Kim Bu Insanlar? (boşluk Bulucular) | Sayfa 2 | Define işaretleri ve anlamları

Kim Bu Insanlar? (boşluk Bulucular)

ASİAVCI

Kullanıcı
Katılım
10 Kasım 2012
Mesajlar
295
Beğeni
-26
Puanları
0
Konum
ankara
işte zurnanın zurt dediğiolay burda bazı cubuk tutuyorum diyen arkadaşlar bu olaydan kurtulmanız cok zordur boş kazının başlıca sebebi budur
 

Turkay

Kullanıcı
Katılım
24 Temmuz 2016
Mesajlar
3
Beğeni
7
Puanları
3
Yaş
47
Emeğine ve kalemine sağlık ustam.benim anlayamadigim bişey var; bakır cubuklarla tespit ettiğimiz bir yerde hurda metaller çıkıyor. bir süre sonra bi arkadasim cubuklarla kontrol yapıyor hareket yok. Diğer arkadaşta da aynı sonuç. Ben alıp bakınca hareket var ve bu istinasiz 3 yerde de aynı oldu.bunun sebebi nedir?
 

bornovalı

USTA
Super Moderatör
Katılım
20 Ekim 2014
Mesajlar
396
Beğeni
1,575
Puanları
93
S.A.
Herkese Merhaba.
Hoş geldin. Sefalar getirirsin inşallah Turkay ustam. Güzel temennilerin için teşekkür ederim. Sorduğunuz soruya gelirsek; Eğer yazılarımı takip edebildiyseniz, bu meziyetin kişiye has bir özellik olduğunu ve kişilerin bu meziyetlerini sergilerken kullandıkları cisimler, yöntemler ve alınan tepkilerin kişiden kişiye göre nasıl değiştiğini hakkında kısada olsa bazı bilgiler vermeye çalıştım. Diğer arkadaşlarınızın alamadığı tepkiyi veya çekimi sizin almanız, meziyetinizin onlardan bir adım önde olduğunun göstergesi olabilir. Ya da o arkadaşlarınızın, bu meziyeti sergileyenlerden bir adım geride olduğunun göstergesidir. Bu yazdıklarım sadece bir tahmindir. Meziyetinize hakimiyetinizi bilmediğim için ancak bunları söyleyebilirim.
Ancak çekim alıp toprak altından bazı şeyleri çıkardıktan sonra çekimin kesilmesi normal gibi gözükse de, hala çekim alınabileceği hakkında ikizceli ustamın bir yazısı var. Aşağıda vereceğim linki tıklarsanız oradan daha ayrıntılı bilgi alabilirsiniz.
Sağlıcakla kalın
ALLAH’a emanet olun.
Kim Bu Insanlar (maden Ve Mineral Arayıcıları) | Sayfa 3 | Define Mekanı- Define işaretleri
 

kuralsız

Kullanıcı
Katılım
7 Ağustos 2016
Mesajlar
9
Beğeni
17
Puanları
3
Yaş
40
S.a herkese bişey sorabilirmiyim ?kan grubuda çubuklarda etkilimidir eski bir usta öle söylemişti saygılar


Sent from my iPhone using Tapatalk
 

bornovalı

USTA
Super Moderatör
Katılım
20 Ekim 2014
Mesajlar
396
Beğeni
1,575
Puanları
93
S.a herkese bişey sorabilirmiyim ?kan grubuda çubuklarda etkilimidir eski bir usta öle söylemişti saygılar


Sent from my iPhone using Tapatalk
S.A.
Herkese Merhaba.
Aramıza hoşgeldin kuralsız ustam. Sefalar getirirsiniz inşallah. Aşağıda linkini verdiğim makalemi okursanız merak duyduğunuz bazı cevapları bulabileceğiniz kanaatindeyim.
Sağlıcakla kalın
ALLAH'a emanet olun
 

