- Katılım
- 20 Ekim 2014
- Mesajlar
- 419
- Beğeni
- 1,709
- Puanları
- 93
S.A.
Herkese merhaba
“Bir insanın eğitim düzeyi, sosyal konumu veya diğer meziyetleri, o kişinin iddialarına delil değildir. Bahsettiği konuda uzmanlık edinmiş kişinin sözlerine başkasından daha fazla ağırlık vermemiz doğaldır, ama bu uzman yine de iddialarına ispat getirmekle yükümlüdür. İddia sahibinin söylediklerine delil aramadan inanmak “bir bilen safsatası” olarak bilinir; kaçınılması gerekir”(alıntıdır)
Yukarıdaki sözler, aşağıda yazacaklarım için önümde çok büyük bir engeldir. Uzmanı olduğunuz konuda bile iddialarımızı ispatlamak zorundaysak, mesleğimiz dışındaki bir konuda, acaba nasıl hareket etmeliyiz ? Ensemizde boza pişirmek için, hatamızı, açığımızı kollayanlara karşın bir şeyler karalayamayacak mıyız? “ilim sahibi olmadan fikir sahibi olmaya” bende karşıyım. Peki ne yapmalıyız? Dersek; “Durum tespiti”ne devam diyeceğim. Biz gerçeklerden yola çıkalım, durum tespiti yapalım, gereken soruları soralım, konunun uzmanları cevaplasın.
Yazılarımı takip edenlerin artık ezberlediği soruyu sorarak başlayalım. “ Elimizdeki çubukları harekete geçiren şey nedir?” Konu içerisinde de işlemiştik ama kısa bir özet yapalım.
1. Maddenin yaydığı enerji veya ışınım,
2. Biyoenerjimiz,
3. Maddenin yaydığı enerji veya ışınım ile biyoenerjimizin birlikteliği.
1. maddenin yaydığı enerji veya ışınım hakkında biraz daha geniş bir söyleşi ve durum tespiti yapalım.
“Aşağıda yazılanlar, konu hakkında ansiklopedik bilgiler içermektedir. Çok kısa almama rağmen bazı kişilere sıkıcı gelebilir. İlgilenen arkadaşlar okur, isteyenler de atlayabilir.”
Kara cisim ışıması;
Evren'deki her cisim ya da parçacık, enerjisine ya da diğer deyişle sıcaklığına bağlı olarak belirli frekansta elektromanyetik ışık (foton) salar.
Herhangi bir cismin sıcaklığına bağlı olarak salınan elektromanyetik ışımadır. Elektromanyetik ışınma, oluşma tarzına göre iki gruba ayrılır. Isıl (termal) yansıma ve termal olmayan yansıma. Termal yansımaya kara cisim ışıması (yansıması) da denilmektedir.
Siyah cisim ışıması:
0 kelvin (-273,15 C) sıcaklığın üzerindeki bütün cisimler ortama ısı yayarlar. Her cisim mutlak sıfırın üstündeki her sıcaklıkta ışıma yapar, fakat bu ışımanın şiddet ve frekans dağılımı cismin detaylı yapısına bağlıdır. Işımanın anlaşılabilmesi için ışıma yapan cismin özelliklerinin belirlenmesi gerekir.
Isıl ışınım:
Sıcaklığı mutlak sıfırdan büyük olan maddelerin elektromanyetik dalga yaymasıdır. Isıl enerjiyi, elektromanyetik enerjiye çevirmeyi temsil eder. Isıl enerji, maddedeki moleküllerin ve atomların rastgele hareketindeki kinetik enerjisinden meydana gelir. Mutlak sıfırdan büyük olan tüm maddeler birbiriyle etkileşim içinde olan ve kinetik enerjisi olan parçacıklardan oluşur. Elektromanyetik ışınımın dalga boyu dağılımını sıcaklık belirler.
Sıcaklığı – 273 ºC üzerinde olan tüm maddeler infrared ışını yayarlar. Örneğin insan vücudunun sıcaklığı ortalama 36 ºC olup, 10 mikrometre dalga boyunda infrared ışını yaymaktadır.(kızıl ötesi)
Elektromanyetik Dalga Çeşitleri:
Radyo dalgaları -Televizyon dalgaları : Ses ve görüntünün iletildiği dalgalar.
Mikrodalgalar: Mikrodalgalar uzun mesafeli bilgi aktarımında kullanılabilen elektromanyetik dalgalardır. Mikrodalgalar yağmur, kar, sis ve kirli havanın içinden geçebilir. Bu yüzden iletişimde kullanılırlar.
