Ikinci abdulhamitin projeleri | Define işaretleri ve anlamları

Ikinci abdulhamitin projeleri

star21

Kullanıcı
Katılım
11 Ağustos 2012
Mesajlar
2,733
Beğeni
430
Puanları
83







TÜRKİYE PETROL CENNETİ Mİ
Habire tartışır dururuz ya?Türkiye petrol denizi üzerinde mi?Güneydoğu fokur fokur petrol kaynıyor mu? Türkiye petrol dolu ama yabancılar çıkarmamıza izin vermiyor mu?!

100 YIL ÖNCE VERİLEN YANIT
Bütün bu soruların yanıtını biri vermiş zaten... Hem de tam 100 yıl önce. Sultan II. Abdülhamid! Özelllikle 19. yüzyılın son çeyreğinde, tüm dünyada gündeme gelen ve ne denli önemli olduğu herkesçe kabul edilen petrol araştırmaları için, Abdülhamid Han, olağanüstü çaba harcamış

ANADOLU'NUN TAMAMINDA PETROL REZERVİ
Hazırlattığı, ‘tespit haritasında’, Anadolu’nun neredeyse tamamında, yüksek ölçekte petrol rezervi olduğu saptanmış!

Hazine-i Hassa’dan, yani kendi cebinden, parasını ödeyerek yabancı ve yerli mühendislere Musul ve Bağdat havalisiyle, Dicle ve Fırat nehirleri havzasında petrol taraması yaptırdı.

Alman Maden Mühendisi Paul Groskoph ve Habib Necip Efendi’nin başkanlığındaki araştırma birimi, 22 Ekim 1901’de çalışmalarını Abdülhamid Han’a sundu.

HARİTA BİR TÜRLÜ YAYINLANMADI
Bugüne değin her nedense bir türlü yayınlanmayan bu harita, salt Güneydoğu’nun bilinen noktalarında değil, Hakkari ve Bitlis gibi illerde de petrol bulunabileceğini gösteriyor. Haritayı hazırlayan heyet, Bitlis Suyu denilen çayın kıyısı boyunca, önemli petrol rezervleri saptamış.

Heyet Başkanı Paul Groskoph, petrol noktalarını tek tek tespit ettiklerini aktarırken, izledikleri güzergahı da, ayrıntılı bir biçimde anlatıyor. Petrol havzasını karış karış dolaşan Groskoph, Siirt tarafında ve Dicle Nehri kıyısında zengin petrol rezervleri bulunduğunu vurguluyor.

GÜNEYDOĞU'NUN TAMAMINDA PETROL VAR
Güneydoğu Anadolu’nun neredeyse tamamı ve Doğu Anadolu’nun bir bölümünü kapsayan petrol haritası, Diyarbakır, Mardin, Bismil, Hazro Çayı çevresi, Sinan, Batman Çayı çevresi, Dicle Bölgesi, Midyat, Bedran, Tulan, Siirt, Botan Çayı çevresi, Habur, Fındık, Cizre, Bitlis Çayı kıyısı ve Hakkari’de (Çölemerik) çok önemli petrol yatakları bulunduğunu kaydediyor!!

VE HARİTA GÜN YÜZÜNE ÇIKIYOR
Bu harita sonunda gün yüzüne çıkacak! Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, ‘Osmanlı Döneminde Irak’ adlı kitapta haritayı kamuoyuna sunacak.

Şimdi bu kitap yayınlandığında, göreceğiniz 18 Kasım 1902 tarihli bir belge var! Bu belgeye göre; Musul vilayetindeki petrol madenlerinin imtiyazı Hazine-i Hassa’ya veriliyor, hemen sonrasında da Abdulhamid Han bu imtiyazları maliye hazinesine aktarıyor.

MAHKEME KARARLARI UYGULANMIYOR
Abdulhamid Han’ın tahttan indirilmesi ve İttihatçıların devlete el koyması sonucu, ne harita kalıyor ortalıkta ne de Musul’daki devlet hakları. Ancak 12 Ocak, 1920’de, maliye hazinesine devredilen padişaha ait mallar, tekrar Hazine-i Hassa’ya geri veriliyor. Hanedan üyelerinin uluslararası mahkemelerde sürdürdükleri, Musul’daki mallarını geri alıp Türkiye’ye devretmeleriyle ilgili davalar hala sürüyor. Bu davaların kimini kazandı hanedan üyeleri... Ama türlü çeşitli, tezgahlar yüzünden mahkeme kararları uygulanmıyor bir türlü!

İNGİLİZLERİN MUSUL ÇABASI
Size son bir not. Birinci Dünya Savaşı’nda İngilizler Bağdat’ı almak için harcadıkları paranın tam tamına 7 katını Musul’a sahip olmak için harcadılar!