Mirkut

Vip Üye
Katılım
3 Nisan 2016
Mesajlar
1,948
Beğeni
5,404
Puanları
113
işte zurnanın zurt dediğiolay burda bazı cubuk tutuyorum diyen arkadaşlar bu olaydan kurtulmanız cok zordur boş kazının başlıca sebebi budur
Selamunaleykum ustam.
Yer altinda bulunan Kirec, pomza, vs. Katmalari katmanlarin yuksekligini alarak olcum yapsak bunun ustesinden gelinir diye dusunuyorum. Soyleki, katmanlar genelde yukseklik bakimindan alcak olur ve oda yuksekligine genelde ulasmazla mesela ortalama 1.80 e. Ayrica yuzeydeki simetrigin yani sira tunelli giris yoksa odaya giriste, ki.. tunelli girisler odalari daha net ele verir busefer oda icine inilen merdiveler ele verir genelde buda odanin ya icine dogru yada az odanin disindan odaya dogru inilerek girilen merdivenler olur. Bunuda bulunan odanin kisa araliklarla cevresinden derinlik olcumu alarak tesbit edebiliriz. Normalde oda derinligi genelde esit cikar oda icinden disa dogru sinirda oda derinligini alirsak genelde esit cikar merdivenli yere denk gelirsek olcum aldigimizda odanin derinliginden daha az bir derinlik almis olacaz buda odayi yine ele vermis olacak. Benim soyleye bileceklerim bunlar varsa arkadaslarimizdan bu konuda farkli gorus beyaninda bulunan ustalarimiz yazarsa bizlerde bilgilenmis oluruz hata payini dahada dusurmus oluruz. Saglicakla ve selamaet
 

