgulaya bilsin

Son düzenleme:

cesur58

Kullanıcı
Benim babam imam ama son 3 yıldır kurana yöneldim ve ne gördüm biliyomusunuz şuanki yaşanan dinle kurandaki dinin arasında daglarkadar fark var o yuzden ulaşabildigim kişilere kuranı okumaları yönünde tavsiyede bulunuyorum

wolf_52

Kullanıcı
allah razı olsun cesur kardeşim,yüreğine sağlık güzel konu olmuş mesaj çok açık,rabbim herkeze kuran okuyup anlamayı nasip etsin duvarda asılı kalmasın amin amin amin...

Lacivert24

Extra/Dini Konular
Admin
Allah razı olsun kıymetli kardeşim Kur'anı türkçesinden okumanız çok güzel anlayarak okuyabilmeniz çok daha güzel olacaktır inşAllah kendilerini islam alimi gibi göstererek nefsini tatmine çalışanlar olabileceği gibi yüce dinimize fitne sokmaya zarar vermeye sadece kuran telkiniyle cemiyetleri dağıtmaya müstakil düşünmeye ayrı ve aykırı fikir ve görüşlerin yaygılaşmasına dolayısıyla kavram kargaşasına yol ve zemin hazırlamak isteyen din düşmanları her devirde olduğu gibi günümüzdede olacaktır bu hususta çok dikkatli olmak lazımdır. Mürşid-i Kamiller bizim çoraklaşmış gönlümüzün Bahcıvanıdırlar Rabbim onların yolunda kadim ve mukaddim eylesin inşAllah...Bende bu yazınıza müsadenizle severek okudugum bu alıntıyı eklemek istedim.

ALLAH’IM NE İSTİYORSAN BENDEN ONU İSTİYORUM SENDEN”

Rahman ve Rahim olan Allah’ın adıyla

Rahmeti hudutsuz, inayeti sınırsız, merhameti sonsuz bizlere hidayet ve saadet bahşeden, Cennet ve Cemâlini ikram ve ihsan eden bilcümle alemin haliki, rezzakı ve mürebbisi olan yevm-i kıyametin Mâliki ve Meliki Allah-u Zül Celal vel Kemal Hazretlerine hamd ve sena ederiz. Herkesin gözü O’nun lütuf ve keremindedir.

Kitabı kâinata bak, meâli kibriyayı gör
Bedâyı-i cihana bak, Cemâli kibriyayı gör
Şevahiki cibâle bak, Celâlı kibriyayı gör

Zemine bak, semâya bak kemali kibriyayı gör.

Kainatın efendisi Hz.Muhammed (s.a.v) alemin ebedi hükümdarı manevisi kevneynin şeyhin şâhı daimisi, hayrü’l beşer, imam sakeleyn, hâtemünnebiyyin ve seyyidül mürselindir. Hak ve tevhid akidesinde en açık beyanda bulunan, örnek hayatıyla insan oğluna İslâm yolunu, hidayet ve sermedi saadeti gösteren iki cihan serveri Hz. Muhammed ve onun ezvacı tahiratına, ehl-i beytine, ashabına ve etbaına salatü selam olsun.
Âlem diler senden medet
Ey mahremi sırrı Ahmed
Hem mazhar-ı ferdü’s samed

Bâbındadır bu derd-i mend

Allah-u Teala Hazretleri, ilk olarak Peygamberimizin nurunu kendi nurundan halk etmiştir. Ne kadar ilahi fazilet, kutsi meziyet ve mümtaz vasıflar var ise insanı kamil olarak en güzel hasletler onda toplanmıştır. O yüce yaratan, Habibini insanlık âlemine rehnümâ, hidayet mürşidi ve hayrü’l enam olarak göndermiştir.
Evet bütün ehli kemal, kemali ve feyziO’ndan almışlardır. O’nun nurunun girmediği gönüller gafil, O’nun sevgisinden mahrum kalan kalpler karanlık, O’nun şefkatinden mahrum kalmış insanlar da bedbahttır. Allah (c.c.) Hz. Muhammed (s.a.v.) ve halifelerini (r.a.) insanlık alemine İslâm’ı tebliğ ve irşad için bir hidayet güneşi olarak göndermiştir.

Allah-ü Teala insanı milyonlarca mahluk içerisinde mümtaz, mükemmel ve mükerrem olarak yaratmıştır. Mü’minler bu güzel vasfı idrak ederek Allah’ın kelamına ve Resulünün beyanlarına kulak verip bunları ihlasla yaparsa muhakkak felaha erer, saadet-i uzmaya nail olur. Cenab-ı Hakkın Meleklere karşı iftihar ettiği mükerrem insanlar zümresine dahil olur.

Yâ Rasûlullah (s.a.v)... Sen kainatın feyz ve bereketi, lütuf ve âtıfeti bütün zerratı cihana şamil bir sahibi nimet ve bir naşiri rahmet Nebiy-yi Zîşansın. Sen, seni seven âşık ve muhibbanın uzaktan, yakından şefaatini dileyerek ravzasına koşuşup geldikleri mürşid-i enam, peygamberi âhir zamansın. Dünya seninle teşerrüf edince zulumat-ı küfrün burçları yıkıldı ve karanlık gönüllerin âfakı hidayet güneşinin nurlarıyla baştan başa aydınlandı.
Gönüllerimizdeki zulumat nurunla silinsin. Derdimizin ilacı ancak sana vasıl olmaktır.

Rabb-ı zül Celalimizin varlıkların efendisi ve mahlukların en şereflisi olarak yarattığı insan için hakkı sevmek, hakka hizmet etmek ve akibette Cemâl-i Hakk’a ermekten daha büyük hazz-ı manevi yoktur.

Zerrelerden kürrelere kadar bütün kainat insanın emrine muti ve musahhar kılınmış, adedi yüz binleri aşan peygamberler insanların hidayeti için gönderilmiş, içindeki irfan desdeleri ile nur kaynağı ilahi kitaplar insanların önüne ve yönüne ışık tutsun diye indirilmiştir. Allah dostları da her devirde insanlara nur saçmışlar, ışık tutmuşlar, kâmil insanlar yetiştirmişlerdir.

Beşeriyyetin saadetini temin için mutlaka din lazımdır. Gerek fertlerin ve gerek cemiyetin huzuru, ahengi, intizam ve terakkisi ancak ilm-i nâfi sayesinde mümkün olur. İlm-i nâfide ancak ilmiyle âmil bir mürşid-i kâmilin irşadıyla mümkündür...

cesur58

Kullanıcı
lacivert ustam yazının içerisinde kurana aykırı bürsürü sözler var lütfen daha dikkatli okuyalım kurana arz edelim bu sözleri

Üst Alt