Görülebilir ışık dalgaları : Dalga boyu 400 nm ile 700 nm arasında olan elektromanyetik dalgalar görülebilir ışık dalgalarıdır. Görülebilir ışık dalgaları, elektromanyetik spektrumunun çok küçük bir bölümünü oluşturur. Güneşten Dünyaya ulaşan enerjinin bir kısmı görünür ışık olarak gelir. İnsan gözü ışığı farklı renklerde algılar.
Ultra-viole ışınları: Güneş kaynaklı olan ultraviole ışınlarının dalga boyları 60 nm ile 400 nm arasındadır. Ultraviole ışınlarının canlılar üzerinde hem yararlı hem de zararlı etkileri vardır. Kemik gelişimi için çok önemli olan D vitamininin vücutta kullanılabilir hâle gelmesi için vücudun Güneşten gelen ultraviole ışınlara ihtiyacı vardır. Vücut bu ışınlara fazla maruz kaldığında ise yanıklara, kırışıklıklara ve ilerleyen safhalarda cilt kanserine neden olabilir.
X ışınları : Dalga boyu 0,001 nm ile 60 nm arasında olan elektromanyetik dalgalar X ışını olarak adlandırılır. Elektronların metal hedeflere çarptırılması sonucu metaller X ışını yayar. X ışınları birçok maddeden geçebilir. Maddeler X ışınlarını farklı miktarlarda soğurur.
Gamma ışınları: Gama ışınları, diğer elektromanyetik ışınlar arasında, en yüksek frekansa ve en düşük dalga boyuna sahiptirler. Taşıdıkları enerji (erke) düzeyi nedeniyle yaşayan hücrelere önemli zarar verirler. Gama ve x ışınlarının, alfa ve beta parçacıklarına göre madde içine nüfuz etme kabiliyetleri çok daha fazla, iyonlaşmaya sebep olma etkileri ise çok daha azdır. İyonize etme gücünün daha düşük olması, onun kalın cisimlerden kolayca geçmesini sağlar. Gamma ışını, birkaç santimetre kalınlığındaki kurşun tuğlalarla ve sadece belli bir kısmı durdurulabilir.
Kızılötesi dalgalar: dalga boyları 700 nm (nanometre = metrenin 1 milyarda biri) ile 1 mm arasında olan elektromanyetik dalgalardır. Tüm sıcak cisimlerin yaydığı gözle görülemeyen elektromanyetik dalgalardır. Bitkiler, hayvanlar, eşyalar ve vücudumuz kızılötesi ışınlar yayar. Maddedeki her bir bileşiğin titreşimleri bir spektrum meydana getirir. Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.
Elektromanyetik ışımaların ortak özellikleri şunlardır;
Birbirine dik elektrik ve manyetik alandan oluşurlar.
Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar.
Hızları ışık hızına (2,99792458 × 108 m/s) eşittir.
Geçtikleri ortama; frekanslarıyla doğru orantılı, dalga boylarıyla ters orantılı olmak üzere enerji aktarırlar.
Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır, boşlukta ise uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak azalır.
Yukarıda anlatılanları kısaca bir özetleyelim.
“Evren'deki her cisim ya da parçacık, enerjisine ya da diğer deyişle sıcaklığına bağlı olarak belirli frekansta elektromanyetik ışık (foton) salar.”
“0 kelvin (-273,15 C) sıcaklığın üzerindeki bütün cisimler ortama ısı yayarlar. Her cisim mutlak sıfırın üstündeki her sıcaklıkta ışıma yapar, fakat bu ışımanın şiddet ve frekans dağılımı cismin detaylı yapısına bağlıdır.”
“Elektromanyetik ışınımın dalga boyu dağılımını sıcaklık belirler.”
“Bitkiler, hayvanlar, eşyalar ve vücudumuz kızılötesi ışınlar yayar.
Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.”
Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar.
Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır, boşlukta ise uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak azalır.”
Buraya kadar kimsenin bir itirazı olacağını sanmıyorum. İlimsel olarak bazı şeyler ispatlanmış. Bu tanımları baz alarak devam edersek; bu ansiklopedik tanımların içerisinde “Kızılötesi elektromanyetik dalgalar” oldukça dikkatimi çekti. Hele o iki cümle bizim meziyetimizle doğrudan bağlantılı olabilir mi acaba? “Bitkiler, hayvanlar, eşyalar ve vücudumuz kızılötesi ışınlar yayar.”…..“Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.”
Kızılötesi ışınımları hariç tutalım, Diğer Elektromanyetik Dalgaların tespiti için özel alet ve ekipmanlar gerektirdiğinden bunları elsek, Acaba elimizdeki çubukları harekete geçiren şey “bu kızılötesi ışınımlar olabilir mi?.
