Tepeler Doğal Mı ? | Sayfa 2 | Define işaretleri ve anlamları

Tepeler Doğal Mı ?

osi

Kullanıcı
Katılım
17 Mayıs 2013
Mesajlar
646
Beğeni
1,538
Puanları
93
Konum
ankara
aynen hıtıtlı usta aslında cok sey fark eder sız gene ustaların fıkırlerını degerlendırın kacak kazıdan uzak durun sız ve sevdıklerınız ıcın
 

Turkia

Kullanıcı
Katılım
22 Nisan 2013
Mesajlar
223
Beğeni
160
Puanları
43
Gidip Kendi Gözlerimizle Görüp Yerisin De incelemek Gerek .. O Zaman Da Cubuk Gpr yi Deneriz Orada :)
 

komana

Ali Doğan Usta
Kullanıcı
Katılım
15 Eylül 2013
Mesajlar
3,066
Beğeni
9,752
Puanları
113
Yaş
55
Konum
Comana Pontica
Bu alanlarda yapılacak tek şey bilimsel arkeolojik çalışmadır.
Bize düşen ise sadece gezmek ve bu çalışmaların sonuçlarını ilgili müze veya fakültelerin bültenlerinden takip etmektir.
Allah a emanet olun.
 

Turkia

Kullanıcı
Katılım
22 Nisan 2013
Mesajlar
223
Beğeni
160
Puanları
43
Herkesin Düsünce Fikirleri Farklıdır Saygı Duymak Gerek ..

Bu alanlarda yapılacak tek şey bilimsel arkeolojik çalışmadır.
Bize düşen ise sadece gezmek ve bu çalışmaların sonuçlarını ilgili müze veya fakültelerin bültenlerinden takip etmektir.
Allah a emanet olun.
 

cantar

Kullanıcı
Katılım
27 Ağustos 2012
Mesajlar
8,795
Beğeni
11,115
Puanları
113
turkıa kendini özlettin gelişinle paylaştığın konu çok güzel ama işi hem zor hemde cezası ağır tumulüs oldukları bir gerçek erkek ve kadınlar için yapılan tumulüsler birbirlerinden farklı birisinin tepesi sivri diğerininki yayvan yayılmış bir şekilde olur höyükler yüksek yerler olan yaşam alanlarının zamanla veya toprakla kaplanması oluşumudur...
Tümülüs ile Höyük bazen birbirleri yerine kullanılabilmektedir. Arasındaki temel fark , tümülüsler mezar yerlerinin , höyükler ise yerleşim yerlerinin zamanla toprak, kum ile örtülmesi sonucu oluşur.
Tümülüs latince kökenli bir kelime iken , Höyük Türkçe bir kelimedir
Tümülüs (tr: veya Kurgan) bir sözcük olup (çoğulu tümüli), bir mezar ya da mezarlık içeren, toprak yığılarak oluşturulmuş tepeciklere verilen addır. Höyük ve kurgan (Orta Asya'da) da denilen tümülüs yapma geleneğine sahip ulusların sayısı fazla değildir. Bunlara en çok 'da, 'da, 'da, 'da ve 'da rastlanır.

'ın mezarları bu şekildedir. Trakya'nın en görsel anıtları tümülüslerdir. Trakya'nın tek düze doğal yapısını süsleyen ve ona bir hareketlilik getiren tümülüslerin tam bir envanteri çıkartılmamıştır. Genel olarak mezarın üzerine yapılan her türlü yükselti tümülüs olarak adlandırılsa da, yapıldıkları döneme, tepenin ve mezar odasının biçimine, niteliğine, ölünün gömülüş şekline göre mezar tepelerinin değişen geniş bir çeşitlenmesi vardır.