GÜNEYDOĞU NEDEN KAYNAR?
Şimdi, biraz düşünün hele, neden kimileri Güneydoğu’yu cadı kazanı gibi kaynatır da kaynatır... Neden rahat bi soluk aldırmaz Türkiye insanına ki en azından Abdülhamid Han’ın yaptırdığı harita doğru mudur yanlış mı, saptanabilsin!



İstanbul Boğazı’na yapılacak üçüncü köprünün temeli bugün atılıyor. Proje yeni fakat aslında fikir oldukça eskiye dayanıyor. 1900 yılında Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit, Fransız mimara köprüyü bile çizdirmişti.

Mega projeler dört bir yanımızı sarmış durumda. Gelişen ve büyüyen Türkiye’nin ihtiyaçları her geçen gün artarken bugün temel atma töreni yapılacak olan 3. Köprü, 3. Havalimanı, Marmaray ve İstanbul’a yerli Disneyland gibi projeler Türkiye’nin gündemini meşgul ediyor. Ama bu projeler sadece 2000’lerde konuşulan veya bu döneme özgü şeyler değil.

19. yüzyılın sonu ve 20. Yüzyılın başında da İstanbul dünyanın gözde kentleri arasında bulunuyordu. O tarihlerde Avrupa’nın nüfusu 1 milyona yakın olan ender kentlerinden sayılan İstanbul için 1900 yılında Fransız Mimar Fernidan Arnoden bir adet boğaz köprüsü tasarladı. Bu köprülerin mimarisinde cami köprü modeli uygulanacaktı. Köprünün üzerinde kubbeler bulunacak ve Sarayburnu-Üsküdar arasında veya Rumeli Hisarı-Kandilli arasına yapılacaktı, ödenek yoktu olmadı. Projeler ödenek yetersizliğinden hayata geçemese de bugün ikisinin yerinde de mega işler yükseldi.

DEVLETİN TEPESİ DE TÖRENE KATILIYOR

3. köprünün yapımını da içeren ‘’Kuzey Marmara Otoyolu Projesi’nin Odayeri-Paşaköy Kesimi’’nin temelleri, İstanbul’un fethinin 560. yıl dönümü olan bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılacağı törenle atılacak.

GOLDEN GATE BOĞAZ'A YAPILACAKTI

Boğaz’a köprü yapma projesi Cumhuriyet döneminde de gündeme geldi. Nuri Demirağ 1931 yılında boğaz köprüsünün hazırlıklarına başladı. Amerika’dan uzmanlar getirdi. Uzun boylu görüşmeler, etüdler yapıldı. Ve nihayet Amerika’nın San Francisco şehrindeki o zamanın parasıyla yaklaşık 30 milyon dolara mal olan meşhur Golden Gate Köprüsü’nü yapanlarla anlaştı. Aynı düzeni İstanbul’a getirmeyi kabul ettiler. Fakat daha sonra proje dönemin Bayındırlık Bakanı Ali Çetinkaya ile aralarındaki anlaşmazlıklar sonucu kabul edilmedi.

KORELİ FİRMALAR YAPACAK

BUgün düzenlenecek törenle temeli atılacak üçüncü köprü için ihaleyi kazanan IC İctaş-Astaldi ortaklığı Koreli Hyundai ve SK firmalarıyla anlaştı. Koreliler şu anda şantiyede çalışıyorlar. Firma, temellerin kazılarını tamamladı. Yakında beton dökümüne başlanacak.

İŞTE ABDÜLHAMİT’İN BOĞAZ KÖPRÜSÜ...

Rumelihisarı-Kandilli arasındaki bölgede bugün Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yükseliyor. Eğer Arnoden’in projesi hayata geçebilseydi o bölgede yapılacak köprünün adına Sultan İkinci Abdülhamid’in adından hareketle Hamidiye Köprüsü adı verilecekti.


 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Cevap: Ikinci abdulhamitin projeleri

Güzel paylaşım
Eline sağlık ağam
 

beytanya

Kullanıcı
Katılım
22 Temmuz 2012
Mesajlar
833
Beğeni
45
Puanları
18
Konum
Ağrı
Cevap: Ikinci abdulhamitin projeleri

Eline sağlık ustam, paylaşım için teşekkürler(alkış)
 

HARBİCİ

SERKAN
Kullanıcı
Katılım
9 Kasım 2012
Mesajlar
3,702
Beğeni
4,007
Puanları
113
Cevap: Ikinci abdulhamitin projeleri

emeğine sağlık.
 

ulgeray

Kullanıcı
Katılım
9 Eylül 2013
Mesajlar
24
Beğeni
10
Puanları
1
Konum
Bursa
Cevap: Ikinci abdulhamitin projeleri

ellerine sağlık paylaşım güzelmiş.......
 
Üst