bornovalı

USTA
Super Moderatör
Katılım
20 Ekim 2014
Mesajlar
396
Beğeni
1,575
Puanları
93
S.A.
Herkese Merhaba.
Sevgili Mirkut ustam. Yazımda da yayınladığım gibi “boşluk, Boşluk algısı ve derinliği” üzerinde çok fazla tecrübem yok. Yazımda sadece ana başlıklara değindim. Toprak da ki farklı katmanların çubuklara boşluk algısı oluşturduğu hepimizce malumdur. Asiavcı ustamızın işaret ettiği nokta, bu katmanların acemi çubukçuları çokça yanılttığıdır ve doğrudur. Katmanlar hakkında edindiğim tecrübeyi sizlerle de paylaşmak isterim.
Ben çoğunlukla su akaklarının tespit çalışmaları yaparım. İhtiyacımız olan suyu karşılayabilmek için çatal ağaç çubuklarla yaptığım çalışmada, kendimce kuvvetli bir damar buldum. En uygun yere kuyu açmak için bu suyu takip ederek yer belirledim. Derinliği konusunda birkaç yöntem kullandım. 7.50 cm ile 8 m. arasında derinlik ölçtüm. Birkaç gün sonra yerini ve genişliğini tam olarak işaretlemek için bakır çubuklarla aynı güzergâhta yürürken çubuklar bir anda suyu kesti ve boşluk tepkisi verdi. Algıladığım boşluk tepkisinin sınırlarını üç aşağı beş yukarı tespit ettim ve kablo çekerek derinliğini ölçtüm. 5.50cm.verdi. Bu durumu bir yazımda anlattım ve yardım istedim. Birkaç ustamız; suyun geliş ve gidiş yönünde ilerlememi ve bu esnada bir boşluk yakaladığın anda kablo çekerek derinlik ölçümü yaparak suyun derinliğini bulabileceğimi söylediler. Kısaca benim tesadüfen uyguladığım şeyi anlattılar. Ancak ortada bir sorun var. Kablo ölçümü 5.50cm. diğer yöntemler 7.50 ile 8 m. arası. Her yazımda da belirtiğim gibi hiçbir söylemi göz artı etmeyin uygulayın derim ve 8.m.yi göze alarak suyun gidiş yönünde, boşluk algısının orta noktasından ve suyun genişliğini göz önüne alarak kazmaya başladım.
Sonuç: Üsten 60-70 cm normal toprak.
Sonrası, 2 m. ye kadar kireçli ve kil karışımı
2 .m de; yaklaşık 80-90cm. kalınlığın da kireç kayası
5.50cm ye kadar kist.
5.50 cm ile 7.20cm. kadar; çok ama çok sert açık kahverengi bir kil tabakası.
Sonrası ise yine kist.
Şu anda 7.20cm. derinlikte kaldım. Yaklaşık 1 senedir bekliyor.
Kazdığım kuyunun çapı: 5.50cm ye kadar yaklaşık 1.10 ile 120 cm
5.50 cm. den sonra ise 1.50 cm.ye genişledi. Çok sert bir tabaka olduğu için içerisini su ile doldurdum. Suyun bu tabakayı yumuşatmasını bekledim. Su tabana 2 cm kadar işledi ama yanları göçertmeye başlayınca suyu boşalttım ve öyle devam ettim. Tek başıma çalışıyorum. Ailemin yaptığım işlerden haberi yoktu. Birileri kulaklarına fısıldayınca, başladığım bir işi ilk kez yarım bırakmak zorunda kaldım. Şimdi oğlanı bekliyorum onun gözetiminde J inşallah en kısa süre de 8.m.ye ineceğim. Bu tek başıma kazdığım 3 kuyudur.
Bu kadar ayrıntılı anlatmamdaki asıl sebep :
1. Çubuklar kist tabakasını boşluk olarak algılamıyor. (kumlu-kireçli-çakıllı-grimsi, ıslatıldığında yapışkan olan kil tabakası.) Boşluk olarak Algıladığı ise: Plastik killer. Yani tuğla killeri, bilhassa tuğla ve çanak, çömlek imaline yarar ve en çok kullanılan kil çeşitleri. Yer altındaki bu tür tabakayı boşluk olarak algılıyorlar. Ancak; Bunların işlenmiş halini, yani çanak çömlek halinde iseler çubuklar; bunları değerli, Türkçesi ALTIN olarak algılıyor. (Meziyetimin özelliği gereği; aradığım madeni elime aldığımda yeraltında bulunan o madene çekim almam. Çubuklar burada altın tepkisi vermesine rağmen elime altın aldığımda ise aynı tepki devam etmektedir.)
2. Bu tür katmanlar; çubuklarla su arayanları çok yanıltır. Çünkü çubuklar suyu değil baskın olana tepki veriyorlar.(su arayıcılarına naçizane tavsiyem ağaç çatalları kullanmaları) Katmanın derinliği kablo çekilerek ölçüldüğünde hata payı neredeyse (0) Ayrıca bu tabakanın içerisinde bulunan değerli veya değersiz madenlerin çekim güçlerini de engellediği kanaatindeyim.
3. Bu katman yeryüzüne çıktığında ise; çubuklar hiçbir şekilde tepki vermiyor.
4. Kist tabakasının içerisinde bulunan her hangi bir madene çubuklar çekim veya tepki veriyor. Bu tabakanın içerisinden yaklaşık 2.00-2.50 cm. derinden değersiz maden parçaları çıkardım.
5. Kist tabakasının içerisinde tespit ettiğim değerli veya değersiz madenlerin noktasal olarak yer tespitinde sapmalar olduğu ve derinlik ölçümleri kablo çekilerek yapıldığında ise ölçülen mesafelerde yanılgılar olduğunu gözlemledim.
Yer altındaki Oda, tünel, mahzen gibi yerlerin tespiti beni aşar. Bu tür bir çalışma yapmadığım için yorum veya görüş bildiremeyeceğim.
Yukarıda anlattıklarım kendi tecrübelerim ve çubukların bendeki tepkileri. Sizde nasıl olur bilemem. Yayınladığım yazıların içerisinde bu konuları işlemiştim. Katman bazında değerlendirilişi ile noktasal baz da sorduğum sorular birbirleriyle örtüşmektedir. Sebep ve sonuç ilişkileri benim için önemlidir. Akademik olarak bu sorulara cevap bulamadığımız için, ustalarımızın tecrübelerini ortaya dökmesi ile birçok nokta aydınlatabilir gibi gözüküyor.
Sağlıcakla kalın
ALLAH’a emanet olun
 