Mezarın yerini bir tepe ile belirleme geleneğinin bilinen ilk örnekleri Avrasya steplerinde, MÖ 4. binyılın başlarına aittir; kurgan olarak da adlandırılan bu mezar tepelerinin altında, ölü basit bir çukur ya da ahşap bir odaya yerleştirilmiştir. Bu geleneğin, steplerden gelen etki ile, Trakya'ya ilk olarak MÖ 3. binyıl içinde girdiği bilinmektedir. Trakya'nın Tunç çağ mezar tepeleri, daha sonraki dönemlerin tümülüslerine göre daha basık ve yayvan, çoğu kez de 2-3 m yüksekliğindeki tepeciklerdir; ancak Bulgaristan' da ender olarak yüksekliği 7 metreyi bulanlar da vardır. Tepelerin dolgularının toprak değil taş oluşturduğundan, bunlan " " olarak tanımlamaktayız. Bu tür mezar tepelerinde ölü, tepenin altındaki bir çukura, ve çoğu kez uzun olarak yatırılarak gömülmüştür. Tepenin değişik kesimlerinde münferit mezarlara da rastlanır. Taşlıtepeler tek olabilecekleri gibi, bazen tümülüs mezarlığı gibi, sayıları 30'u bulan topluluklar da oluşturabilir.

İlk 'dan itibaren mezar tepeleri daha sivri ve konik bir biçim almış, dolgularında taş ile birlikte killi toprak da kullanılmıştır. Demir Çağı'nın ilk kısmına tarihlenen mezar tepelerinde gene ayrı bir mezar odası yoktur; ölü toprağa açılmış ve ahşap ile kaplanmış bir odanın içine yatırılmıştır. Orta Demir Çağı'ndan itibaren mezar odası ya da taş lahidi olan gerçek tümülüsler görülmeye başlar. Bu tür tümülüsler için genellikle uzaktan görülebilen sırt ve yamaçlar tercih edilmiştir İkili ya da üçlü tümülüsler yaygın olmakla birlikte, tümülüs mezarlığı şeklinde sayıları dokuz ile otuzaltı arasında değişen gruplara da rastlanmaktadır. toplu tümülüs mezarlıklarının, daha eski bir kutsal alanın üzerinde yer aldığı görülmektedir.

'deki 'in tümülüsü ile 'ndaki tümülüs Anadolu’nun bilinen en büyük tümülüsleri arasında yer alır. ait tümülüsler de olmakla birlikte tümülüs yapımı daha çok 'da önem kazanmıştır. Aynı bölgede 100 Lidya tümülüsüne rastlanmıştır. Anadolu'nun en büyük tümülüsü olan Alyattes’inkinde 16 tonluk taş bloklar kullanılmıştır. Şamanist Türk ve Moğol boylarında ayrıca, Dünya Dağı’nı temsilen, “oba” adı verilen, taş yığınlarından kurgan (yapay tepe) oluşturma geleneği çok yaygındır.
Tümülüsler üst düzey kişiler için yapılmış anıt mezarlardır. Ağırlıklı olarak tek gömü yapılır.(İstisnalar hariç).Höyükse üst üste yapılan yerleşimlerdeki zamanla oluşan tepeliklerdir. tümülüslerde tuğla küp kırıklarına rastlanmaz çünkü tepe yapaydır. Yani mezar odası yapılıp gömü gerçekleştikten sonra değişik bölgelerden getirilmiş topraklarla çakıl ve ufak çapta kayaların harmanlanmasıyla yapılan karışımla kapatılır.Bu anlaşılabilecek en basit ifadesi.Detayına girecek olursak sayfalar sürer.
tümülüsler sit alanlarıdır dedektörle kazma kürekle sakın ama sakın tümülüs gezmeye kalkmayın ve tümülüsler birinci dereceden sit alanı sayıldığı için izin almak imkansızdır..
fotoraf0040.jpg
 

DRAGON-34

Kullanıcı
Katılım
4 Şubat 2014
Mesajlar
529
Beğeni
433
Puanları
63
cantar ustam verdiğin bilgiler için sağol birtakım tümülüs görünümlü mezarlar var üzerlerinde iki üç dört mezarlar var kenarları taş bloklu üstleri kapaklı bu yığmalarda hiç taş yok sanki elenmiş toprak yığılmış .Tümülüslerde taş yığma var ayrıca tek taşlardan örülü mezar odası bulunuyor çoklu mezar olan tepeciklerin dönem ve özelliği nedir bilgin varmı veya bilgisi olan arkadaşlardan cv bekliyorum
 

cantar

Kullanıcı
Katılım
27 Ağustos 2012
Mesajlar
8,795
Beğeni
11,115
Puanları
113
öyle olsun bilader demekki toprağın altındaki yapıları gördünüz ....
 
Üst Alt