YARIN MÜBAREK RAMAZANIN BAŞLANGIÇI; | Define işaretleri ve anlamları

YARIN MÜBAREK RAMAZANIN BAŞLANGIÇI;

nik

USTA
Super Moderatör
Katılım
16 Şubat 2016
Mesajlar
694
Beğeni
2,371
Puanları
93
Yaş
49
YARIN MÜBAREK RAMAZANIN
BAŞLANGIÇI;

Bir kaç kısa bilgi;

Ramazan 2023 (ülkemizde ). Başlangıç:23 Mart Perşembe.
21 Nisan Bitiş:Cuma.

2023 ilk oruç ne zaman?
Hicri takvime göre belirlenen dini günler her sene miladi takvime göre 11 gün önce kutlanıyor. Ramazan ayı 2023 yılında Mart ayına denk geliyor. 23 Mart günü başlayan oruç 20 Nisan günü son bulacak. 21 Nisan ise Ramazan Bayramı'nın 1. günü.1 gün önce


2o23 Ramazan Bayramı Ne Zaman?.
İşte, Ramazan Bayramı 2023 tarihleri: Ramazan Bayramı Arifesi: 20 Nisan 2023 Perşembe. Ramazan Bayramı 1. Gün: 21 Nisan 2023 Cuma.

Kurana göre oruç kaç gün?

Kur'ân-ı Kerim'de oruç, gün olarak değil, ay olarak farz kılınmıştır. Yirmi dokuz, yahut otuz gün denmemiş, Şehr-i Ramazan (Ramazan ayı) diye buyrulmuştur. "Oruç sayılı günlerdedir. Sizden her kim o günlerde hasta veya yolcu olursa, tutamadığı günler sayısınca başka günlerde oruç tutar.

Ramazan kaç yılda bir 29 çeker?

Hicri takvim bir Ay takvimi olduğu için bir yılın uzunluğu, miladi takvimden 11-12 gün daha kısadır. Bunun sonucu olarak Ramazan ayı her sene miladi takvimde öne kayar. Yaklaşık olarak her 32 senede bir, Ramazan ayı aynı tarihlere denk gelir.

30 gün oruç tutmak şart mı?

Ramazan ayı bazı yıllarda 29, bazı yıllarda da 30 gün olmaktadır. Ramazan ayı 29 gün olduğu zaman oruç yine tamdır. Çünkü farz olan, Ramazan ayının tamamını oruçlu geçirmektir. Bu sebeple; Ramazan ayının 29 gün olduğu yıllarda tutulan orucun eksik olması sözkonusu değildir.

1,gün oruç tutmazsak ne olur?

Dolayısıyla bir günün orucundaki bozukluk, diğer günün sıhhatine engel olmaz. Bu itibarla Ramazan orucu tutmaya başlayan bir kimse daha sonraki günlerde mazeretsiz olarak oruç tutmaktan vazgeçerse, sadece tutmadığı günlerin orucunu kaza etmesi gerekir, keffâret gerekmez.

Neden bayram günleri oruç tutulmaz?

Ramazan bayramının sadece birinci gününde ve kurban bayramının dört gününde oruç tutmak yasaktır (Mevsılî, el-İhtiyâr, I, 395-396). Bu günlerde oruç tutmanın yasak oluşunun nedeni, bayram günlerinin yeme, içme ve sevinç günleri olmalarıdır.

Oruç bozulunca 61 gün tutmazsak ne olur?

Yani Ramazan orucunu bozan kişinin 61 gün oruç tutmasıgerekmektedir. Buna da gücü yetmeyen kişi, 60 fakiri bir gün ya da bir fakiri 60 gün doyurur. Bu kefaretin yanında ayrıca, tövbe edilmesi ve bozulan orucun da kazası gerekir (Merğînânî, el-Hidâye, II, 261-262).


İmam Nevevî -Allah ona rahmet etsin- şöyle demiştir:

"Rasûlullah -sallallahu aleyhi ve sellem-, dokuz yıl Ramazan orucunu tutmuştur.Çünkü Ramazan orucu, hicretin ikinci yılının Şaban ayında farz kılınmıştır. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- ise hicretin onbirinci yılının Rebiül-Evvel ayında vefât etmiştir."

Yine bu konuda Şeyhuslislâm İbn-i Teymiyye'nin -Allah ona rahmet etsin-"Mecmû'ul-Fetâvâ"; c: 2, s: 2 adlı eserine bakabilirsiniz.


Tek bir gün oruç tutulur mu?

Resul-i Ekrem (s.a.s.), “Sizden hiç kimse Cuma günü oruç tutmasın. Ancak bir gün önceden veya sonradan oruç tutuyorsa, bu takdirde Cuma günü de oruç tutabilir.” (Ebû Dâvûd, Savm, 50) buyurmuştur. Cuma günü kazaya kalan farz veya adak gibi vacip bir oruç tutmakta sakınca bulunmamaktadır.

Cünüplük oruç tutmaya engel değildir. İster cünüp olmayı gerektiren hâl, oruca başlanmadan gerçekleşmiş olsun, ister ihtilam olma gibi orucu bozmayan bir sebeple oruçlu iken gerçekleşmiş olsun fark etmez. Ancak cünüp olan kişi, bir an önce yıkanıp temizlenmelidir. Cünüp iken üzerinden bir namaz vakti geçmemelidir. Guslün bir namaz vaktinden daha fazla süreyle ertelenmesi günahtır. Çünkü geciktirilirse namaz terk edilmiş olur (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 372).

Sahur yapıp oruç tutmazsak ne olur?

Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.

30 gün oruç tutmazsak ne olur?

Ramazanda mazeretsiz oruç tutmamak haramdır, büyük günahtır. Önce, tutulmayan oruçlar için tevbe edilir. Sonra gününe gün, yani kaç gün tutulmamışsa o kadar gün kaza orucu tutulur. Bir kimse, Ramazan ayında 30 gün oruç tutamasa, tutamadığı gün kadar kaza orucu tutar.

Sahuru kaçırınca ne yapmalı?

Sahura kalkamamak oruç tutmamak için mazeret değildir. Sahura kalkamayan sabahleyin oruca niyetlenip oruca devam etmelidir. Ancak sahur yapmadan oruç tutmaya takat getiremeyeceği için oruç tutmayanlar ramazandan sonra bir gün olarak kaza eder. keffaret (61 gün oruç)gerekmez.

Yüce Allah cc hepimizin orucunu kabul etsin amin inşallah.

Hayatta en değerli hazine sevgidir.
 

Roni

USTA - KÂŞİF
Super Moderatör
Katılım
2 Nisan 2015
Mesajlar
3,419
Beğeni
9,664
Puanları
113
Konum
Doğadayım
Bugünlerin ipini çeke çeke ipin sonuna Ramazan-ı Şerif’in de başına vardık hamdolsun. Rabbim dolu dolu yaşamayı, yaşadıkça nefs zulmünden kurtulmayı bizlere ümmet olarak nasib etsin İnş’ALLAH. Cümlemize hâyrlı olsun İnş’ALLAH. 🤲🤲🤲
 
Üst