Ayrıca, bu elektromanyetik ışınımların “boşluk haricinde” açısal değerlerini gösteren (45 derecede veya 270 derece veya dik bir açı ile yayılır) bir bulguya rastlamadım. Mesleğimizde fizikçi olmadığı için, neyi, nerede, nasıl? Araştırmamız gerektiğini de bilmiyor olabilirim. Konunun uzmanı kişiler bize delilleri ile beraber aydınlatıcı bilgiler verirlerse seviniriz.
kızılötesi ışınımları baz alarak devam edelim.
a).“Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar”
b).“Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır”
a).“Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar” bu ansiklopedik bir bilgi. İtirazımız yok. Yerüstünde veya çok az altında olan cisimlerin noktasal olarak tespiti, bütün çubukçuların buluştuğu ortak nokta diyebilirim.
Aşağıdaki resim daha iyi anlatır sanırım.
Ancak; Boşluktan kasıt nedir? Uzay boşluğumu? Yoksa her hangi bir şeyin içinde olmamak mı? Uzay boşluğunu eleyelim devam edelim.
Herhangi bir şeyin içerisinde değil. Dünya da, yeryüzünde, toprak üstünde.
Şimdi bir görüşe göre; “herhangi bir cisimden çıkan ışınım, yerden 1.80 cm- 2.00cm.yükselir ve dünyanın manyetik alanından etkilenerek kuzeye doğru yönelir” deniliyor. Araştırmalarım sonucu şu ifadelerle karşılaştım;
"Manyetik alanda hareket eden yüklü bir parçacık, manyetik alan tarafından uygulanan kuvvete maruz kalır. Hareket etmeyen, durağan yüklü parçacığa ise manyetik alan tarafından hiçbir kuvvet etki etmez. Bunun nedeni ancak hareketli yüklerin manyetik alan yaratabilmesidir. Bir manyetik alanla etkileşmenin yolu benzer şekilde bir manyetik alana sahip olmaktır.
Ne anladın diye sorarsanız; hareket etmeyen durağan bir cisim manyetik alan oluşturmaz ve dolayısıyla dünyanın manyetik alanı ile etkinleşmez ve kuzeye doğru yönelmesi söz konusu değildir.
Hadi; “Atomların merkezinde bir çekirdek ve onun yörüngesinde dönen farklı sayıda elektronlar bulunmaktadır. Kararlı yani durağan halde bir atomda bu elektronlar düzenli halde döner. Ancak çeşitli dış etkilerle bu düzen bozulduğunda elektron üst yörüngeye geçer ve doğasını korumak için tekrar mevcut seviyesine iner ve bu iki enerji seviyesi arasındaki fark kadar enerji ortaya çıkar. İşte bu durumda bir foton enerjisi oluşur” du diyelim.
Türkçesi, biz hareketsiz gibi durduğunu zannettiğimiz cisim aslında hareketli. Kendine göre bir manyetik alan oluşturdu ve dünyanın manyetik alanına kapıldı ve kuzeye doğru yöneldi.
O zaman manyetik alan ile tepkileşmeyen maddeler için ne söyleyeceğiz. Altın, bakır, gümüş, cam, tahta, su, hava, plastik, tebeşir, kağıt, alüminyum, mika gibi maddelerin ışınımı, dünyanın manyetik alanından etkilenmemesi gerekir. Dolayısıyla kuzeye doğru da yönelmez. Mi? Yoksa biz okuduklarımızı yanlış mı yorumluyoruz? Hadi bakalım fizikçiler bu konularda bizleri aydınlatın. Aydınlatın ki gerçekleri öğrenelim.
Gelelim uzaktan algılamaya ve şu soruya da cevap arayalım.
Herhangi bir şeyin içerisinde olmayan, her hangi bir cisimin elektromanyetik dalgası boşlukta düz bir doğrultuda yayılıyorsa, elimizdeki çubukları ona yönelten şey nedir? (Fizikçilerin işi zor….. Daha cevaplanacak çok soru var.)
Devam edelim.
b). “Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır”
Şimdiye kadar işlediğimiz konu yerüstünde veya yerin çok az altında olan cisimlerdi. Ancak, gelin hep beraber yer altını yani derinliği bir irdeleyelim.
Mutlak sıfırın üstündeki her cisim ışıma yaptığına göre;
Yeryüzüne yakın olan cisimler, sıcaklıktan en çok etkilenecek olanlardır. Toprak ısısına bağlı olarak o da ısınacak veya soğuyacaktır. Bu da yaydığı elektromanyetik ışınımı direk etkilemesi lazım. Mı?
