Ermenilerde 3 ün Önemi ve , Mezar , Gömü Bulma yöntemleri | Sayfa 6 | Define işaretleri ve anlamları

Ermenilerde 3 ün Önemi ve , Mezar , Gömü Bulma yöntemleri

adrenalin68

Kullanıcı
Katılım
30 Aralık 2014
Mesajlar
534
Beğeni
831
Puanları
93
Yaş
43
Konum
Aksaray
Cevap: Ermenilerde 3 ün Önemi ve , Mezar , Gömü Bulma yöntemleri

s.a

tatrarlı ustam suan siteye cepten giriyorum.
resimleri ve konuyu biraz inceledim.
zaman harcanmis emek verilmis ve ortaya sunulmus
essiz bir konu olmus.arsivlerimizi susleyeceginden emin
olabilirsin.konuya mudahil olan sarpedon ustada bilgilerini
bu baslik altinda devam ettirirse.cok guzel bir konu
olur kanaatindeyim.

ayrica sitemizde bu konular hakkinda tecrubelerini paylasacak
baska ustalarimizda var.sizler gibi onlarda bilgilerini
ve tecrubelerini paylasirlarsa.gercekten guzel olucak.

saygilar.
ustam bu konudaki resimler silinmiş. çoğu eski resimler anı durumda. göremediğimiz resimler var. bu duruma bir çözüm getirsek???
 

grasviti

Kullanıcı
Katılım
30 Mayıs 2015
Mesajlar
1,101
Beğeni
1,095
Puanları
113
tatlarlı usta merak ettiğim bi konu var.Ankara yenikente bağlı tatlar köyü var isminiz oradanmı geliyor .Ayrıca Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler.
Derin usta sen tatları nerden biliyorsun ankaradaki

grasviti
 

grasviti

Kullanıcı
Katılım
30 Mayıs 2015
Mesajlar
1,101
Beğeni
1,095
Puanları
113
Tatlar ustam ankaradami yasiyorsunuz

grasviti
 

aslan81-22

Kullanıcı
Katılım
2 Şubat 2015
Mesajlar
9
Beğeni
11
Puanları
3
Yaş
62
"TATLARLI ustadan arşiv amaçlı alınmıştır
Merhabalar Arkadaşlar. Bu konuyla ilgii olarak. Duyduğumuz Gördüğümüz Bildiğimiz kadarını aktarmaya çalışacağız. Konu ile ilgili gerek görsel gerek sözel olarak yorumlarınızıda katarak bu uzun meseleyi az da olsa anlatmaya çalışacaz.



Öncelikle Ermenilerdeki üçlemenin temel amacı nedir. Nerden gelir , Neden üçgeni tercih etmişler neden küpleri 3 kısıma bölmüşler. Bunların ana sebebine bakalım.

Hz İsa'nın doğumundan sonra 250-400 yıllar arasında Ermeniler kurdukları medeniyetlerinde Hristiyanlığı benimsediler. Bu yıllar arasında Roma medeniyetine katıldılar. Onlarla iç içe yaşadılar. bilinen inciller aslinda 52 adettir. bu 52 adet incil hz. isayi farkli farkli anlatir. bu kadar kaynak kitaplarin hristiyanligi farkli yorumlamasi dini acidan karmasikliklara ve bir anlamdada basi bozukluga sebeb oldugu icin bizans imparatoru bu gidisata son vermek icin iste bildigimiz iznik konseyini toplar. konseye bizans imparatorlugunun her kosesinden dina adamlarini, o zamanki psikoposlari bir araya getirip hristiyanligin bi devlet dini olmasi yonunde talimatlar verip, konseyin bu yonde bu 52 incil arasinda bir ayristirmaya gitmesini ister. konseyde uzun bir aradan sonra simdiki bildigimiz incili olusturur. gunumuz incilde yer alan 4 kitap ki bu kitaplar, matta, lukas, yuhanna ve paulusun yazdigi kitaplardir, iste bu 4 kitap Hz Isayi iste bildigimiz

BABA-OGUL-KUTSAL RUH

Bu üçlemeye biz (trinitas) diyoruz.


