bir zamanlar hitit, roma ve ardından da ermeni yaşamı sürülen son 130 yıldır ise TÜRKLERİN hüküm sürdüğü bir bölgede,,, derenin kuzeyden güneye doğru meyillendiği bölgede alt alta sıralı 2 km boyunca 4-5 tane kadar çeşme... bu çeşmelerin hepsi de derenin kenarına yapılma.
çeşmelerin bazılarında dikkat çekici emareler var. ben ilk önce derenin en altındaki çeşme ile yorum isteyeceğim ustalar.
alta resimlerini eklediğim çeşme oluk mevkisi denilen yerdeki dere boyundadır ve en alttaki çeşmedir. burada dere kuzey güney değil kavis alıp batıdan doğuya doğru akıyor. çeşme taşları üzerinde bir kaç oyma ve yalak (oluk) kenarında oyma bir daire bir çizgi toplam 3 oluğu var. toplam 3-4 kez olmak üzere ve yakın zamandada olmak üzere tamir gördü.
işaretler ve çeşmenin genel çevresini ekliyorum.
çeşmedeki işaretler
güney cephesinde çeşmenin 1 nolu oluğundaki oymadan yapılma bir daire ve dairenin doğusunda 3 cm solunda bir oyma çizgi var
çeşmenin kuzey oluğu üzerindeki murç izi
kuzey oluktaki yanyana kare ve yuvarlak oyma
biçimsiz oyma ve solunda şişlik olan yer
altta çeşmenin 5 metre güneyinin resimleri
güneyde 4-5 mt ilerde dikkat çeken bir kaya kütlesi ve üzerinde nizamsız yapılmış bir yuvarlak oyma var
çeşmenin güneybatısında 6-7 mt de kırılgan bir kaya ve kayaları biraz çekince içinden paslanmış kitabeyi andıran boyutta bir demir levha çıktı. paslandığından paramparça oldu.
çeşmenin güneybatısı
altta çeşmenin kuızeyinin resmi
çeşmenin doğusuna ait 2 resim
çeşmelerin bazılarında dikkat çekici emareler var. ben ilk önce derenin en altındaki çeşme ile yorum isteyeceğim ustalar.
alta resimlerini eklediğim çeşme oluk mevkisi denilen yerdeki dere boyundadır ve en alttaki çeşmedir. burada dere kuzey güney değil kavis alıp batıdan doğuya doğru akıyor. çeşme taşları üzerinde bir kaç oyma ve yalak (oluk) kenarında oyma bir daire bir çizgi toplam 3 oluğu var. toplam 3-4 kez olmak üzere ve yakın zamandada olmak üzere tamir gördü.
işaretler ve çeşmenin genel çevresini ekliyorum.
çeşmedeki işaretler
güney cephesinde çeşmenin 1 nolu oluğundaki oymadan yapılma bir daire ve dairenin doğusunda 3 cm solunda bir oyma çizgi var
çeşmenin kuzey oluğu üzerindeki murç izi
kuzey oluktaki yanyana kare ve yuvarlak oyma
biçimsiz oyma ve solunda şişlik olan yer
altta çeşmenin 5 metre güneyinin resimleri
güneyde 4-5 mt ilerde dikkat çeken bir kaya kütlesi ve üzerinde nizamsız yapılmış bir yuvarlak oyma var
çeşmenin güneybatısında 6-7 mt de kırılgan bir kaya ve kayaları biraz çekince içinden paslanmış kitabeyi andıran boyutta bir demir levha çıktı. paslandığından paramparça oldu.
çeşmenin güneybatısı
altta çeşmenin kuızeyinin resmi
çeşmenin doğusuna ait 2 resim
Son düzenleme: