Ramazanda Sağlıklı Beslenme Rehberi | Define işaretleri ve anlamları

Ramazanda Sağlıklı Beslenme Rehberi

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
Ramazan ayında beslenme şekli tamamen değişmektedir. Oruç tutarken 15-17 saat süren açlık, metabolizmayı olumsuz etkiler. Sağlıklı olan her kişi oruç tutabilir. Fakat oruç tutmaya sağlığı elvermeyen kişilerin bu konuya hassaslıkla eğilmeleri gerekmektedir. Özellikle kalp-damar, böbrek, diabet, mide, yüksek tansiyon sorunu olanların belirli aralıklarla ilaç kullanma zorunlulukları vardır. Bu gibi kişilerin özel diyet uygulamaları gerekmektedir. Ayrıca hamileler, gelişim çağındaki çocukların ve aşırı yaşlıların da oruç tutmaları tehlikelidir.
Oruçla birlikte beslenme şekilleri değiştiği için bu dönemde kabızlık görülebilir. Bu nedenle sahurda ve iftarda yemekten önce 1 bardak ılık su içilmelidir. Ayrıca lifli besinler ihmal edilmemeli, bol salata tüketimi yüksek yüksek lif içeriğinden dolayı barsak sağlığını koruyacaktır.

Oruç Nasıl Açılmalıdır?

Geleneğimizde olan zeytin veya hurma ile oruç açılabilir. Üzerine 1 bardak oda sıcaklığındaki su içilmeli ve biraz dinlenmeye çekilmelidir. Böylelikle midemizin rahat etmesini de sağlayabiliriz. Sonra çok sıcak olmayan katı yağlardan uzak yapılmış bir kase çorba yavaş yavaş içilmeli. Üstüne etli sebze yemeği, yoğurt, salata, zeytinyağlı (ılık olmalı) sebze yemeği yenmelidir. Tatlılardan mümkün olduğunca uzak durulmalı, mümkünse tatlıları yemekten 1-2 saat sonra tüketmeli çeşidi de hafif olan sütlü tatlılardan olmalıdır.

Meyve yemekten 2-3 saat sonra ara öğün olarak alınmalıdır. Ara öğün olarak ayrıca değişiklik yapmak gerekirse bitki çayı ile tahıl grubu (galeta, grisini, kurabiye vs.) tüketilmelidir.
kan şekerini hızlı yükselten besinler yerine posa miktarı fazla olan besinler (kepekli ekmek, kepekli makarnai çavdar ekmeği, kuru baklagiller v.b.) tokluk hissi sağladığı için tercih edilmelidir.
Unutmayalım; yemeğimizi yavaş yavaş, iyi çiğneyerek yiyelim.

Sahur Nasıl Olmalıdır?

Kesinlikle sahura kalkılmalıdır. Çünkü bu hem kan şekerinin aşırı düşmesine engel olmakta hem de metabolizmanın daha iyi çalışmasını sağlamaktadır. Sahurda en uygun mönü bizim için kahvaltılıklardır. Bunlardan şarküteri ürünlerinden kaçınılmalıdır. Nedeni hem susuzluk hissini arttırması hem de yağ oranının yüksek olmasıdır.

Bunların yerine proteinden zengin yumurta, peynir gibi besinler süt ile birlikte tüketilirse daha iyi tokluk sağlar. C Vitaminini de eksik etmemek için söğüş domates, salatalık veya meyve yenmesi gerekir. Bazı günlerde bu mönüden sıkılanlar için çorba, 1 kase yoğurt ve börek de (fırında yapılmış) yenilebilir. Sahurda tatlı yenilirse susamayı erkene alır.

Su Tüketimi Nasıl Olmalıdır?

Su ihtiyacımız olan günlük 8-10 bardak hakkımızı bu araya sığdırmamız gerekir. Bu çay+su+meyve suyu şeklinde olabilir. Sahurda çok su içme idrar miktarını arttıracağı için şişkinlik ve uykunun kaçmasına neden olur.
Hazır meyve suları yerine doğal meyve suları ve ayran içilmeli, unutulmamalı ki hazır meyve suları bol kalori içermektedir. Çay, kahve tüketimi azaltılmalı, bu besinlerin vücutta sıvı kaybına yol açtığı unutulmamalıdır. Çay yemekten 30 dakika sonra sonra tüketilmeli ki demir eksikliğine yol açmasın.
Benzer Konular:
http://www.definemekani.com/saglik/6255-sahurda-ne-yeseksahur-tariflerihafif-yemekler.html
http://www.definemekani.com/saglik/6543-ramazandan-sonra-beslenmeye-dikkat.html
 
Son düzenleme:

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,688
Puanları
113
Yaş
67
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
benim kalp kapakçığımda kaçırma,ayrıca yüksek tansiyon.
uygulamam gereken diyeti bir tarif etsen.
ama temini kolay fiatı ucuz olanlardan yazıverki,ne zamanım nede param kaybolsun. olurmu ?
 

aliveli44

ONURSAL ÜYE
Forum Düzeni
Admin
Super Moderatör
Vip Üye
Katılım
12 Haziran 2012
Mesajlar
11,018
Beğeni
20,950
Puanları
426
Konum
Malatya
@ikizceli Abi biliyorsun
Yarım doktor candan eder
Ama bildiğim kadarıyla yardımcı olayım
Fakat bir dahiliye uzmanı ve diyetisyene gitmen şart
Kahve türlerinden uzak durup
Demli çay içmemelisin
Ayrıca kilona dikkat edip
Tuz azaltma yerine hiç kullanmamalısın
Bol su tüketip gazlı içeceklerden uzak durduğun gibi
Süt ve süt ürünlerini bolca tüketmelisin
Uyku düzenin aksamamalı ve günde en az tempolu
On bin adım atmalısın
Sığara içmemeli ve diğer duman türevlerinden uzak durmalısın
Yanmış / yanık yiyecekler direk kalp kapakcıklarına zarar verdiğinden
Yanık yiyeceklerede dikkat et
Neyse morelini bozdum herhalde
Rabbim sağlıklı uzun ömürler versin
 
Üst