İşte Ermenilerde uzun yıllar zarfında değişmeyen nadir özelliklerden biriside bu üçlemeyi kullanmaları. Mezarlarda , gömülerde neden Alicengiz oyunları gibi oyunları oynadıklarının ssebevbi bu üçleme ile ilişkilendirilebilir.Ancak mezarlarda hediye gömme geleneği Hz İsa ile son bulmasına rağmen ermeniler , Mezarlarının yanında hediyelernide gömmüşlerdir.

Bize Lazım olan kısım.Son 250-300 yıllık ve 1950 lere kadar gelen kısım.
Ölü gömme geleneklerinde kayaya oyulan mezarlar. Odalı geçiş yaparak ilerleyen Kaya mezarları , Zemin altı mezarlar vardır. Şunu unutmayalımki. Eğer bir ermeni Mezarı ile ilgileniyorsanız kesinlikle Arazide haç işareti bulunur. Arazide haç işareti yoksa eğer , bu zaten fakir bir mezardır ve zemin altı olup Mezarın kendisine oyulmuş şekilde haç işareti ile karşılaşılır.Olmazsa olmazlardan biriside üçgendir. Bu karşımıza yontulmuş olarak , kabartma olarak , veya traşlı olarak çıkabilir. Bir örnek verecek olursak aşağıdaki resimde üçgen yontulmuş taşın hemen önü Güneybatıya bakan bir Ermeni mezarı olup 150 cm kadar derinlikten önce ortası delikli 15x15x15 cm çapında taş çıkmış. 180 cm derinlikte ise yaklaşık 40cm-40cm şeklinde eşit kollu haç çıkmıştır. Resimler kaçak kazıya teşvik edebileceği için Bahsedilen işareti ekliyorum sadece. Bilgi amaçlı olarak verilen bilgilerdir. Kaçak kazıya karşı olduğumuzu belirterek devam edelim.




Yani Demekki Ermeni bölgesi olduğunu düşündüğümüz bir arazide geziyoruz. Baktık bu şekilde yontulmuş bir kaya var. Hemen üstüne çıkıyoruz pusula tutuyoruz ve günaybatı yönü nereyi gösteriyorsa. Kafası o kısımdan başlayacak şekilde mezarı hemen önünden veriyor.



Pekala Bu Ermeniler. Kayaya oyulan mezarları ne için ve nereye yaparlar? Yaparken Dikkat ettikleri hususlar nelerdir? Bu konuyu açıklayacak olursak bu tür mezarlar Elit kesimden insanlar yada Yüksek Statülü insanlar için yapılır. Zemine doğru Genişleyen kayalar tercih edilir. Ermeni kaya mezarlarında özellikle Köşeli olan ve Derine indikçe genişleyen kayalar tercih edilir. Yani üstten baktığımızda L şeklini andırır Ermenilere ait kaya mezarları. Tabi hepsi öyle değildir. Genellkle Yarısı toprakta Yarısı yeryüzünde olmalıdır. Ve Özellikle Kanal(drenaj) dikkat edilmelidir. Ermeni kaya mezarlarında kayanın Bir kısmı açıkta kaldığı için özellikle Mezarın kapısına su gitmemesi , Kapıyı belli etmemesi için , Mezarı sudan korumak için Kanal sistemi uygulanmıştır.. Birçok örneği olmasına rağmen. Bunlardan biriside kutu mezarlardır. Yani Tamamı yeryüzünde gözüken mezar yapmaya müsait kayara yontularak yapılan mezarlarda vardır. Bu tip mezarlarda anlamak için. Genellikle kare yada , yuvarlak şekilde sunak tam olarak mezarın tek ve net habercisidir..Aşağıdaki resim örnek amaçlıdır.



Peki Bu Ermeniler Mağarada Mezar yapmışlarmıdır? Evet bir örneğiyle karşılaştım. Bölgenin ermenilere ait olduğunu bildiğim ve ermeni mezarlarının çok olduğu bir bölgede. Dereye bakan bir mağara Girişinde gördüğüm. Çift üçgen göz şeklinde yapılmış.Üçgenin net olanı mağara içini göstermekteydi. İçerisinde geçişli 2 oda ve aşağıdaki resimde gösterilen yerde gömü üstü toprakla kapatılmıştır. Demekki Karşımıza bir mağara girişinde 2 üçgen göz çıkarsa. mağara içerisinde eğimli yoldan geçilip ilk araya girilir ve 3 e bölünen odada en soldaki odaya girilerek üzeri toprakla örtülü olan bu kısmı boşaltıp gömüye ulaşılır. Aşağıdaki resimleri örnek amaçlı koyuyorum.







