Runik Alfabe

Leylim

Kullanıcı
Katılım
28 Mayıs 2025
Mesajlar
108
Beğeni
62
Puanları
28
Google amcaya bak Türkçe harf karşılıkları var. Türkcenin ata alfabesindendir. Ancak define işaretleri karşılığı aynı degildir. Bir örnek le F harfi iki uc yukarı bakar Otuz metrede İki tünel var der yada iki tane dut ağacı gibi. Mahsen anlamına gelirken derindir define değil HAZİNE isaretidir, zordur.Yada Z yine otuz der bir büyük yanında bir küçük z ( Zz) yetmiş der..gibi, numaroloji olarak kendini bu güne kadar getirmiştir. Dilden hariç alfabeyi taşıyanlar olmuş Roma bile kendi alfabesi yerine kullanmış bazı yerde. Burda klavye el verse bir çoğunu yazarız, eşkiya bile kullanmış. Konuşup yazacaksan kolay, harf mana gerekse . Hangisi ise yaz , tek harfe takıldıysan.
 
Son düzenleme:

nik

USTA
Super Moderatör
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
965
Beğeni
3,286
Puanları
93
bu alfabeyi bilen var mı
Runik yazı İlk Çağ Orta Asya toplumları, Türkler, Etrüskler, Macarlar ve vaktiyle Kuzey Avrupa ülkelerinde yaşayanlar tarafından kullanılmış bir yazı sistemidir. Bu yazı sisteminin, Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılmış alfabesine runik alfabe

Runik Alfabe Nedir? Özellikleri, Örnekleri

Runik yazı İlk Çağ Orta Asya toplumları, Etrüskler, Macarlar ve vaktiyle Kuzey Avrupa ülkelerinde (İsveç, Norveç, Finlandiya, Almanya vs.) yaşayanlar tarafından kullanılmış bir yazı sistemidir.

Bu yazı sisteminin, Kuzey Avrupa ülkelerinde kullanılmış alfabesine runik alfabe ya da Futhark adı verilir. Bu alfabeye verilen Futhark adı, alfabedeki ilk 6 harfin kullanılmasıyla oluşturulmuş yapay bir addır ve İskandinav mitolojisindeki göksel yaşam kavramını ifade eder. Runik adı ise, maji ve kahinlikle ilgili görülen bu alfabeyi kullanmış eski Cermen dili halklarının (Angıl’lar, Vikingler vs.) Run’lar (runes) adıyla anılmış olmasıdır.

Göktürklerin Kullandığı Runik Alfabe:

Türklerin siyasal varlık olarak tarih sahnesine çıkmaları, Milattan önceki yüzyıllara, Hiung-nu’lar dönemine kadar geriye gitmektedir. Hunlar döneminde yazının kullanıldığına ilişkin bazı kayıtlar olmakla birlikte, bu yazının niteliği hakkında açık bilgilere sahip değiliz. Bu yüzden Türklerin kullandıkları kesin olarak bilinen ilk alfabe Göktürkler döneminde yaygınlık kazanan Göktürk alfabesidir.

Son yıllarda Issık-Göl yakınındaki bir kurganda bulunan iki satırdan oluşan yazı, Göktürk alfabesi karaterinde olup, M.Ö. V.-IV. yüzyıllara tarihlenmektedir. Bu yüzden de Göktürklere bağlanan ilk Türk yazısının Göktürk Kağanlığı’nın kuruluşundan yüzyıllarca önce bulunduğunu kabul etmek gerekmektedir.
 

Ekli dosyalar

  • Futhark-viking-alfabesi-768x304.jpg
    Futhark-viking-alfabesi-768x304.jpg
    33.8 KB · Görüntüleme: 0
  • sekel-alfabesi.jpg
    sekel-alfabesi.jpg
    37.9 KB · Görüntüleme: 0
  • runik-futhark.gif
    runik-futhark.gif
    6.8 KB · Görüntüleme: 0
  • gokturk-alfabesi.jpg
    gokturk-alfabesi.jpg
    82.4 KB · Görüntüleme: 0
Üst Alt