Derine indikçe toprağın farklı katmanları ile temas edecektir. Hele bu katman ağır ve killi bir tabaka veya mermer veya granit ise etkilenmemesi kaçınılmazdır. Cismin yaydığı ışınımı ya emecek veya yansıtacaktır. Işınım en kolay yoldan yer yüzüne ulaşacak veya hiç ulaşmayabilecektir.
Aşağıdaki görseller daha iyi ifade etmeme yardımcı olur inşallah.
Buradan şöyle bir sonuç çıkarabilir miyiz?
Bu yayılma ve yutulma sonucu, aradığımız cismin yerini noktasal olarak tam tespit edemeyiz veya hiç edemeyebiliriz. Ne dersiniz???
Benim yaptığım çalışmalar yerüstünde veya yerin çok az altında olanlar olduğu için, bu konuda benim tecrübem yok denecek kadar azdır. O yüzden bu konuda çalışma yapanların görüşlerine ağırlık vereceğim.
Birkaç ustamız özellikle, ağzı hava almayacak şekilde kapalı olan ve yerin birkaç metre altında küp içerisinde olan sarıkızı tespit etmenin neredeyse imkansız olduğunu savunurlar. Şöyle olabilir mi acaba? “küpler kil mineralinden yapılır ve sonra çeşitli evrelerden geçer. Kimyasal yapısından ötürü de Sarıkızın yaydığı ışınımı yuttuğu için de küpün dışından bunu tespit etmemize bizim meziyetimiz kifayetsiz kalmakta”. Ne dersiniz?
“İlim sahibi olmadan fikir sahibi olmak” nedir diye sorarsanız eğer, yukarıdaki anlatımları örnek gösterebiliriz. Mesleğimiz fizikçi olmadığı için ansiklopedik bilgileri kaynak olarak kullandım. Bu kaynakların doğruluğunu sorgulamak benim işim değil. Değil diyorsun ama yönlendirme yapıyorsun derseniz, evet bu bilgilerden yola çıkarak, bu meziyetimizi ilim ile bağdaştırmaya çalışıyorum. Yanlış anlaşılmasın sadece durum tespiti yapıyorum. Soru soruyorum. Gerçekleri öğrenmeye çalışıyorum. Konunun uzmanları sadece laf ebeliği yaptıkları için iş bizim gibilere düşüyor.
Toparlayalım;
Mutlak sıfırın üstündeki her cisim ışıma yapar. Bu ışımanın şiddeti ve frekansı; cismin fiziki, kimyasal yapısı ve sıcaklıkla doğrudan ilişkilidir.
Boşlukta; dik bir doğrultuda yayılır.
Her hangi bir şeyin içerisinde olduğun da ise; bulunduğu ortamın nevisine göre ya ışıması ortamdan geçer gider, ya emilir veya saçılır.
En önemlisi ise bu ışıma; “boşluk hariç” her yöne doğrudur. Mu acaba????
Eğer bunlar doğru ise o zaman alt başlıklar oluşturulur ve bu doğrultuda inceleyebiliriz. (mesela: aranılan cismin detaylı yapısı ve bulunduğu ortam ile etkileşimi gibi)
Konunun uzmanları bu sorulara cevap verirlerse; yolun 1/3 kısmını geçmiş olacağız gibi geliyor bana. Siz ne dersiniz?
Meziyetimizle doğrudan bağlantılı olabilecek ikinci cümle ise; “Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.” Ancak konumuzu dağıtmamak için şimdilik bu konuya girmeyeceğim.Gerek duyulursa “çubukların dili ve birbirine üstünlüğü” başlıklı yazımın içerisinde irdeleyebiliriz.
Şimdilik benden bu kadar. Merak ettiğimiz, cevap aradığımız sorulara, konunun uzmanları delilleri ile beraber açıklık getirirlerse minnettar oluruz.
Sağlıcakla kalın
ALLAH a emanet olun.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazı, aşağıdaki kaynakları baz olarak aldığım makalelerden derlenmiştir.
Kaynaklar:
S. Blundell, K. Blundell (2006). Concepts in Modern Physics. Oxford University Press. s. 247.
R. Bowling Barnes (24 May 1963). "Thermography of the Human Body Infrared-radiant energy provides new concepts and instrumentation for medical diagnosis". Science 140 (3569): 870–877. Bibcode 1963Sci...140..870B. DOI:10.1126/science.140.3569.870. PMID 13969373
"
KUANTUM FİZİĞİ-1, 2. BASKI, KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ.
