HİTİT Höyüğü+Değirmen+Çeşme+Dere+Mahzen+İşaretler | Define işaretleri ve anlamları

HİTİT Höyüğü+Değirmen+Çeşme+Dere+Mahzen+İşaretler

Gitti

Kullanıcı
Mrblr dostlar.
Geçenlerde ilkkez gittigim bir bölgeyi resimlerle ayrıntılarla paylaşıyorum.
Ersan ustamın çeşme için söyledigi ayrıntılar konuyu dahada ciddiye almama neden oldu.
Özellikle çeşme nin hediyesi açısından yorumlara ihtiyacım var.
Höyükte trilyonlar olsa el sürmem çünkü 1. derece sit alanıdır.
Hem ecdadım HİTİTlerin höyügü oldugu için manevi açıdan oraya dokunmayı uygun görmüyorum :D :D (Ciddiye almayın sadece latife)

Bölgeyi biraz geniş şekilde düşünürsek yakındaki köylerde de bir iki höyük daha var sit alanı olarak kayıtlı olan.Hitit lerin höyükleri bunlar.

Konuyu yol güzergahı üzerindeki emareler dogrultusunda baştan sona yani ilk kaya mezardan Höyüge degirmene dogru açıyorum.

Höyüğün çeşmenin oldugu o bölgeye giderken birkaç km geride yol kenarında bir dere var.
Derenin hemen karşısı aynı zamanda yolunda karşısında pur dan bir tepe var.Lakin pur cürümüş gevsek pur digil mermerimsi yapıya sertlige ulaşmış pur.
Dogal digil gibi bir yapısı var.
Tepeye birkaç mt tırmanınca bir oda mezar var acılmıs.
İlk resimler o mezara ait.MEzarın 2 mt üstünde de bir acılmıs oda mezar var lakin oraya cıkamadım tehlikeli baya.Hemen asagıda da evler var birde ipi olmayan köpecikler.)
O nedenle apr topra ilk mezara baktık indik.

Mezarın anladıgım kadarıyla 2 yatanı varmıs.Tam karşı dvarda mihrap gibi işlemeli ve o duvardan baska mahzene giriş var niyetiyle sanırım sag kısımdan calışma yapmıslar ama acılmamıs biryer.

Duvardaki catlak beni huylandırdı burası icin yorumlarınızı rica ediyorum.

----------------------------------------------------------------------------------

2. Kısım ise hçyüğe gelmeden birkaç km önce yolun hemen sol kenarında ufak kayalıklar.
Buranın sol kısmı düz tarla resimlerde gördügünüz üzere.
Bu kayalarda ilgimi çeken şunlar oldu ; 2 dikdörtgen üstüste oyulmus bir işaret var.2 tane yuvarlak oyma var.Kayalıgın her noktasında boşluk sesi var sanırım yapısal.
Dikdörtgenlerin baktıgı yön ise tarlaya dogru.Gökyüzüne bakmıyor.

Buraya ccıbık lazım diyeceksiniz biliyorum.Benim ögrenmek istedigim ilk defa gördügüm bu dçift dikdörtgen işareti nedir,mahzen mi veriyor,hangi döneme ait olabilir,kısacası genel yönlendirici bilgiler.

Ekledigim uydu fotografındaki ilk sagdaki kayalıklar burası.Alttaki diger bahsettigim kayalıklarda soldaki aşağıdaki olanlar.
İki kayalıgıda tek karede aldımki fikir verebilsin daha net şekilde.

Buda aynı kayalık ve bir yazı var.Aşağıdaki kayalıkta da daha uzunca bir yazı var.
Yol levhası manasında bir yazımı bilemiyorum ama yola bakmıyor bu yazı,tarlaya dogru bakıyor yani dikdörtgenle aynı yöne dogru.

Dikdörtgenlerimizin ve yazının baktıgı tarla da bu.

Buda dikdörtgenlerin tam üzerinden kuş bakışı çekim.Kayanın üstünden çekim yani.
Sag kısımda kalıyor dikdörtgenler.

-------------------------------------------------------------------------------------

3. Kısım ; Bu oyma ve işaretlerde biraz evvelki kayanın biraz aşağısında yolun sol kısmında hemen kenarında.Bu kayalık biraz daha uzun ve büyük.
Ne bu nede önceki kayalıklarda hiç işlem yapılmamış kazma değmemiş yani.

Bu oymada ya kare yada üstte yuvarlağımsı mihrap bir bir oyma.Tam anlayamadım.

Bu kısım kare oymanın üstünde bulundugu kayanın yola bakaın kısmı.Giriş gibi sanki ama belli belirsiz.

Kayaların üst kısmında yola bakış.

Bahsettigim uzun yazı bu.Alttaki panaromik fotograftır daha geniş acılı ve net görülebilsin diye çekmiştim.

Bu panaromik fotograftada soldaki kayalık 2. kayalık kare oymanın oldugu,sol tarafta yolun enson kısmında ise tam görünmüyor olmasına karşın 2 dikdörtgenin oldugu kaya var.
Araları cok kısa mesafede.

-----------------------------------------------------------------------------------

4. ve en önemli kısım; Değirmen,çeşme,höyük 3lüsüne geldik.
Bu üçlüyü panaromik fotograflarla desteklemey calıştım inş acıklayıcı olur ve stabil yorumlar alabilirim.

