Sarraf Yakonun çifligi ( kiremitli MANDIRA) | Sayfa 10 | Define işaretleri ve anlamları

Sarraf Yakonun çifligi ( kiremitli MANDIRA)

R00T

Vip Üye
Yani bir akarsu var ise insanoğlu değirmen illa kurar üzerine o devirlerde. Lakin en önemli ayrıntı ise eşkiya işlerinde ki değirmenler mevzu olur ise yanlız tek blok kayalık bakılır. Öyle küçük kulübe kadar kaya olmaz.

TRUVA

Admin
Balkaya biz ekip olarak bir turne yapalim yanina.boyle bitmez bu yerler. Kesif yapip noktalari koyalim . Omur yeterse bir iki tanesini alirsin. Digerlerinide babadan ogula toruna dogru vasiyet edersin. Sirasi gelen alir

balkaya34

Kullanıcı
Şuan olmaması hiç olmadığı anlamına gelmez. Sırt yaptığı yer ile akar suyun geldiği noktada su değirmene arkla taşınır. Tek parça dere üstünde değirmen 1 adet olmaz çoklu olur. 50-60 sene öncesine kadar dahi yüksek miktarda kar yağardı bu karın suyu bu dereye nerden akıyordu o akar yatağı önemli. O seni döküme,ahıra, tavuk civcive götürür. Siz bence biraz sağlam araştırın veya bakın derim. Diğer türlü tek değirmen söğütlükte gölette olur.
Selam degerli usdam,
Bu derede 2 egirmen var ,Birisi suyu 1000 adimdan gelen degirmen ,Bu Degirmen ile mesafesi yaklasik 500 vrya 600 metre gelir, Bu derede su yok bu dere sadece kervan yoludur, Kışın kar yagmur sularınin birikdigi yer CATAL KAYA goludur ayni zamanda DAR GEÇIT dir , bu gölün üssünden atma taş köprü yola devam eder, Suyu 1000 adım olan degirmene gelen su bu dereye dokulmeden derenin kenarinda SAZLIK olan yerden kesip Ark yapip bu dereye düsurmeden dagin eteinden yol bouundan degirmene gider bu degirmene gelen su degirmenden çikar dereye gurer ama sadece degirmen suyunu alip calisdigi zaman olur, O degirmenin Adıda KUMPANYA değirmenidir ,Su değirmenden çıkarsa 100 adim gibi kumda gider ya kayıp olur yada şelaleden iner Catal.kaya gölüne dogru gider ve bu seferde orda Yani çatal kaya gölünde bent,te tutulup degirmen icin çoğaltılır, Bu dere kuru deredir ondan dolayı burayı yol olarak kullanmışlar, Bu göle girmeden , derenin doğusu Kiremitli mandira , batisi Çomlek topragi alinan yer ,Ve Yeşil Dağ ,
Buralari bir bir gezdim.bilirim usdam,

balkaya34

Kullanıcı
Yani bir akarsu var ise insanoğlu değirmen illa kurar üzerine o devirlerde. Lakin en önemli ayrıntı ise eşkiya işlerinde ki değirmenler mevzu olur ise yanlız tek blok kayalık bakılır. Öyle küçük kulübe kadar kaya olmaz.
Bu derede akarsu yok , kuru deredir,

Son düzenleme:

balkaya34

Kullanıcı
Balkaya biz ekip olarak bir turne yapalim yanina.boyle bitmez bu yerler. Kesif yapip noktalari koyalim . Omur yeterse bir iki tanesini alirsin. Digerlerinide babadan ogula toruna dogru vasiyet edersin. Sirasi gelen alir
Usdam eskiya belgeleri yazilisda çok hatali,Bazi yerleri minimum ibi gosdermiş ,Aslinda maksimum, Bazi maksimumlarida ninimum göstermiş,
Su bu dereye ancak.kis aylarinda yagmur karsuyu olarak iner, Baska yok,
Suyu 1000 adima gelen arkin 300 metre kadar usd tarafinda sari neselikden gelen yol da dereden gelir ama o dere buraya baglanmaz cunki onu sazlik ve su sazlikda Dereye inmeden degirmen argina girer ordaki degirmen STEVAN VE ANJELIKA nin degirmenidir , ama bu derede degil, suyu bu dereye dogru gelir ama dereye dökülmez,
Gelin usdam sizi bu alanda gezdireyim görün ALLAH ne verfiyse yer iceriz ,Sorun olmaz,
Kismet olursa bir iki tanesini alirsin demissin usdam Inanki hic gozumde yok,Benim ugrasım.hevesden ote gitmez ALLAH ın verdigi tüm nimetlere şükür , alsamda almasamda önemli degil ,Maksadim bu belgelerı Açığa çıkarmak.ve arkadaşların bunun pesini burakmasıni azda olsa saglamakdir, Gerisi inan umurumda olmaz,