KUANTUM FİZİĞİ 1, PROF. DR. GÖKHAN BUDAK
Herkese merhaba
“Bir insanın eğitim düzeyi, sosyal konumu veya diğer meziyetleri, o kişinin iddialarına delil değildir. Bahsettiği konuda uzmanlık edinmiş kişinin sözlerine başkasından daha fazla ağırlık vermemiz doğaldır, ama bu uzman yine de iddialarına ispat getirmekle yükümlüdür. İddia sahibinin söylediklerine delil aramadan inanmak “bir bilen safsatası” olarak bilinir; kaçınılması gerekir”(alıntıdır)
Yukarıdaki sözler, aşağıda yazacaklarım için önümde çok büyük bir engeldir. Uzmanı olduğunuz konuda bile iddialarımızı ispatlamak zorundaysak, mesleğimiz dışındaki bir konuda, acaba nasıl hareket etmeliyiz ? Ensemizde boza pişirmek için, hatamızı, açığımızı kollayanlara karşın bir şeyler karalayamayacak mıyız? “ilim sahibi olmadan fikir sahibi olmaya” bende karşıyım. Peki ne yapmalıyız? Dersek; “Durum tespiti”ne devam diyeceğim. Biz gerçeklerden yola çıkalım, durum tespiti yapalım, gereken soruları soralım, konunun uzmanları cevaplasın.
Yazılarımı takip edenlerin artık ezberlediği soruyu sorarak başlayalım. “ Elimizdeki çubukları harekete geçiren şey nedir?” Konu içerisinde de işlemiştik ama kısa bir özet yapalım.
1. Maddenin yaydığı enerji veya ışınım,
2. Biyoenerjimiz,
3. Maddenin yaydığı enerji veya ışınım ile biyoenerjimizin birlikteliği.
1. maddenin yaydığı enerji veya ışınım hakkında biraz daha geniş bir söyleşi ve durum tespiti yapalım.
“Aşağıda yazılanlar, konu hakkında ansiklopedik bilgiler içermektedir. Çok kısa almama rağmen bazı kişilere sıkıcı gelebilir. İlgilenen arkadaşlar okur, isteyenler de atlayabilir.”
Kara cisim ışıması;
Evren'deki her cisim ya da parçacık, enerjisine ya da diğer deyişle sıcaklığına bağlı olarak belirli frekansta elektromanyetik ışık (foton) salar.
Herhangi bir cismin sıcaklığına bağlı olarak salınan elektromanyetik ışımadır. Elektromanyetik ışınma, oluşma tarzına göre iki gruba ayrılır. Isıl (termal) yansıma ve termal olmayan yansıma. Termal yansımaya kara cisim ışıması (yansıması) da denilmektedir.
Siyah cisim ışıması:
0 kelvin (-273,15 C) sıcaklığın üzerindeki bütün cisimler ortama ısı yayarlar. Her cisim mutlak sıfırın üstündeki her sıcaklıkta ışıma yapar, fakat bu ışımanın şiddet ve frekans dağılımı cismin detaylı yapısına bağlıdır. Işımanın anlaşılabilmesi için ışıma yapan cismin özelliklerinin belirlenmesi gerekir.
Isıl ışınım:
Sıcaklığı mutlak sıfırdan büyük olan maddelerin elektromanyetik dalga yaymasıdır. Isıl enerjiyi, elektromanyetik enerjiye çevirmeyi temsil eder. Isıl enerji, maddedeki moleküllerin ve atomların rastgele hareketindeki kinetik enerjisinden meydana gelir. Mutlak sıfırdan büyük olan tüm maddeler birbiriyle etkileşim içinde olan ve kinetik enerjisi olan parçacıklardan oluşur. Elektromanyetik ışınımın dalga boyu dağılımını sıcaklık belirler.
Sıcaklığı – 273 ºC üzerinde olan tüm maddeler infrared ışını yayarlar. Örneğin insan vücudunun sıcaklığı ortalama 36 ºC olup, 10 mikrometre dalga boyunda infrared ışını yaymaktadır.(kızıl ötesi)
Elektromanyetik Dalga Çeşitleri:
Radyo dalgaları -Televizyon dalgaları : Ses ve görüntünün iletildiği dalgalar.
Mikrodalgalar: Mikrodalgalar uzun mesafeli bilgi aktarımında kullanılabilen elektromanyetik dalgalardır. Mikrodalgalar yağmur, kar, sis ve kirli havanın içinden geçebilir. Bu yüzden iletişimde kullanılırlar.
Görülebilir ışık dalgaları : Dalga boyu 400 nm ile 700 nm arasında olan elektromanyetik dalgalar görülebilir ışık dalgalarıdır. Görülebilir ışık dalgaları, elektromanyetik spektrumunun çok küçük bir bölümünü oluşturur. Güneşten Dünyaya ulaşan enerjinin bir kısmı görünür ışık olarak gelir. İnsan gözü ışığı farklı renklerde algılar.
