bu belgeyi bilen varmı | Sayfa 5 | Define işaretleri ve anlamları

bu belgeyi bilen varmı

A21MEDLi

Vip Üye
Katılım
11 Eylül 2011
Mesajlar
4,008
Beğeni
9,182
Puanları
113
Cevap: bu belgeyi bilen varmı

Bu belgedeki pitogramlara sanat tarihi perspektifiyle bakılırsa şunları eklemek mümkün. Pitogramların bir çoğu dinsel sembollerden etkilenerek çizilmiş. Bazılarına çeşitli semboller eklenerek farklı bir anlam yüklenmiş. Çeşitli amaçlar için kullanma ihtimalleri çok yüksek olan bir belge. Çizimdeki tasarım gelişi güzel yapıldığı için bir kopya olması yüksek ihtimal. Metin ustanın belirttiği ay kadını simgeler demesi yerinde doğru bir yorumdur. Ay, sümerlerden başlayıp anadoludaki uygarlıklarda dişiliğiğ sembolize eder. Ay tanrıçası sibele dir romalılarda. Eğer herhangi bir antik çağ mezarında ay işareti vaarsa bu demektirki mezarda yatan kadındır.
Örnek olarakta gamalı haç var. Gamalı haç orta asya dolaylarında sanatsal bir motif olarak kullanılmıştır. Romalılarda kullanmıştır. Romalıların hristiyanlığa geçiş döneminde güncelliğini kaybetmiştir. Anadoluda gamalı haç görülmez.

Şimdi bu belge için şöyle diyebilirim. Her kim bu pitogramları yaptıysa büyük ihtimalle ezoterik, gnostik amaçlı kullanmış. Defineyle alakası varmı. Bence yok. Ama elbette var deniliyorsa, o zaman akadaşlar fikirlerini yazsınlar.

sarpedon usta sakın yanlış anlamayın gamalı haçın anadoluda görülmediğini yazmışsınız,gamalı haçı siz görememiş ve okuduğunuz kitaplarda rastlamamış olabilirsiniz,
Diyarbakır surlarının dağkapı bölümünde surda gamalı haç bulunmaktadır.
örnek olması açıısndan,resmini ve arkeoloji tezini sunuyorum bilginize..




Dağkapı’da Gamalı haç
Kente egemen olmuş tüm devletlerin armaları Dağ Kapidadır.

Kapının sağında ve solundaki burçlarda, Bizans, Selçuklu, Arap ve Osmanlı kitabeleri yanında, çok sayıda hayvan, bitki, kartal, çiçek, güneş ve yıldız kabartmaları ile Arami’lerin güneş sembolü iken, bir zamanlar Nazi Almanya’sının lideri Hitler tarafından sembol olarak seçilmiş,
Sanskrit’lerin “mutluluğun sembolü” olarak kullandıkları Gamalı Haç’a kadar çok çeşitli armalar, kabartmalar vardır...(M.Mercan.Diyarbakır kapıları)

Dağkapıda gama haç simgesine rastlıyoruz.Bu M.Ö.2200-1400 yılları arasında bölgede yaşayan Aramilerin güneş sembolü olduğu sanılmaktadır



Fatma Kaya Diyarbakır’daki Roma mimari Yapıları.D.Ü.Arkeoloji böl.lisans tezi.2004.s.17
 
Son düzenleme:

Sarpedon

Kullanıcı
Katılım
12 Kasım 2012
Mesajlar
466
Beğeni
97
Puanları
28
Konum
Kuzey avrupa
Cevap: bu belgeyi bilen varmı

Amedli ustam. Arkeolojinin bölge ve coğrafyalara bakışı farklıdır. Arkeolojî literatütünde örnek ege bölgesi, marmaranın bir kısmına küçük asya denir. İç anadolu kapadakya ve galatia, akdeniz kilikya, pamfilya likya falan. Farklı bölgelerinfarki sınırları vardır.
Klasik arkeoloji bizşm için esas olan referans olan tarihtir. Klasik arkeolojide anatolien farklıdır. Güney doğu bölgesi yakın doğu arkeolojisine girer. Elamların, aramların, mitanilerin, hurilerin, medlerin, kasitlerin yurdudur oralar. Hind avrupa dil familyasının kültürünü taşıyan kültürel sembollerle karşılaşmak elbette doğru. O gamalı haçın orda olması. Normaldir. Grekler diyarbakıra amidia derdi. Amidia kıraç anlamına geildi gibi yukarı demektir. Her ne kadar bugün insanlarımız anadoluyu istanbul dışı yer olarak bilsede, antik çağda böyle değildi. Anadolu antik çağda dar cokta nüyük olmayan bir cğrafyaydı.
 
Üst Alt