Ustam madem siz ince ayrıntıya dikkat ettiniz ben size işin asliyetini izah edeyim. Belki bir yerde hem size hemde bu mesajı okuyan arkadaşlara faydalı olur.
Bu hususta
@ADIYAMAN ustamıza ince bir detay vermiştim. Maş’ALLAH anlatımdaki ayrıntıyı fark edip doğru ve yerinde cevap verdi. Başkaları nedenini hiç sormadı. Şayet sorsaydı izah ederdim.
Bu işlemi bizzat yazılı belge olarak not edilmiş anlatımı dinlerken kaydettim. Bu tür yerlerde ve toprağın hızla aşınacağı yerlerde bi engebe kavisleme veya tonajlı kaya ile engel atılır. Kayalık alana sahip derelerde ise bu direk sabitliğini koruyabilecek kilit kayalar ile yapılır ve öncesine bir kesme kavis verilir. Bu hem suyun hızını kesmektir hem yön değiştirmektir hemde ana noktanın zarar görmesini minimuma indirmektir. Aksi halde bin yıllık bir kaya gömüsünde suyun bin yıl boyunca kayaya işlediğini düşünürsek aşınma ile kayanın eriyeceği bariz ve kaçınılmaz olur. Astronomik hesaplardan sonra en mükemmel ve hassas hesaplamalardan biri de budur.
Bir diğer önemli keşif hamlesini de dile getireyim deyinmişken. Kendi konum üzerinde anlatayım. Bu derede sık sık oyuk havuzlar soruldu bu havuzların yani kazanların en doğru olanını nerden biliyor veya anlayabiliriz gibi yorumlar geldi. İşte bu kavislemelerin ve suyun düşme yatağında çift kanal yatak halde oyulmuş şekilde inilerek verilmişse işte bunlar doğru noktalardır. Bu noktalarda kaya gözlemlenmeli ve en ufak bitki analizi ile doğru nokta çözülebilir tespit doğrulanabilir. Kayalarda böğürtlen yaban inciri dut hayıt bitkisi zakkum çiçeği veya mezar çiçeği size ön ayak olacaktır. Umarım anlaşılır halde olmuştur.
NOT: imlâ hatalarım varsa, ki vardır kesin. Merak etmeyin sevmeyenlerim bulur düzeltir.