Peki Ermenilerin 3 lemeler ile ilgili sakladığı küpler ? Ne şekilde olur. Nerelere Saklanır? neden üçleme kullanılır.? bunu açıklayacak olursak.

Küpleri bölerek saklarlar çünkü. Hz isa'dan gelen inançla korunacağını düşünerek. Bunları Küp'ün birini (BABA) ikincisini (Oğul) üçüncüsü (Kutsal Ruh) adına korunduğunu düşünürler. Ve Tek olarak saklanılan paraları ise.Tanrının Hangisini üstün görerek fazlayı ona vereceğine inanılır. Ermeni küpleri genellikle kiremitten yapılan kapaklarla kapatılır.

Ermenilerin Küpte Sikke saklamaları ile ilgili saklayış biçimleri ;
33 Sikke + 33 sikke + 33 sikke + 1 sikke + 1 sikke =

33 er tane para bulunan sikkeler üçgen yapacak şekilde araziye saklanır. 1 sikke Çeşme arkasında traşlı üçgen kayaya koyulup üstü sıvanır. Bu üçgen kayanın sivri ucu yönünde yaklaşık 11 adım kadar yürüyerek ilk küpe 1.5 m ila 2 metre de ulaşılır. Diğer 1 sikke. Çeşmeye V yapacak şekilde duran Çaprazında bulunan tepelik kayalık bölgede Yerden yüksek traşlı kayaya koyulur. üstü sıvanır. Ve bulunan ek işarete göre hareket edilerek 11 ile 33 adım ilersinde 2. Küpe ulaşılır. Bulunan 2 küpten sonra Bir matematik işlemi gibi bu 2 küp arasındaki mesafeyi birleştirerek bu ermeni çeşmesinden V yaptığını görür ve Üçgen haline getirerek 3. küpe ulaşılır.


Genellikle düz arazilerde saklanır. Ermeni küpleri 80 , 1.50 , 180 , 2.10 gibi derinliklerden çıkar.Tarlalardan çıkması ise. Eskiden ağaç olan o bölgede ağaçlarla ilgili üçleme kurularak ağaç diplerine saklanmasından kaynaklanmaktadır. Bir ermeni bölgesinde Yaşlı bir ağaç , altıgen çivi çakılı ağaç görürseniz. Öncelikle 5 metre batısı , güneyinde boşluk bakılmalı. Daha sonra ağaca 30 metre güneyde yada doğu-batı tarafında Yer altına doğru taş aranlamalıdır. Taşın arka yüzeyinde işaret olur.

Diğer para saklama Stilleri ise

101+1 Sikke
33+1 sikke
11+11+11 altın sikke + 1 sikke
( her köşesi 11 cm uzunluğunda olan üçgen. Orta noktasında baş parmak kadar kabartma yuvarlak Küpü Verir)
Vs. şekillerde tekli sayılar olacak şekilde saklanır


Genel olarak.Şunu unutmayalımki. Mezarı kazanlar kölelerdi. Ve bunların başında bir usta duruyordu. Emir veren usta yapan ise kölelerdi. Siz usta olsanız kendi mezarınızı , Elinde keski , murç ve Bazı kesici taşlar olan insanlara nasıl yaptırırdınız? Bunu arazide düşünmeyi unutmayalım. O zaman inanca göre Yamaçlar , Tepeler özellikle Manzaraya , Dereye bakan yerlere mezar yaptırırızki herkesi yukarıdan izleyebilelim değilmi?. Ve Karşı ırktan , dinden birileri gelip mezarım yağmalanmasın , taşlanmasın , Statümü anlayıp saygı göstersin diye düşünerek yaptırdığınız mezarı nasıl saklayabileceğinizde düşünmek %50 öndesiniz demektir.