Son düzenleme:

balkaya34

Kullanıcı
Bir alinti daha yapmak zorunda kaldım, Eskiyanin degirmenlerini anlatırken Mesela ,Derki 3 tarafini ana kayadan kesdik veya 2 tarafini ana kayadadan kesdik der ,Isde yazan.kisilerin Degirmen nasil olur bunu bilmediğinden böyle yazarlar, Hic bir degirmen ana kayadan kesme degil ve zaten olmaz Duvar olmasi şart ,Ama Dagdan kesmedir, Yani arkasını daga verir ve su argı dag tarafindan iner bente girer ve yükseklikden Su debisinin yukselmesini saglar, Yoksa ana kayadan kesme olmaz ,Duvarsız hele hiç olmaz, Ana dagdan derse o zaman dolgu olmadığı anlaşılır, mesele budur ,

balkaya34

Kullanıcı
@TRUVA Usdam burda aldigin kadar al geri kalanida senden sonrakilere vasiyet et demissin , Benimkiler bu işi sevmiyor vede bana kızıyorlar ,birak bu isi diyorlar , İsdersen yerleri bulun aldığınız kadar alın kalanida sizinkilere vasiyet ,Ben sadece bir hain çetenin yapdigi isaretlerin resmini çekiyorum, Hal budur usdam, Selamlar,

balkaya34

Kullanıcı
Kulube kadar kaya dediğiniz kaya Degirmenin Havlu duvarindaki kayadır ,resmin sag tarafina dogruda degirmenin harabesidir, Duvar net göründügü için duvarı resimledim Sag tarafda çalılar kapatmış, Yani degirmenin harabesinden kalıntılar onlar,

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
Selam degerli usdam,
Bu derede 2 egirmen var ,Birisi suyu 1000 adimdan gelen degirmen ,Bu Degirmen ile mesafesi yaklasik 500 vrya 600 metre gelir, Bu derede su yok bu dere sadece kervan yoludur, Kışın kar yagmur sularınin birikdigi yer CATAL KAYA goludur ayni zamanda DAR GEÇIT dir , bu gölün üssünden atma taş köprü yola devam eder, Suyu 1000 adım olan degirmene gelen su bu dereye dokulmeden derenin kenarinda SAZLIK olan yerden kesip Ark yapip bu dereye düsurmeden dagin eteinden yol bouundan degirmene gider bu degirmene gelen su degirmenden çikar dereye gurer ama sadece degirmen suyunu alip calisdigi zaman olur, O degirmenin Adıda KUMPANYA değirmenidir ,Su değirmenden çıkarsa 100 adim gibi kumda gider ya kayıp olur yada şelaleden iner Catal.kaya gölüne dogru gider ve bu seferde orda Yani çatal kaya gölünde bent,te tutulup degirmen icin çoğaltılır, Bu dere kuru deredir ondan dolayı burayı yol olarak kullanmışlar, Bu göle girmeden , derenin doğusu Kiremitli mandira , batisi Çomlek topragi alinan yer ,Ve Yeşil Dağ ,
Buralari bir bir gezdim.bilirim usdam,
Güzel abim biz senle niye anlaşamıyoruz? Yada ben arapça mı yazıyorum? 🙃🙃🙃
Akarsu yatağı karsuyu yatağı dere göl göle bunlar illaki faal demek değildir. Zaten çoğu kurudur ve yaz kış su bile görmez. Biz sana illa akan suyu bul demedik ki sadece bir zamanlar akan suyun yatağıbı bul dedik. Demek istediğim eski su yatağıdır. Gölün köprüsünü napalım biz. Çoklu değirmende biri buğdaycıdır biri çavdarcı biri siesci biri mısırcı yani sıralı değirmende hepsi buğday unu üretmez. Hepsinin kazancı zenginliği birbirinden oranla farklıdır zaten.

balkaya34

Kullanıcı
Güzel abim biz senle niye anlaşamıyoruz? Yada ben arapça mı yazıyorum? 🙃🙃🙃
Akarsu yatağı karsuyu yatağı dere göl göle bunlar illaki faal demek değildir. Zaten çoğu kurudur ve yaz kış su bile görmez. Biz sana illa akan suyu bul demedik ki sadece bir zamanlar akan suyun yatağıbı bul dedik. Demek istediğim eski su yatağıdır. Gölün köprüsünü napalım biz. Çoklu değirmende biri buğdaycıdır biri çavdarcı biri siesci biri mısırcı yani sıralı değirmende hepsi buğday unu üretmez. Hepsinin kazancı zenginliği birbirinden oranla farklıdır zaten.
Eyvallah usdam ,Anlaşamadığımız bir sey yok, Ben gördüğümü anlattım,Uyar uymaz mesele degil ,Canınız sağ olsun , Mesele degil.

Üst Alt