Ultra-viole ışınları: Güneş kaynaklı olan ultraviole ışınlarının dalga boyları 60 nm ile 400 nm arasındadır. Ultraviole ışınlarının canlılar üzerinde hem yararlı hem de zararlı etkileri vardır. Kemik gelişimi için çok önemli olan D vitamininin vücutta kullanılabilir hâle gelmesi için vücudun Güneşten gelen ultraviole ışınlara ihtiyacı vardır. Vücut bu ışınlara fazla maruz kaldığında ise yanıklara, kırışıklıklara ve ilerleyen safhalarda cilt kanserine neden olabilir.
X ışınları : Dalga boyu 0,001 nm ile 60 nm arasında olan elektromanyetik dalgalar X ışını olarak adlandırılır. Elektronların metal hedeflere çarptırılması sonucu metaller X ışını yayar. X ışınları birçok maddeden geçebilir. Maddeler X ışınlarını farklı miktarlarda soğurur.
Gamma ışınları: Gama ışınları, diğer elektromanyetik ışınlar arasında, en yüksek frekansa ve en düşük dalga boyuna sahiptirler. Taşıdıkları enerji (erke) düzeyi nedeniyle yaşayan hücrelere önemli zarar verirler. Gama ve x ışınlarının, alfa ve beta parçacıklarına göre madde içine nüfuz etme kabiliyetleri çok daha fazla, iyonlaşmaya sebep olma etkileri ise çok daha azdır. İyonize etme gücünün daha düşük olması, onun kalın cisimlerden kolayca geçmesini sağlar. Gamma ışını, birkaç santimetre kalınlığındaki kurşun tuğlalarla ve sadece belli bir kısmı durdurulabilir.
Kızılötesi dalgalar: dalga boyları 700 nm (nanometre = metrenin 1 milyarda biri) ile 1 mm arasında olan elektromanyetik dalgalardır. Tüm sıcak cisimlerin yaydığı gözle görülemeyen elektromanyetik dalgalardır. Bitkiler, hayvanlar, eşyalar ve vücudumuz kızılötesi ışınlar yayar. Maddedeki her bir bileşiğin titreşimleri bir spektrum meydana getirir. Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.
Elektromanyetik ışımaların ortak özellikleri şunlardır;
Birbirine dik elektrik ve manyetik alandan oluşurlar.
Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar.
Hızları ışık hızına (2,99792458 × 108 m/s) eşittir.
Geçtikleri ortama; frekanslarıyla doğru orantılı, dalga boylarıyla ters orantılı olmak üzere enerji aktarırlar.
Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır, boşlukta ise uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak azalır.
Yukarıda anlatılanları kısaca bir özetleyelim.
“Evren'deki her cisim ya da parçacık, enerjisine ya da diğer deyişle sıcaklığına bağlı olarak belirli frekansta elektromanyetik ışık (foton) salar.”
“0 kelvin (-273,15 C) sıcaklığın üzerindeki bütün cisimler ortama ısı yayarlar. Her cisim mutlak sıfırın üstündeki her sıcaklıkta ışıma yapar, fakat bu ışımanın şiddet ve frekans dağılımı cismin detaylı yapısına bağlıdır.”
“Elektromanyetik ışınımın dalga boyu dağılımını sıcaklık belirler.”
“Bitkiler, hayvanlar, eşyalar ve vücudumuz kızılötesi ışınlar yayar.
Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.”
Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar.
Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır, boşlukta ise uzaklığın karesiyle ters orantılı olarak azalır.”
Buraya kadar kimsenin bir itirazı olacağını sanmıyorum. İlimsel olarak bazı şeyler ispatlanmış. Bu tanımları baz alarak devam edersek; bu ansiklopedik tanımların içerisinde “Kızılötesi elektromanyetik dalgalar” oldukça dikkatimi çekti. Hele o iki cümle bizim meziyetimizle doğrudan bağlantılı olabilir mi acaba? “Bitkiler, hayvanlar, eşyalar ve vücudumuz kızılötesi ışınlar yayar.”…..“Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.”
Kızılötesi ışınımları hariç tutalım, Diğer Elektromanyetik Dalgaların tespiti için özel alet ve ekipmanlar gerektirdiğinden bunları elsek, Acaba elimizdeki çubukları harekete geçiren şey “bu kızılötesi ışınımlar olabilir mi?.