Mirkut

Vip Üye
Katılım
3 Nisan 2016
Mesajlar
1,948
Beğeni
5,404
Puanları
113
Selamunaleykum
Sevgili bornovali ustam yazilarinizi dikkatli bir sekilde bazen birkac kere okuyorum ve aydinlatici bilgilerinizi bizlere aktardiginiz icinde tesekkur ediyorum.
Hepimizin genel gayesi ayni olsada aranilan sey farkli oldumu biraz sapmalar oluyor. Mesela sizin ornek verdiginiz kuyuyla ornekleme yapalim. Normalde agac cubukla aldiginiz derinlik 8 m cubukla aldiginiz derinlik 5.50 m bu katmanin ustunden yuzeye aldiginiz derinlik geriye kalan derinlik 2.50 m bunun ortalama 1.70 m si bosluk algilayan katman geriye kalan katmanda sizin bahsettiginiz sert tabaka ve o bitincede islak macun gibi bir tabaka cikacak sonra su birikmeye baslayacak ALLAH u alem. Normalde 5.50 derinlik algiladiginiz katmanin derinligin disinda katmanin derinligini alsaydiniz geriye kalani ilk etapta bulmus olacaktiniz ve aradaki 70 cm gibi bir farkliligi fark etmis olacaktiniz. Burda sizin calisma prensibinizde bicbir hata payi gorunmuyor. Sadece sormak istedigim 5.50 m de bosluk algisi yapan katmanin simetrigini ve genisligini aldinizmi?
Bosluk arayicilari icin sizin su bulma ile arada illaki farkliliklar olacaktir ve olcumler genelde ele veecektir tesbit edilen katmanin icinde mineral dahi olsa mineral elendiginde bosa kurek sallanmayacaktir. Ornekleme vereyim, onceden tesbit ettigim iki koridorlu biri birine baglantili iki odali yere dun tekrar gittim. olcumlerimi tekrar aldim ve krokisini cizip isaretlemelerimi yaptim belki birkez daha gidebilirim son test icin cunki orayla gercekten ilgileniyorum. Ilk gittigimde tesbit ettigim yer asiri mineralli oldugundan tedbirsizdim ilk olcumumde bosluk algiladigim yerin tavaninda maden veriyordu dun onu eledim. Ikinci odada tesbit ettigim maden oda boslugu icinde zeminden biraz yuksekte gorunuyordu geri kalan birazida zeminle birlestigi yer onu eleyemedim metal oldugunu teyyit ettim. Demek istedigim tesbit ettigim yerde yuzde yuz bosluk olsa bile icinde herhangibir degerli cubuklar algilamazsa kesinlikle girmiyorum buda hata yapma payimi yine dusurmus oluyor. Benimde encok korktugum dolgulu bosluk yanilma payini dahada yukselttigine inaniyorum bahsettigim yerde dolgulu. Mesela tek olcumle boslugun derinligi genisligi ve boslugun yukseklig alindiginda sorun genelde ortadan kalkiyor. Birde cubuk hareketleri kullanici bunu gercekten iyi bilmeli. Cubuklar bende bosluk olduguna inandigim yere uzaktan dahi tuttugumda tuttugumda boslugun baslayip bittigi yere cubuklar sllanip boslugun ebatini daha uzerine gelmeden veriyor.
Biraz uzun oldu hakkinizi helal edin ustam. Sizden bir ricam daha katmanli bir yere hic girmedim ktmanli olan yerde bakir cubuklari tutup beklediginizde acaba dolgulu etkisi veriyormu eger dolgulu oda etkisi veriyorsa bos oda tesbit ettigimiz yani dolgusuz yerler bizleri kesinlikle yaniltmaz. Bilgilendirirseniz bizimde merakimiz giderilmis olacak.
ALLAH c.c a emanet olunuz saglicakla
 
Üst