Küplerle ilgili , İçinden çıkan emareler , Bulma Yöntemleri | Sayfa 3 | Define işaretleri ve anlamları

Küplerle ilgili , İçinden çıkan emareler , Bulma Yöntemleri

mahmutertugrul

Kullanıcı
Katılım
19 Temmuz 2013
Mesajlar
1
Beğeni
0
Puanları
1
Cevap: Küplerle ilgili , İçinden çıkan emareler , Bulma Yöntemleri

emeğine sağlık tatrarlı
 

Erdem

Vip Üye
Vip Üye
Katılım
15 Nisan 2014
Mesajlar
1,629
Beğeni
3,252
Puanları
113
O güzel yüreğine ve ellerine sağlık Tatarlı usta,Teşekkürler
 

kapadokya

Kullanıcı
Katılım
14 Aralık 2014
Mesajlar
2
Beğeni
0
Puanları
1
Yaş
39
Merhabalar. Küplerle ilgili konumuzda önce içinden çıkan emarelerin ne anlama geldiğinden bahsetmeden. Neden küp saklanmış , neden değerli eşyalar koyulmuş , neye göre gömülmüş bunları işleyelim.

İlk olarak tarihte ''küp'' şarap ile meşhur olmuştur.Daha öncesinde içine mezar , tahıl gibi emareler koyulurken şarap , Küpü meşhur etmiş kutsallaştırmıştır.. Öncelikle açılan çukurlarda bekletilen şaraplar kullanımı arttıkça daha hızlı hazırlanması sunulması için küplere yavaş yavaş geçiş yapmıştır.

Tarihte küpü , nerdeyse hepsi diyebileceğimiz birçok medeniyet kullanmıştır. Özellikle helenistik dönem(Büyük iskenderin oluşturduğu dönemin kültür özelliği) sıralarında şarap olmazsa olmazlardan olup çok sayıda küp üretilmiş. Kullanım amaçları zeytinyağı , bakliyat , şarap , tahıl içindir.

İçinde hediyeside olan küp mezarlar. Bunun tarihi neolitik döneme kadar dayanır.Ceset ortalama 7-10 saat kadar yakılır ve küpün içerisine geriye kalanı koyulur. Ve üstüne değerli görülen tozlar , kömürler koyulur. Kendimizi geriye götürürsek. Bizim zamanımızda altın önemli elmas önemli. Neden çünkü zor ve zahmetlidir. Tarihde de kömür gibi kil gibi farklı olan ama nadir bulunan taş çeşitleri onlar için altın kadar önemli olup bunları kutsal amaçlada koydukları dönem olmuştur. Küpün ağzını taşla yada kiremitle kapatırlar. Ve küpe işlenen desenler ve kapağı yeryüzündeki kayalarda işaret olarak simgelenir. Bu küpü bulmada nokta hedeflerden biridir.Özellikle içine mezar koyulan küplerin kapakları karıştırılmamak için kişiyi simgeleyen çizgi ve kesiklerle belirtilir ve ipucu ararken bunu göz önünde bulundurarak bulunan küp işaretinin çözümüne daha kolay ulaşılabilir.. Bu unutulmamalıdır.

Bizim için önemli kısıma gelicek olursak. Roma medeniyeti , Bizans , Osmanlı ,Ermeniler'in sakladığı Define amaçlı küpler.

küp olduğunu şüphelendiğiniz bir bölgede resmi kazı yapıyorsunuz. 120 cm kadar indiğinizde. önce kül ile karşılaşırsınız. 150-160 cm kadar indıiğinizde kömür ile karşılaşırsınız. Bunun anlamı şudur. Önce kül ile karşılaşılmasının sebebi küpün içinde değerli emareler varsa ya ölen kişiye aittir , yada küpün içinde mezar vardır. Ölen kişi 7-10 saat kadar odunlarla yakılır. Odunların oluşturduğu kül , bu küpün üstüne konur. Kömüre gelirsek. Kömürdeki amaç , dayanıklılık ve geçirmezliği sağlamaktadır. Kömür çok güzel su emer ve toprağı sert kılar. Küp genellikle düz arazilere saklandığı için , bu yöntem birçok medeniyette kullanılmış kömür ile sudan korunması sağlanmış.

