muhterem kardeşim,
odaları tespit etmişsin. hayırlı olsun.gümüş olduğunu nasıl belirlediğini merak ettim.
tespitine göre ,odaları tünelsiz üstten açılarak kapatılmış olarakmı gördün.
bu durumda işçilik hakkındamı fikirlere gereksinim duyuyorsun, yoksa tespitim de yanılma ihtimalim olabilirmi diye fikir istiyorsun. selametle inşaallah.
Muhterem
@ikizceli ustam,
Mağden tespitini ben pirinç çubukla yapıyorum. 15-20 metreye kadar başarılı oluyorum. Hangi mağdene bakacaksam dil altına o mağdenden koyuyorum. Değerli üzerine gelince çarpı işareti yapıp durur, tam kapanma yapmaz. Pirinçle boşluk bakarken sağ çubuk bende yön verir, o yöne doğru giderim. Boşluk başlangıcında çarpı yapar, boşluktan çıkana kadar X bozulmaz. Burada önce boşluk tespitini pirinç çubukla yaptım. 4 cepheden işaretledim. Sonra işaretlediğim yerlerden bastonumla çizdim. Metreyle ölçtük, ne eksik ne fazla 4 er metre geldi. Sonra dil altına gümüş aldım, çizdiğim alanın içine girdim. 2 yerde,soldakinde çekim daha fazlaydı, X yaptı. Diğer hiçbir yerde X yapmadı. Çizgi dışana çıktım. Gümüşü araca bıraktım. Geri geldim Çizgi dışından tekrar pirinç çubukla boşluğu teyit ettim. Tekrar gümüşü dil altına alıp 2nci kontrolü yapıp emin oldum.
Evet ustam ben odaları tünelli olur tahmin ediyordum, lakin epey bakmama rağmen tünel tespiti yapamadım. Odaların bağımsız olduğunu düşünüyorum.
Kaya içine yapıldığını da sanmıyorum. Belki 1 veya 2 duvarı kayaya yaslanmış olabilir diyorum. Üstü de sağlam bir kapak taşıyla kapanmıştır diyorum amma 4 metre genişlik ve uzunluk beni düşündürüyor. Bu kadar büyük taşın olabileceği hususunda da tereddütüm oluştu. Bu nedenle işaretin olduğu taşı 4 cepheden 1 metre genişliğinde, 1.5 metre derinliğinde açıp durumu görüp değerlendirme yapalım hususunda mutabık kaldık.
Mavi ile işaretlediğim yer haricinde de dolgu tespiti pozitif çıkmadı. Tahminim burada giriş/kapı olabilir diyorum.
Siz kıymetli ustalarımdan, bu bilgilerin ışığında, giriş olarak nereyi tercih edelim? İçinde ne var ne yok artık 2nci plana düştü. Kas yaptırsa da burayı görmeye karar verdik ustam. Evet ustam işçilik olarak nasıl bir yol izleyelim?
Biraz uzun yazdım, hakkınızı helal edin.