Not : İlk kıtada açıkladığımız Ermenilerin Baba - Oğul - Kutsal ruh ile ilgili yazısını Sarpedon ustadan alınmıştır. Kendisine teşekkür ederiz.Geri kalan kısımlar şahsıma aittir.Kaçak kazıya teşvik edecek resimleri paylaşmadım. Konu ile ilgili resim , bilgi paylaşımında bulunabilir , desteklendiği halde ekleyerek konuyu büyütebiliriz. Teşekkürler (TATLARLI)

Tamamen bilgi ve paylaşım Amaçlıdır. Kaçak kazılardan resmi olmayan işlerden uzak duralım. Kaçak kazıya hayır..
 

Hintkaplanı

Kullanıcı
Katılım
7 Mart 2017
Mesajlar
1
Beğeni
2
Puanları
3
Yaş
49
Allah ın selamı ve bereketi hepinizin üzerinize olsun..Fotoğraf olmadığından paylaşamadım.Sitenizde yeniyim.Ana taş boydan boya arka yuzu üst kısımdan yere parelel kanallı oyma, taşın üst tarafı kırılmış.Arka kuzeye bakan yüzünde ise taşın batı tarafında kalan kısmın alt kısmından güney batıya dogru çıkan bir kanal oyması var.Taşın güney dogu ya bakan kısmında çubuk tuttugumda g.doğuya sıralı 60 yada 70 cm 3 adet kare boşluk tespıt ettım.Her boşluk ara mesafeside aynı ölçüde.Merak ettiğim aynı sıra da tam hiza bir üçleme olur mu?Çünkü tüm üçlemelerde üçgenden bahsediyoruz.Benim tek kişilik çift çubuklarım ile ölçtüğüm en küçük kare boşluk veren bir yer üstelik ara mesafeleri de aynı ölçüde.Yan yana mezarlar ve karışık düzen mezarlar çok ölçtüm ama bu ölçü çok mini geldi bana.Tabi ki açmadım hiçbirini benim ki sadece çubuklarıımın neler yapabilgiğini keşfetmek.Buraya yazmamın sebebi çok önceden bildiğim sadece ermenilere ait olmayan 3 leme tekniğinin aynı sırada olup olmayacağını öğrenmek.Anlayışınız için şimdiden hepinize teşekkürler.
 

ikizceli

çalışmalarınızı yasal yapınız.
Kullanıcı
Katılım
11 Eylül 2013
Mesajlar
7,166
Beğeni
25,706
Puanları
113
Yaş
68
Konum
ORDU- SAMSUN-ANKARA
ve aleyna aleyküm selam kardeşim.
üç sayısı sıralı kullanılmıştır. diziliş ağırlık olarak güneyli kuzeylimidir.
çubuk kullanmada belli bir pratik oluşmuş ,bir yapıtı çapıyla rahatlıkla alabiliyorsan,derinlik ölçümünü ve çubuklarla maden tespitinide öğrenmeni tavsiye ederim.selametle inşaallah.
 

asterix

Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2017
Mesajlar
48
Beğeni
38
Puanları
18
ustam üç deyince aklıma bizim tarlalar geldi. çift sürerken araları ortalama 3 metre ara ile üç tane masa büyüklüğünde aynı hizada üç adet bizim tarlada olmayan yani olamayacak (çevrede otür taş yok.yan köylerde var.)taşlar çıktı. insan gücüyle kaldırılamıyacak ağırlıkta.burada ermeniler yaşamış.sizce ne olabilir.değerli yorumlarınıza şimdiden teşekkür ederim.
 

grasviti

Kullanıcı
Katılım
30 Mayıs 2015
Mesajlar
1,101
Beğeni
1,095
Puanları
113
Kilise büyük ihtimal o civarda yuvarlak kalas seklinde taşlarda çıkma ihtimali cok

GraSviTi
 

asterix

Kullanıcı
Katılım
10 Mart 2017
Mesajlar
48
Beğeni
38
Puanları
18
arada dere var yaklaşık iki yüz metre karşısı kılıse varmış.bu taşların olduğu yerde kilisemidir sizce değerli bişeyler olabılırmı.teşekkürler
 
Üst Alt