Cevap: kaya hac işareti
Ben olaya farkli bakiyom simdi. Simdi kayada hacimiz var, ucgen var, ve kukir ustamizin belkide bir hayvan olasiligi olan bir isaret var.
Bana bir koc basi gibi geldi, goz yanilmasida olabilir, kimin bantigida onemlidir, bana sanki pan tanrisinin basini gibi geldi.
Ama su var, hristiyanlikta batil inanclar mezar rolyeflerinde gorulmez . Yani gecmis
pagan inancin olmasi biraz absürd olur.
Ama diger arkadaslara kayiliyorum. Belki ini gozdur. Olabilir.
Arkadaslar antik caglarda insanlar olulerini gomdukleri yrelere, bunlar kaya mezari lahit, vesaire, bu tur yerlerden mezar soyguncularini uzak tutmak icin bazi carelere bas urmuslardir. Antik donemlerde mezar girislerine kimi zaman yazi ile kim bu mezaara girmeye kalkarsa tanrilarin gazabina ugrayacaktir turden yazilar girise yakin yerlere konulurdu, veyahutta con gordugumuz medusa, yani saclari yolan olan kadinin sureti konulurdu, bu iste insanlari uzak tutmak icin yapilirdi.
Simdi hristiyanlarda bu aliskanliklari atalarinin inanclarindan bir kismini aldilar. Mezar girislerine kimi zaman koruuyucu melekleri, kimi zamanda bazi dualari hirise yakin yerlere koydular. Genel olarakta Hristiyanlik inancin en onemli pitigrami olan hac isareti mezar souguncularini uzak tutmak icin kullanildi.
Yani hac bir bakima en etkileyici, ve yemin anlamindadir, kim bu yemini cigneyip mezara girerse tanrinin gazabina ugrayacaktir anlaminda.
Tabi isin sanatsal yani, umarim bu bilgiler faydali olur.
Selamlarimla