Ayrıca, bu elektromanyetik ışınımların “boşluk haricinde” açısal değerlerini gösteren (45 derecede veya 270 derece veya dik bir açı ile yayılır) bir bulguya rastlamadım. Mesleğimizde fizikçi olmadığı için, neyi, nerede, nasıl? Araştırmamız gerektiğini de bilmiyor olabilirim. Konunun uzmanı kişiler bize delilleri ile beraber aydınlatıcı bilgiler verirlerse seviniriz.
kızılötesi ışınımları baz alarak devam edelim.
a).“Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar”
b).“Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır”
a).“Boşlukta düz bir doğrultuda yayılırlar” bu ansiklopedik bir bilgi. İtirazımız yok. Yerüstünde veya çok az altında olan cisimlerin noktasal olarak tespiti, bütün çubukçuların buluştuğu ortak nokta diyebilirim.
Aşağıdaki resim daha iyi anlatır sanırım.
Ancak; Boşluktan kasıt nedir? Uzay boşluğumu? Yoksa her hangi bir şeyin içinde olmamak mı? Uzay boşluğunu eleyelim devam edelim.
Herhangi bir şeyin içerisinde değil. Dünya da, yeryüzünde, toprak üstünde.
Şimdi bir görüşe göre; “herhangi bir cisimden çıkan ışınım, yerden 1.80 cm- 2.00cm.yükselir ve dünyanın manyetik alanından etkilenerek kuzeye doğru yönelir” deniliyor. Araştırmalarım sonucu şu ifadelerle karşılaştım;
"Manyetik alanda hareket eden yüklü bir parçacık, manyetik alan tarafından uygulanan kuvvete maruz kalır. Hareket etmeyen, durağan yüklü parçacığa ise manyetik alan tarafından hiçbir kuvvet etki etmez. Bunun nedeni ancak hareketli yüklerin manyetik alan yaratabilmesidir. Bir manyetik alanla etkileşmenin yolu benzer şekilde bir manyetik alana sahip olmaktır.
Ne anladın diye sorarsanız; hareket etmeyen durağan bir cisim manyetik alan oluşturmaz ve dolayısıyla dünyanın manyetik alanı ile etkinleşmez ve kuzeye doğru yönelmesi söz konusu değildir.
Hadi; “Atomların merkezinde bir çekirdek ve onun yörüngesinde dönen farklı sayıda elektronlar bulunmaktadır. Kararlı yani durağan halde bir atomda bu elektronlar düzenli halde döner. Ancak çeşitli dış etkilerle bu düzen bozulduğunda elektron üst yörüngeye geçer ve doğasını korumak için tekrar mevcut seviyesine iner ve bu iki enerji seviyesi arasındaki fark kadar enerji ortaya çıkar. İşte bu durumda bir foton enerjisi oluşur” du diyelim.
Türkçesi, biz hareketsiz gibi durduğunu zannettiğimiz cisim aslında hareketli. Kendine göre bir manyetik alan oluşturdu ve dünyanın manyetik alanına kapıldı ve kuzeye doğru yöneldi.
O zaman manyetik alan ile tepkileşmeyen maddeler için ne söyleyeceğiz. Altın, bakır, gümüş, cam, tahta, su, hava, plastik, tebeşir, kağıt, alüminyum, mika gibi maddelerin ışınımı, dünyanın manyetik alanından etkilenmemesi gerekir. Dolayısıyla kuzeye doğru da yönelmez. Mi? Yoksa biz okuduklarımızı yanlış mı yorumluyoruz? Hadi bakalım fizikçiler bu konularda bizleri aydınlatın. Aydınlatın ki gerçekleri öğrenelim.
Gelelim uzaktan algılamaya ve şu soruya da cevap arayalım.
Herhangi bir şeyin içerisinde olmayan, her hangi bir cisimin elektromanyetik dalgası boşlukta düz bir doğrultuda yayılıyorsa, elimizdeki çubukları ona yönelten şey nedir? (Fizikçilerin işi zor….. Daha cevaplanacak çok soru var.)
Devam edelim.
b). “Enerjileri; maddeyi geçerken, yutulma ve saçılma nedeniyle azalır”
Şimdiye kadar işlediğimiz konu yerüstünde veya yerin çok az altında olan cisimlerdi. Ancak, gelin hep beraber yer altını yani derinliği bir irdeleyelim.
Mutlak sıfırın üstündeki her cisim ışıma yaptığına göre;
Yeryüzüne yakın olan cisimler, sıcaklıktan en çok etkilenecek olanlardır. Toprak ısısına bağlı olarak o da ısınacak veya soğuyacaktır. Bu da yaydığı elektromanyetik ışınımı direk etkilemesi lazım. Mı?
Derine indikçe toprağın farklı katmanları ile temas edecektir. Hele bu katman ağır ve killi bir tabaka veya mermer veya granit ise etkilenmemesi kaçınılmazdır. Cismin yaydığı ışınımı ya emecek veya yansıtacaktır. Işınım en kolay yoldan yer yüzüne ulaşacak veya hiç ulaşmayabilecektir.