Yoldan gelirken degirmen hemen sagımızda kalıyor.Degirmen diyorum cünkü tam derenin dibinde ve derenin kenar kısımlarınada yukarıya 20 mt ileriye kadar taslarla set örülmüş.Sanki gelen suyu dar bir kanaldan daha ciddi akış hızına kavusturup degirmenin carkına dogru yönlendirmek icin.
Değirmen taşı vb bir emarede yok lakin onuda belirteyim.

Ayrıca degirmen yapının ana kısmında kubbe diyebilecegimiz üst kısmın sol ve sag kısmılarında agızları ön ve arkadan acılmıs uzunlamasına 2 mtye 50 cm gibi boşluk lar var.Sanki gizli bölmeler gibi.
Fotograf almamışım o kısımlardan maalesef.

Uydu görüntüsünde üst sol taraftaki mavi daire içine aldıgım kayalık kısım ise şöyle ; yola yakın görüldügü üzere,ve yüksek sayılmaz bir kayalık.Yine pur yapıda ama kararlı sert ve mermerimsi bir pur.
Hemen agız kısmında zemine dogru purdan duvarımsı bir acıklık yapılmıs acılmıs.Toprakta var sanırım dogal olarak acılmıs agzı.Aşağıya dogru derinlemesine düz ince bir hat şeklinde bu acıklık dvam edip 2 mt mesafeden sonra bir odaya acılıyor görebildigimiz kadarıyla.Veya kanal yön değiştirip biraz kıvrılıyor.
Bu kayalık kısmın sol aşağısında tarla var ve tarlaya bakan kısmındda da bir cukur ve giriş var.
Toplamda 3 adet var.
Anladıgım kadarıyla asagıda kocaman bir mahzen var.Dogal olmadıgına kanaat getirdik.

Yorum yapan herkese teşekkürler şimdiden.

ersan

Vip Üye
Cevap: HİTİT Höyüğü+Değirmen+Çeşme+Dere+Mahzen+İşaretler

ustam bu yerleri hes gecme buralarda kapali kaya mezarlarin saten beli.
birde bu cesm nin 70 -200 mt unu iyi bir incelemek lazim cubuklarlan bu cesme bos deyildir
bu kilse kalintilarin tam yukarda tepeyi iyice bir incelemek lazim bana soracak olursan bu kisenin zengini bu tepenin altinda kaliyor.

Gitti

Kullanıcı

ustam bu yerleri hes gecme buralarda kapali kaya mezarlarin saten beli.
birde bu cesm nin 70 -200 mt unu iyi bir incelemek lazim cubuklarlan bu cesme bos deyildir
bu kilse kalintilarin tam yukarda tepeyi iyice bir incelemek lazim bana soracak olursan bu kisenin zengini bu tepenin altinda kaliyor.

Ustam 2. resimdeki kaya cok ufak mezara uygun degil.
Lakin topragın altında kalan kısmıda varsa eger dedigin gibi mezar girişi olabilir elbette.
Oraları taşla yokladım ama bosluk sesi alamadım.
Bir dahaki gitmemde senin cam cıbıklardan yaptım onları götürecem inş.
Birde bulabilirsem gümüş cıbıklardan götürücem.

En önemlisi çeşme tabi.Senin dedigin yönde ve mesafede cıbık tutacam sakata gelmezsek eger.)))

Gitti

Kullanıcı

Konuyu actım acalı ne yeteri kadar okunmuş nede cvp gelmiş.
Sadece ersan ustam sagolsun varolsun yorum yazma hassaisyeti göstermiş.

Sanırım pek ciddiye alınmıyor veya saygı,sevgiyi haketmiyoruz.Dolayısı9yla yorumda almadık hiç konumuza.

Vesselam yinede sagolun varolun ustalarım.
Ersan ustamın varolsun cıbık meselesini kafamızda netleştirdi,inş cıbıklarımız iş görürse hiçkimseyide rahatsız etmeyiz konu acıp.

ersan

Vip Üye

Konuyu actım acalı ne yeteri kadar okunmuş nede cvp gelmiş.
Sadece ersan ustam sagolsun varolsun yorum yazma hassaisyeti göstermiş.

Sanırım pek ciddiye alınmıyor veya saygı,sevgiyi haketmiyoruz.Dolayısı9yla yorumda almadık hiç konumuza.

Vesselam yinede sagolun varolun ustalarım.
Ersan ustamın varolsun cıbık meselesini kafamızda netleştirdi,inş cıbıklarımız iş görürse hiçkimseyide rahatsız etmeyiz konu acıp.

ustam deme uyle ustalarimin isleri vardir tez ve gec bakirlar konuna .

Gitti

Kullanıcı

ustam deme uyle ustalarimin isleri vardir tez ve gec bakirlar konuna .

Belkide ustam.
Lakin diger konulara yardımlar geliyor.
Acizane bende yardım beklerdim ama ustaların bi bildikleri vardır diyelim biz.

Sen hiçbir zaman yardımınız esirgemedin eksik olma ustam.

fatih7979

Kullanıcı

bu yıgma oymaların yonndemı ustat

Son düzenleme:

fatih7979

Kullanıcı

kayanın arka sol ust kısmıındakı cızdıgım yer cıkmamıs

fatih7979

Kullanıcı