Peki Küpün içinden kömür çıktı bu ne anlama gelir? Bu tür küpler 2.10 metre gibi derinlikten çıkar. bunları anlayabiliyoruz neden çünkü bu tür küpler yamaçlara değil düzlüğe saklandığı için zamanla derinliğinde değişiklik olmamaktadır tabi istisna olarak. İçinde kömür bulunan küpler kül ile karıştırılmış olur.Böyle bir küp ile karşılaşılırsa sadece 1 metre daha derine inmek demek açılan çukura yakınlarının attığı onlar için değerli olan birçok zimmetli eşyaya raslamak demektir.

Hiçbir dönemde altın tozu ile toprak karıştırılmaz.Ya küp kırılır içine toprakta girer. Yada ölünün külleri yani bir avuç dolusu külden ibarettir altın tozunun içindekiler. İçinde altın tozu bulunan küpler sikke bulunanlardan daha değerli. Manisada da resmi kazılarda bulunduğunu hatırlıyorum. Ağırdır. anlamak için uğraşmassınız çünkü sarı şekildedir. Biraz kararmış olabilir ancak altının ne olduğunu bilen bir kişi kesinlikle bunu anlayabilir. Yani küpten altın tozu çıktı tarlaya serptik sonra anladık diyenlere inanmayın.

İçinde sikke bulunan küplerde ise. Genellikle üçleme kullanılmış. Osmanlı dönemini saymıyoruz tabiki.bu arada yunan sitelerinde osmanlı küpleri ile ilgili olarak birçok konu açılıyor bizleri bizim kadar biliyorlar. Bizi ilgilendiren kısım roma , ermeni ve bizans sikkeleri. Bahsettiğimiz din hristiyanlık olduğu için Hz isa 'dan gelen 3 lemeyi çok kullanmışlardır. Özellikle küp için. Bu üçleme şudur ''baba'' ''oğul'' ''kutsal ruh'' bu yüzden. Saklanılan külerde ortasında nokta olan üçgenler. Yada 3 çevresinde nokta olup ortasında üçgen bulunan işaretler birebir küpü verirler. Bunları fotoğraf olarakta akşam ekleyip tekrar düzenleyeceğim. Bizans küplerini bulmak çok kolaydır bu yüzden nadir kalmıştır. Birçok tarihi kilise meydana çıkarılmış yağmalanmış ne yazıkki bizans medeniyetinde sikkeler papaza götürülür ve bunlarda kilise de kılıçlılar tarafından saklanır. alt odalarda depo olarak koyulurmuş. Yani günümüzde küp bizans sikkesi çıkarmak artık oldukça zor nerdeysse imkansızdır.

Ermenilerin küp ile para saklamaları konusunda daha tamamlanmamış bir konum var. Onuda tamamladığımda detaylı olarak paylaşacağım. Küp ile ilgili yön , sorulara net cevaplar verebilirim. Bunun için ipucu vermeniz yeterli olur. Bunun için yaşadığınız bölgeyi , yada işareti , yada daha önce çıkan küpü , yada toprakta karşılaşılan farkları söylemeniz gerekir.Umarım faydalı olmuştur. İyi forumlar.
 

kapadokya

Kullanıcı
Katılım
14 Aralık 2014
Mesajlar
2
Beğeni
0
Puanları
1
Yaş
39
YIĞMA DA ÜÇ YERDE "Yasak Kelime" YAPILMIŞ ÜÇ TANE AYI AYRI YERDE KÜP BULUNMUŞ AMA KÜP LER ORDA KIRIK İÇERİDEN CIKARILMAMIŞ TAHMİNİNMCE BOŞ VEYA MAZEME ALINMIŞ OLABİLİRMİ
 

osi

Kullanıcı
Katılım
17 Mayıs 2013
Mesajlar
646
Beğeni
1,538
Puanları
93
Konum
ankara
tatlarlı ustad yararlı bır konu ve emek ve vakıt ısteyen bır çalısma olmus ustad paylasım ıçın sagol emege saygı
 

Warning

Kullanıcı
Katılım
17 Eylül 2014
Mesajlar
1,552
Beğeni
5,246
Puanları
113
Yaş
40
Konum
istanbul
Üstadım mükemmel ve eğitici bir yazı dizisini sunmuşsunuz elinize emeğinize sağlık (Allah1 c.c) c.c. razı olsun
 

wtrk

Kullanıcı
Yasaklı
Katılım
27 Kasım 2014
Mesajlar
627
Beğeni
1,546
Puanları
93
Çok açıklayıcı bir yazı teşekkürler.
 
Üst