Aşağıdaki görseller daha iyi ifade etmeme yardımcı olur inşallah.
Buradan şöyle bir sonuç çıkarabilir miyiz?
Bu yayılma ve yutulma sonucu, aradığımız cismin yerini noktasal olarak tam tespit edemeyiz veya hiç edemeyebiliriz. Ne dersiniz???
Benim yaptığım çalışmalar yerüstünde veya yerin çok az altında olanlar olduğu için, bu konuda benim tecrübem yok denecek kadar azdır. O yüzden bu konuda çalışma yapanların görüşlerine ağırlık vereceğim.
Birkaç ustamız özellikle, ağzı hava almayacak şekilde kapalı olan ve yerin birkaç metre altında küp içerisinde olan sarıkızı tespit etmenin neredeyse imkansız olduğunu savunurlar. Şöyle olabilir mi acaba? “küpler kil mineralinden yapılır ve sonra çeşitli evrelerden geçer. Kimyasal yapısından ötürü de Sarıkızın yaydığı ışınımı yuttuğu için de küpün dışından bunu tespit etmemize bizim meziyetimiz kifayetsiz kalmakta”. Ne dersiniz?
“İlim sahibi olmadan fikir sahibi olmak” nedir diye sorarsanız eğer, yukarıdaki anlatımları örnek gösterebiliriz. Mesleğimiz fizikçi olmadığı için ansiklopedik bilgileri kaynak olarak kullandım. Bu kaynakların doğruluğunu sorgulamak benim işim değil. Değil diyorsun ama yönlendirme yapıyorsun derseniz, evet bu bilgilerden yola çıkarak, bu meziyetimizi ilim ile bağdaştırmaya çalışıyorum. Yanlış anlaşılmasın sadece durum tespiti yapıyorum. Soru soruyorum. Gerçekleri öğrenmeye çalışıyorum. Konunun uzmanları sadece laf ebeliği yaptıkları için iş bizim gibilere düşüyor.
Toparlayalım;
Mutlak sıfırın üstündeki her cisim ışıma yapar. Bu ışımanın şiddeti ve frekansı; cismin fiziki, kimyasal yapısı ve sıcaklıkla doğrudan ilişkilidir.
Boşlukta; dik bir doğrultuda yayılır.
Her hangi bir şeyin içerisinde olduğun da ise; bulunduğu ortamın nevisine göre ya ışıması ortamdan geçer gider, ya emilir veya saçılır.
En önemlisi ise bu ışıma; “boşluk hariç” her yöne doğrudur. Mu acaba????
Eğer bunlar doğru ise o zaman alt başlıklar oluşturulur ve bu doğrultuda inceleyebiliriz. (mesela: aranılan cismin detaylı yapısı ve bulunduğu ortam ile etkileşimi gibi)
Konunun uzmanları bu sorulara cevap verirlerse; yolun 1/3 kısmını geçmiş olacağız gibi geliyor bana. Siz ne dersiniz?
Meziyetimizle doğrudan bağlantılı olabilecek ikinci cümle ise; “Her bileşiğin kendine has parmak izi gibi bir kızılötesi spektrumu vardır.” Ancak konumuzu dağıtmamak için şimdilik bu konuya girmeyeceğim.Gerek duyulursa “çubukların dili ve birbirine üstünlüğü” başlıklı yazımın içerisinde irdeleyebiliriz.
Şimdilik benden bu kadar. Merak ettiğimiz, cevap aradığımız sorulara, konunun uzmanları delilleri ile beraber açıklık getirirlerse minnettar oluruz.
Sağlıcakla kalın
ALLAH a emanet olun.
ÖNEMLİ NOT: Bu yazı, aşağıdaki kaynakları baz olarak aldığım makalelerden derlenmiştir.
Kaynaklar:
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
S. Blundell, K. Blundell (2006). Concepts in Modern Physics. Oxford University Press. s. 247.
R. Bowling Barnes (24 May 1963). "Thermography of the Human Body Infrared-radiant energy provides new concepts and instrumentation for medical diagnosis". Science 140 (3569): 870–877. Bibcode 1963Sci...140..870B. DOI:10.1126/science.140.3569.870. PMID 13969373
"
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
KUANTUM FİZİĞİ-1, 2. BASKI, KUANTUM FİZİĞİNE GİRİŞ.
KUANTUM FİZİĞİ 1, PROF. DR. GÖKHAN BUDAK
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.
Ziyaretçiler için gizlenmiş link,görmek için
Giriş yap veya üye ol.