Cevap: çubuklarla tesbit ve derinlik ölçme;
yerimizi belirledik,ilk aklımıza ,acaba ne kadar derin sorusu gelecek değilmi.
mezarsa `;
iki uzun taraflarını ayrı ayrı,neden? çünkü ,dışında olanı varsa gördük,yoksa ,içerde bir emare olup olmadığını öğreneceğiz.ya varsa...buda bazılarında 70 cm,bilhassa son dönem en çok karşılaşma ihtimali olanlarda 2m.ye de çıkar.ölçümde mezara hiç dokunmadan bunları bize verecektir.
zemin altı oda türü ise ,yine tünel giriş başlangıcını ,odaları ,varsa ceplerini ayrı ayrı ölçerek ,tünelin uzunluğundan
her noktanın derinliğine kadar vakıf olacağız.bu vesile ile işçiliğimizinde mahiyeti ortaya çıkmış olacak.
derinlik ölçme;
önce 15m kadar bir kablo.telefon veya bilgisayar ,yumuşak olması kullanımını kolaylaştırır.
bir ucunu birkaç cm.soyarak ,metal çivi civata vs. benzerini çıplak kısma sıkıca bağlayacağız.kullanıma hazır.
boşluk aldığımız yerin tam üstünde bir köşesine ,metali saplayacağız. kaya ise bir miktar toprakla sıkıştırınız. kablonun boş ucunu ,boşluk aldığımız yerin dışına doğru yatay uzatacağız.burada ,kabloyu uzattığımız kısmı kontrol ederek başka bir boşluk olmadığından emin olmalıyız.bazen odalar yan yana olur.dikkat edilmezse yanılgı olur.
elimizdekilerle kablonun üzerinde yürüdüğümüzde, tesbit ettiğimiz yerdeki tepkiyi aynen verecektir.bir noktada normale dönecektir. burayı birde tersi istikametinde ,yani boş uc kısmından bakarak kesinleştiriniz.yeni deneyenler kaçırmasın. normale döndüğü yer ile metal kısmın ara ölçüsü yerimizin derinliğidir.meyilli arazilerde dikine değil yatay çekinizki kot farkı yanıltmasın. tefarruatlı gibi görünsede ,en baba yerlerde bile,pratik yapmış biri için 10-15 dakikayı geçmez.
düşük enerjili kişilerde bu sistemi maalesef kullanamaz. bunuda not olarak düşüyor,hepinize saygılar sunuyorum.