evet arkadaşlar zurnanın zırt dediği yer,toprak altı işaretlere hoş geldiniz
ne yazıkki günümüzde definecilerin büyük bir bölümü toprak altı işaretler hakkında yeterli bilgiye sahip değiller. bu yüzden bu konuyu derinlemesine işlemeye karar verdim. yaklaşık 5 yıllık ar-ge çalışmalarım sonucunda edinmiş olduğum bir çok bilgiyi sizlerle paylaşacağım.
zemin altı işaretleri mantık bakımından yüzey işaretlerine nispeten farklılıklar gösterir. aynı zamanda çözümleride karmaşıktır.
ilk olarak işaretlerin fiziki yapısını ve çözümlerini ele alalım.
TOPRAK ALTI İŞARETLER NELERDİR?
ilk aklımıza gelen elbette kayadan taştan yapma figürler fakat zemin altında bundan daha fazlası ile karşılaşmak mümkündür.
kilden yapılmış işaretler:kil katmanı,pişmiş kilden figürler,toprak içinde hat şeklinde giden renkli kil, 1cm kalınlığında macun kıvamında kilin katmanlar arasına uygulanması sınırı belirlemesi,killi kemerler.
cüruflar: cüruflar hafif ve kuru kalabilen bir malzeme olduğundan çoğunlukla mahzenlerin tabanında kullanılmıştır. bi nevi su yalıtımı yaparlar. yumruk büyüklüğündeki cürufların mahzen tabanlarında kil ile karışık bir şekilde geniş bir alana uygulandıkları görülmüştür. aynı zamanda kazıya ilk başlanıldığında cüruflar bir hat şeklinde gömüye giden yolu işaret ederler.ufaltılmış cüruflar elenmiş toprak ile karışık bir şekilde gömüye yakın olan dolgu kayaların üzerinde de bulunurlar. günümüzde de demir cürufların kullanım alanı oldukça yaygındır.bunlardan bazıları; yol, köprü, depolama alanı, drenaj kanalları vb. yapımında,dolgu malzemesi ve bağlayıcı olarak, deniz dolgusu olarak, arazi ıslahında, demir yolu vb.alanlarda.
odun kömürü: odun kömürü,gömüye giden yolda iz olarak kullanılır. toprak içinde ufak parçalar halinde ince bir hat şeklinde yol alır. kömür tozu ile kilin karışımından yapılmış macun kıvamındaki siyah malzemenin tünel duvarlarında ve elenmiş toprak içinde hat şeklinde yön belirlemek için kullanılmıştır.
kanallar: kanallar bazı tünel duvarlarında sıkça görülürler. bu yüzden kazıda muhakkak ana kayaların yüzeyleri temizlenmelidir. yönünüzü kaybettiğinizde ilk bulmanız gereken yine kanallardır çünkü kanallar yerleşik kayaya yapılırlar ve asla kaybolmazlar. zemin altındaki kanallar ince ve uzundur bu yüzden kayaların yüzeyine dikkatli bakılmalıdır.
kayadan yapılmış işaretler: en heyecan verici bölüme gelmiş bulunmaktayız
kayadan yapılmış figürler gömü alanında işaret olarak sıkça kullanılmıştır.bu figürler sırasıyla geometrik şekiller(kare,dikdörtgen,ÜÇGEN,baklava dilimi) hayvan figürleri;(kablumbağa,domuz,kartal,kertenkele,BALIK) maket taşlar,kol kalınlığında ve boyutunda sokma kayalar,baltacık taşları,insan figürleri,sahte işaretler ve sahte kapılar.
şimdi bu işaretlerin tam detaylı anlamlarını yazmak isterdim fakat bu bir kitap olurdu ve o kadar yazacak zamanım yok
yinede sizler için bir kaç işaretin çözümünü anlatayım.
öncelikle hiç bir işareti kırmayın! kırdığınız an kaybettiğiniz andır.sahte işaretler çoğunlukla kilden yapılmıştır. sarı kök boyalı işaretlere sıkı sıkı sarılın. siyah boyalı işaretler kapıya en yakın işaretlerdir.bu işaretler genelde hayvan figürleridir. maket taşları iyi inceleyin çünkü kazı istikametinizde maket taşın çok daha büyük boyutlarda orjinalini göreceksiniz. yukarda bahsi geçen işaretlerin bir bölümü bir arada çıkarlar. bazen tek bir işaretin bir çok anlamı vardır. bu biraz kafa karıştırır.bu yüzden çok iyi mantık yürütmek gerekir. mesela üçgen büyük bir kayaya denk geldiyseniz mutlaka devamında kapıya çıkarsınız fakat bu üçgen kayanın yanında bir hayvan figürü varsa devamında mutlaka yön değiştiren bir dolgu tünele çıkarsınız.
daha nice detaylar,sırlar ve çözümler ilerki zamanlarda inşallah sizlerle paylaşacağım. bu çalışmalarımın tamamı mahzenler içindir. mezarlar bilgim dahilinde değildir.
asla kaçak kazı yapmayın. en büyük hazine SAĞLIKTIR!