Sart harabeleri | Define işaretleri ve anlamları

Sart harabeleri

MAMİ

Kullanıcı
Katılım
6 Mayıs 2013
Mesajlar
209
Beğeni
512
Puanları
93
Konum
MANİSA
Sardes (Sart) Salihli yakınlarında, bugünkü İzmir-Ankara yolu üzerinde, Manisa'ya yaklaşık 62 km uzaklıkta bulunan Sart, antik çağda Lidya Krallığının başkenti olması ve tarihte ilk altın paranın basıldığı yer olmasıyla ün yapmıştır. Arkeolojik kazılar sonucunda, başta Artemis Tapınağı, Sinagog, Cimnazyum başta olmak üzere altın arıtımevi ve mermerli cadde kenarındaki dükkanlar ile Artemis Mabedi yakınındaki küçük kilise gibi birçok eser ortaya çıkarılmıştır.
Sart Ören Yeri, Hıristiyanlığın ilk çağlarına ait Ege Bölgesinde bulunan yedi kiliseden Sart Kilisesinin bulunduğu yer olarak da yoğun bir biçimde ziyaret edilmektedir. Yine Sart ören yerinde İzmir-Ankara yolunun kuzey kenarında bulunan Sinagog, türünün Anadolu'daki en eski örneklerinden biri olması ve M.S. III. yüzyılda, Sart'ta bir Musevi cemaatinin varlığına işaret etmesi bakımından önemlidir. Sart , Gediz vadisi içinde, Bozdağ'ın kuzey etekleri üzerindeki yalçın kayalıkta kurulmuştur. Güçlü surlarla çevrili sitalde krallık sarayı ile öteki resmi binalar olduğu anlaşılmaktadır. Aşağı kent stadelin batı ve kuzey etekleri üzerindeki geniş alanda kurulmuştur. Kuzeyde saptanan kireç taşından anıtsal teras duvarları bu yörenin Lidyalılar açısından önem taşıdığına ve resmi karakterine işaret eder; ancak bunlar günümüze yalnızca parçalar halinde kalabilmiştir.
Ekonomik etkinlikler daha çok batı yakada, kenti bu yönde sınırlayan Paktalos (Sart) çayı yöresinde toplanmıştır. Altın arıtma atölyeleri, mücevherci dükkanları ve pazar yeri hep bu taraftadır. Halka ait konutlar oldukça sade ve yoksul görünümlüdür. Taş temel üzerinde yükselen kerpiç duvarlar sazdan bir damla örtülüydü. Çok basit türde tek hücreli olarak inşa edilmişlerdir. Boyutları 8.00*3.20m civarında olan hücreler dikdörtgen planlıdır. İç bölünme ev halkınıın gereksinimine göre ayarlanmıştır ancak arada belirgin bir bölme duvarı da yoktur. Tavana asılan bir perde benzeri bir şeyle bölme sağlanmıştır.
İçerde kiler bölümü ile ocak ve fırına yer verilmiştir. VI. yy'ın ikinci yarsında konutların duvarları dıştan boyalı kabartmalarla süslü, pişmiş toprak levhalarla kaplanmaya, çatılar da kiremitle örtülmeye başlanmıştır. Sardes aşağı kenti önceleri sursuzdu. VII. yy'ın ilk yarısı içinde Kimmerler'in yağmalarına sahne olan Sardes, VII. yy'ın ikinci yarısı içinde 20 m kalınlığında ve yüksekliği 10 m'yi aşan bir surla çevrilidir.

Sardes antik kentinde bulunan başlıca tarihi yapılar şunlardır:
Akropol,Gymnasium,Artemis Tapınağı,Kilise,Hamam,Mahkeme Binası,Evler,Mezarlar,Bintepe

Sart Harabeleri'ne Nasıl Gidilir?
Salihli'den hareket edenlerin izleyeceği yol şudur:
Salihli-Sart-Sart içinden geçen asfalt yolun sağında ve solunda harabeleri görebilirsiniz.Yolun sağ tarafında Sardes Antik Kenti,yolun sol tarafında Artemis Tapınağı vardır.
İzmir'den hareket edenlerin izleyeceği yol şudur:
İzmir-Turgutlu-Ahmetli-Sart-Sart içinden geçen asfalt yolun sağında ve solunda harabeleri görebilirsiniz.Yolun sol tarafında Sardes Antik Kenti,yolun sağ tarafında Artemis Tapınağı vardır.

sol tarafında Sardes Antik Kenti,yolun sağ tarafında Artemis Tapınağı vardır.


SA...Aşağıda kendi çektiğim fotolar var...Bence gezilmesi gereken arkeolojik yerlerden birisi...Yolu düşenlerin görmesini tavsiye ederim...











































 

FENERLi

Super Moderatör
Kullanıcı
Katılım
9 Aralık 2012
Mesajlar
1,727
Beğeni
2,007
Puanları
113
Konum
istanbul
Cevap: Sart harabeleri

Paylaşım için teşekkürler,fotoğraflar içinde elinize sağlık.
 
Üst